Manegarm – Legions of the North

293 vizualizări

Noul album al vikingilor suedezi de la MANEGARM, „Legions of the North” este genul de lansare pe care faci headbanging de la prima piesa, care este de fapt un intro, pana la ultima.

Discul dovedeste ca prejudecatile pe care le-ar putea avea unii ascultatori cu privire la folk metal sunt total nejustificate. Manegarm descopera o modalitate originala de a nu cadea in pacatul „retetei” compozitionale din cauza careia majoritatea formatiilor incadrate in acest gen suna aproape la fel.

Trupa creeaza un melanj fascinant intre viking metal, folk metal, pagan si black metal, caracterizat printr-o agresivitate debordanta, dar nu mutilanta atunci cand vine vorba de melodicitate. Cantecele sunt dure, dar sunt si melodioase, fiind ascultabile integral, fara sa oboseasca.

Productia este minimalista si nu cultiva efecte redundante. Iese in evidenta chitara care, desi este violenta si grea, in traditia metal, are momente expresive cum rar mai intalnesti pe lansarile recente din orice tip de rock sau metal.

Manegarm are in componenta adevarati virtuozi judecand dupa realizarile orchestrale de pe album, care este incarcat de acrobatii muzicale, de la riffurile care iti imbarliga degetele, la tobe, „binecuvantate” cu blastbeaturi salbatice si aproape imposibile („Forged In Fire”, „Legions of the North”).

Erik Grawsio are una dintre cele mai bune voci din metalul contemporan, al carei range este inuman de vast. El trece cu usurinta de la melodii sensibile ca „Raadh„, la tururi de forta de brutale in „Eternity Awaits”, si apoi expresii moderate, aflate la mijloc in „Sons of War”.

Albumul nu duce lipsa de „hit-uri” cat se poate de catchy ca „Fallen” sau „Hordes of Hell”, clare single-uri. Discul este unul variat, care nu se impotmoleste intr-un singur tempo sau in compozitii uniforme. Fiecare piesa difera de precedenta si iese in evidenta prin ceva propriu.

Trebuie remarcat si ca „Legions of the North” este primul disc aproape complet in engleza (cu exceptia ultimei piesei „Raadh”) al suedezilor, care s-au decis sa urmeze exemplul compatriotilor de la Dimmu Borgir, in incercarea de a sparge piata internationala. Ideea este foarte buna deoarece era pacat ca Manegarm sa ramana o formatie „regionala”.

„Legions of the North” este cel mai potrivit nume care putea fi dat acestui disc care cultiva cu o gratie delicios de brutala constantele genului viking/folk metal, personalizandu-le pentru a crea un sound unic, lucru exceptional pentru un stil nu foarte „flexibil”.

Recomandam Manegarm tuturor metalistilor pur-sange care vor sa se energizeze temeinic, umplandu-se cu forta devastatoare a maretilor vikingi!

Tracklisting:

01. Arise
02. Legions Of The North
03. Eternity Awaits
04. Helvegr
05. Hordes Of Hel
06. Tor Hjälpe
07. Wake The Gods – Bonus Track
08. Vigverk
09. Sons Of War
10. Echoes From The Past
11. Fallen
12. Forged In Fire
13. Raadh

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*