Kultika – The Strange Innerdweller

707 vizualizări

Prima data cand am auzit de formatia KULTIKA a fost in noiembrie 2012 atunci cand solistul formatiei, Jack Popescu, a castigat concursul organizat de cei de la Cap de Craniu (bucurestenii cautau un solist care sa participe ca invitat special pe viitorul lor material). Imediat am fost curios sa descopar mult mai multe informatii de formatia sa, insa in acea perioada nu am gasit aproape mai nimic (inafara de faptul ca trupa este unul dintre multele proiecte ale lui Octavian „Fulmineos”, cunoscut in special pentru munca in Argus Megere).

Am fost insa placut surprins atunci cand la sfarsitul anului 2013 formatia timisoreana a lansat via Bandcamp albumul sau de debut intitulat „The Strange Innerdweller”. Surpriza a fost si mai mare atunci cand am ascultat pentru prima data noul material.

„The Strange Innerdweller” este probabil unul dintre cele mai bune albume lansate in ultimii ani in Romania in special din cauza energiei pe care o degaja in modul de abordare a stilului post-metal (un stil de muzica rar intalnit in tara noastra) si din cauza atmosferei intunecate si depresive. Trupa a reusit in cele sapte piese de pe disc sa imi schimbe total perceptia ca in tara noastra nu se poate produce muzica originala realizata de niste talente muzicale aparte. Kultika a reusit sa combine unele influente preluate de la formatii precum The Ocean, Isis sau chiar Tool si sa le materializeze intr-un singur album.

Titlul albumului, dupa spusele lui Fulmineos, este preluat din prefata cartii „The Castle of Otranto” scrisa de Horace Walpole: „autorul explica, in cateva randuri absolut fabuloase, relatia unui artist cu creatia sa: cum ia ea nastere, cum traieste prin artist, cum il poate distruge printr-un veritabil vartej atemporal” (sursa: No3.ro).

Din punct de vedere muzical, piesele sunt peste nivelul asteptarilor: cadrul epic al albumului este asigurat de obisnuitele schimbari de atmosfera, de riff-urile lungi dublate de armonii si de sunetul bombastic al clapelor. Un exemplu concret al acestei descrieri il reprezinta piesa „Water„, care, dupa parerea mea, este capodopera acestui album. Talentul vocal de neegalat al solistului Jack Popescu (o tanara speranta a underground-ului nostru) respira coerenta si echilibru in special in piesa „Devouring Tribe” acolo unde instrumentele se aseaza perfect in spatele sau. Riff-urile agile impreuna cu schimbarile la voce de clean/growl continua sa demonteze orice neclaritate in piesa „Insects”. Spre mijlocul piesei, aportul fonic creat de un dialog excelent intre bas si acordurile pe chitara se imbina perfect cu sfarsitul dement si dinamic provocat de breakdown-uri.

In concluzie, ma inchin in fata acestei formatii pentru ca a reusit sa creeze ceva unic si monumental in acelasi timp. Respectul urias pe care il am pentru ceea ce au realizat cei cinci membri Kultika m-a convins fara nicio abatere sa cumpar noul material. Acelasi lucru cer sa il faca fiecare persoana care se simte (sau se va simti) atrasa de ultimul album; un exemplar in format fizic costa doar 30 de lei + taxe postale sau poate fi cumparat in format digital de pe Bandcamp cu doar 7 euro (mai multe detalii AICI).

„The Strange Innerdweller” tracklist:

1. Rising from the Sea
2. Insects
3. Water
4. The Strange Innerdweller
5. Cries of Eiram
6. Devouring Vibe

7. Escape into Salvation


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*