Leprous – Coal

165 vizualizări

Formatia norvegiana de progressive metal LEPROUS a lansat anul acesta un nou album intitulat “Coal” sub egida casei de discuri InsideOut Music. Fiind o trupa ce a dovedit cu fiecare disc lansat ca introduce in muzica sa un sunet cat mai proaspat alternat in egala masura cu o atmosfera calma si dinamica, Leprous a aratat cu noul album ca metalul nordic isi va pastra suprematia pe scena internationala.

Coal” imbina remarcabil de bine o serie de stiluri: progressive, avantgarde, black metal, jazz iar uneori rasar si parti scurte de blues. Aceasta ciudata combinatie in schimb reuseste sa creeze un sunet unic al trupei. Estetica intunecata si dinamica foarte spatiala a vocii solistului Einar Solberg, marele plus al acestui material, redefinesc intr-o mare masura stilul abordat de trupa in ultimii ani.

Un alt plus al acestui album este colaborarea cu multi-instrumentistul Ihsahn (ex-Emperor, ex-Peccatum). Acesta isi lasa instinctiv amprenta pe material in piese precum “Chronic” sau „Contaminate Me”. Totusi, exista si unele minusuri: uneori piesele de pe “Coal” devin prea repetitive iar productia lasa cateodata senzatia de slabiciune din cauza sunetului putin cam sintetic.

Fata de precedentul album Leprous, “Bilateral” din 2011, “Coal” este mult mai intunecat si sumbru, atat in ceea ce priveste conceptul din spatele noului disc, cat si referitor la coperta. Artworkul celor doua albume, amandoua semnate de artistul Jeff Jordan, abordeaza o tema grafica avangardista – cea de pe primul album este pe alocuri puerila, fiind pictata parca de un copil, pe cand cealalta este mult mai sumbra si mohorata, ea fiind realizata totusi de o mana mult mai priceputa si matura.

Prezenta foarte calma a clapelor care te introduc in atmosfera spatiala si dinamica a albumului alternata cu vocea lui Solberg ar trebui sa captiveze instantaneu orice ascultator. Piesa precum “Foe” sau “The Valley” dau frau liber clapelor melancolice si basului greu. Tonalitatea este pastrata si in piese precum “Chronic” sau “Salt” unde libera exprimare a tobelor construieste vibe-ul autoritar si purificator al discului.

The Cloak” pare sa fie piesa albumului. Cei cinci muzicieni au intrecut unele bariere prin acest experiment extraordinar, realizat cu maiestrie. Am citit unele comentarii rau-voitoare in care se spunea ca Leprous ar fi compus accidental o piesa pop-rock cu influente british. Fals. Melodia este o capodopera avantgarde metal si se remarca prin sunetul netulburat si racoros, prin refrenul foarte catchy si armonios si nu in ultimul rand, prin combinatia ideala voce falsetto-clapa.

Cum spuneam, Ihsahn are un rol decisiv in crearea tonului hipnotic de pe album. Ultima piesa de pe acest material, “Contaminate Me”, este o combinatie neverosimila intre Emperor-Leprous-Meshuggah. Piesa se termina intr-un mod foarte intuncat datorita ritmului sufocat de black metal al vocii lui Ihsahn si datorita sunetului infricosator de vioara.

Per asamblu, se poate spune ca formatia si-a gasit un ton stabil si productiv in acest material. Leprous este o trupa inca tanara care, pe langa talent si viziune, are staruinta de a experimenta mereu. Timp mai este, rezultatele pot aparea oricand.

REMINDER: Leprous va concerta in Romania in data de 21 octombrie 2013 in Silver Church. Evenimentul este organizat de Cavalleria Events.

Coal” Tracklist:

01. Foe
02. Chronic
03. Coal
04. The Cloak
05. The Valley
06. Salt
07. Echo
08. Contaminate Me

Leprous line-up:

Einar Solberg – vocals, keyboards, grand piano
Tor Oddmund Suhrke – guitar, baritone guitar
Øystein Landsverk – guitar
Rein T. Blomquist – bass
Tobias Ørnes Andersen – drums

leprous2


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*