Lumea de basm a Eluveitie

390 vizualizări
 
Orice discutie cu un muzician talentat e o placere. Cand insa acesta are si darul vorbirii, totul devine o desfatare. Astfel am reusit sa evitam discutiile sterile despre tehnicile de studio si marcile autocarelor de turneu si sa depasim domeniul succesiunii de albume si concerte. Pentru ca Patrick Kistler (Eluveitie – fluiere, cimpoaie), e un partener cu adevarat fascinant. Dar va las sa va convingeti singuri de acest lucru.
 
Romania nu mai este un loc nou pentru voi. Va amintiti ceva de la concertele voastre anterioare, sau a fost vorba doar despre un alt concert dintr-un alt oras?
A trecut ceva vreme de la ultimul concert. De atunci am dat probabil in jur de 400 de concerte in jurul lumii. Si fireste ca fiecare dintre noi isi aminteste unele concerte, mai mult sau mai putin, in functie de experientele prin care am trecut.
 
Patrick Kistler (Eluveitie – fluiere, cimpoaie)
 
Va pregatiti sa cantati in China in mai anul acesta. Ce asteptari aveti, tinand cont de faptul ca oamenii de acolo nu sunt cu adevarat liberi?
Hm, asta e un subiect cu adevarat interesant, pentru ca a trebuit deja sa le trimitem setlistul acelor concerte autoritatilor chineze care se ocupa cu cenzura. Deocamdata nu ne asteptam la nimic, pentru ca oricum lucrurile sunt intodeauna altfel decat in asteptarile tale. Un lucru care ne-ar putea crea probleme e faptul ca multe dintre versurile noastre se bazeaza pe vointa de libertate si independenta. O sa vedem, dar nu cred ca astazi China este la fel de stricta ca in trecut. is not a new place to you anymore. Do you have any recalling from your previous show, or was it just another town, another concert?
 
Va definiti ca parte a noului val de folk metal. Care sunt stramosii acestui gen, “clasicii”? V-au influentat acestia, sau Eluveitie e un amestec nou intre doua stiluri care va plac, anume metal-ul si muzica traditionala?
(Rade) Termenul acesta, “the new wave of folk metal” e inventat de noi si deocamdata inseamna doar ca nu au existat prea multe trupe inaintea noastra care sa imbine muzica celtica traditionala cu death-metal melodios. As spune ca momentan “clasicii” nu exista. Sigur ca suntem influentati de multe trupe, dar nu neaparat din zona metal, ci mai degraba din multe stiluri muzicale diferite.
 
 
Chiar ati invatat limba galica, sau va traduce cineva versurile? Este o limba muzicala?
Unii dintre noi, mai ales Chrigel, se ocupa de ceva vreme cu limba galica. Deci am scris noi insine o parte din versuri, dar in cele mai multe cazuri cei de la Universitatea din Viena si Universitatea din Zürich ne-au ajutat cu exprimarea.
 
Cititi multa literatura populara?
Depinde cu cine din trupa vorbesti. Din fericire eu traiesc intr-o regiune cu un patrimoniu foarte bogat de povestiri populare, deci da, le cam stiu pe toate. Chrigel e mult mai interesat de lucrari stiintifice despre triburile celtice si istoria din jurul lor. Unul dintre proiectele paralele ale Annei este legat de basmele din zona ei si este tot un fel de muzica traditionala elevetiana interpretata intr-o maniera moderna.
 
Cum alegeti tema pentru un album nou? E legata de propria voastra viziune asupra lumii exprimata prin limbajul miturilor?
Procesul de alegere a unei teme se bazeaza mai ales pe discutii in cadrul trupei si este definitivat de Chrigel. Sigur ca multe versuri trag paralele cu situatiile din lumea de azi. Dar cum am spus de fiecare data, nu exista nicio influenta politica, e mai degraba modul in care privim noi istoria. Si cum spunea profesorul meu de istorie: daca stii istorie poti intelege situatiile globale economice si politice din zilele noastre.
 
Crezi ca exista anumite valori, principii ale mitologiei celtice si ale basmelor elvetiene care se muleaza pe felul cum vedeti viata astazi?
Iata un alt subiect interesant. As spune ca ca, in general, punctul de vedere al unei societati e construit mai ales pe experienta trecuta a acesteia. Deci modul in care noi, elvetienii, vedem viata astazi este categoric influentat si de mitologie si basme. Pentru ca basmele se inspira in principal din povestiri si reguli despre functionarea unei societati. In morala din spatele povestirilor aflam multe despre cum gandeau oamenii pe atunci si bineinteles ca acest lucru influenteaza mai departe societatea in zilele noastre. Problema este ca odata cu evolutiile moderne, ca internetul si globalizarea, multe dintre aceste povestiri sunt din pacate prea putin cunoscute.
 
In cantece precum “(Do)minion”, versurile par aproape personale. Este vorba doar despre fictiune, sau sunt si lucruri in care credeti?
Acesta este unul dintre cantecele mele preferate din repertoriul Eluveitie. Titlul are un inteles dublu, lingusitor (minion) si suveranitate (dominion). Este vorba despre seful tribului Aedui, Diviciacos, si despre fratele lui, Dumnorix. Diviciacos il sustinea pe Cezar, in timp ce fratele lui voia sa lupte impotriva Imperiului Roman. Deci nu e vorba deloc despre fictiune, dar ca si in cazul multor alte versuri, subiectul ramane actual si relevant pentru anumite situatii din vremurile noastre.
 
Multe trupe folk-metal se definesc ca fiind pagane (pagan)? Se aplica acest lucru si la Eluveitie? Daca da, in ce sens ?
Aceasta intrebare ne-a fost pusa de multe ori in trecut. Ca trupa, Eluveitie nu e in niciun caz o trupa “pagana”. Cantam despre acea parte a istoriei in care stramosii nostri nu erau inca crestinati, deci erau “pagani”. Candam despre acele lucruri in masura in care sunt cat mai bine documentate stiintific. As spune mai degraba ca Eluveitie e o trupa care “spune istoria in mod stiintific”, ceea ce include si anumite elemente pagane. Niciunul dintre noi nu are nicio treaba cu chestiile, neo-pagane, wicca sau altele asemenea, de aceea nu ne consideram o formatie pagana. Ca s-o spunem pe scurt, termenul “pagan” nu se potriveste cu Eluveitie.
 

 
Pe “Helvetios” vorbiti despre razboiul (razboaiele) galice. Perspectiva romana ne este cunoscuta din cartea lui Cezar, “De bello gallico”. Perspectiva “helvetica” va este cunoscuta din lecture, sau pur si simplu v-ati imaginat cum gandeau si simteau acei oameni?
Dupa cum am mai spus, se bazeaza pe cercetari moderne stiintifice si istorice, interpretate, desigur, prin propria noastra imaginatie. Dar e foarte important pentru noi sa fim cat mai aproape de realitate.
 
Epilogul la “Helvetios” vorbeste despre puterea cantecului. Cum ai defini astazi forta muzicii? Ce-i poate aduce muzica omului modern?
Muzica a fost mereu o parte importanta a culturii si este asa si acum. Exemplul sunt melodiile populare care au supravietuit trecerii veacurilor si schimbarilor de gust de-a lungul timpului. Evident, probabil nu mai suna exact la fel ca in trecut, dar melodia si ideea de baza au ramas aceleasi. Melodiile ne pot spune povesti fara cuvinte si pun imaginatia la lucru. Dupa parerea mea acesta e motivul pentru care muzica folclorica ne misca in continuare pe toti, cel putin la nivelul subconstient.
 
Spune-ne ceate ceva despre ideea lansarii unei compilatii cu material vechi, “The Early Years”.
Intr-un fel a fost un cadou pe care ni l-am facut noua. Am relansat prima noastra caseta, « Ven » si urmatorul album, « Spirit », cu ocazia celei de-a zecea aniversari Eluveitie. Ambele s-au epuizat si a trecut ceva vreme de cand nu mai sunt disponibile, asa ca in loc sa le lansam pe piata in acelasi format, ne-am hotarat sa reinregistram « Ven », sa remasterizam « Spirit » si sa le lansam sub titlul « The Early Years ». Trebuie sa recunosc ca piesele de pe « Ven » suna mult mai bine acum decat in trecut, pentru ca pe atunci Eluveitie era un proiect de studio autofinantat, cu un buget foarte limitat pentru inregistrari. Vechiul « Ven » suna mai degraba ca o inregistrare de garaj. (Rade)
 

 
Reamintim ca suedezii de la SABATON au dat startul turneului european Swedish Empire ce promoveaza ultimul material discografic intitulat “Carolus Rex” (lansat in mai 2012 via Nuclear Blast). Turneul va ajunge si in Romania pe data de 19 martie 2013 la Turbohalle Club din Bucuresti. Evenimentul din Romania este organizat de Promusic Events si revista Maximum Rock (producator Nelu Brindusan), iar in deschidere sunt invitate formatiile Eluveitie (Elvetia) si Wisdom (Ungaria).
 

Biletele se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro) si au urmatoarele preturi:

60 lei – primele 100 buc – Sold Out!

68 lei – urmatoarele bilete pana la data de 18 martie 2013

75 leiin ziua concertului (19 martie 2013). Se achizitioneaza NUMAI de la intrare.

Alte amanunte legate de concertul de la Bucuresti gasiti AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*