Månegarm – Vargaresa – The Beginning

269 vizualizări
Din aria black metal-ului, sunt puține materiale de debut care să îmi fi atras atenția – mă refer aici la primele EP-uri, demo-uri, casete etc. care să fi fost și reușite. În general, marile formații de black metal au lansat astfel de materiale, adevărate rarități în zilele de astăzi, în speranța ca o casa de discuri le-ar fi putut observa. Îmi amintesc cu drag de „Wrath of the Tyrant” de la Emperor sau „Hordanes Land” al celor de la Enslaved, doua discuri care au dat startul unor cariere pline de succes pentru aceste două formații. În schimb, așa cum este și normal, există unele discuri care ar trebui îngropate undeva în cele mai întunecate abisuri de pe Pământ. Pot da ca exemple „Leprosy of Death” – Rotting Christ sau „A Pungent And Sexual Miasma” – Cradle Of Filth, iar mai nou, „Vargaresa” și „Ur nattvindar” – Månegarm.
 
Månegarm este o formație de viking black metal înființată în anul 1995, potrivit metal-archives.com. În cei aproape 20 de ani de existență, trupa a lansat șapte albume de studio, dintre care, probabil cel mai remarcabil material discografic este „Vargstenen” (2007). Månegarm a lansat înainte de aceste șapte albume și două demo-uri: „Vargaresa” și „Ur nattvindar” între 1996 și 1997. Cele doua demo-uri nu sunt cine știe ce mari creații muzicale, dar au ajutat formația să semneze cu o casă de discuri, iar, drept urmare, în anul 1998 trupa a lansat primul album de studio.

De ce am început să vorbesc despre aceste materiale? Ei bine, în data de 31 iulie 2015, Månegarm va lansa „Vargaresa – The Beginning”, un album care curprinde piesele re-masterizate cuprinse în primele două demo-uri. Nu pot spune că am fost uimit de aceste cantece nici la prima, nici la a doua ascultare. În schimb, trebuie să menționez că nici re-masterizările nu au fost bine realizate. Acest disc nu este unul plăcut audiției, în pas cu cele mai in vogă realizări ale genului din acele vremuri, deși cuprinde în a doua jumătate a sa niște elemente tradiționale reușite care contrastează cu atmosfera întunecată și rece specifică black metal-ui clasic. Din păcate, și acestea sunt îngropate în amalgamul de sunete haotice, care nu au putut fi șterse în urma re-masterizării. Așadar, acest album e un eșec lamentabil, deoarece scopul său esențial, acela de a revigora câteva melodii vechi, a dat greș.

„Vargaresa – The Beginning” va fi lansat în special pentru fanii Månegarm și pentru pasionații de rarități. Îmi e greu să îmi închipui persoane care să cumpere acest disc pe motivul că va fi unul mult prea bine realizat, iar noi, ascultătorii „de rând” nu putem aprecia „adevărata muzică” contemporană. Dar cine știe, poate chiar există astfel de ascultători…


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*