Miturile in muzica metal

1.235 vizualizări

Muzica este definita atat prin linia melodica cat si prin mesaj. 

Versurile au, adesea, un puternic impact asupra ascultatorului si pot trata diverse teme, de la cele existentiale, cum ar fi iubirea, moartea, ura etc, la cele culturale, cum ar fi miturile. 

Astfel de conceptepot fi gasite in metal si in unele subgenuri ale acestuia( folk metal, pagan metal, viking metal, doom metal etc.) Fie ca vorbim despre miturile pagane vikinge sau despre epopei cantate pe muzica metal, trebuie sa recunoastem ca toate aceste lucruri ne transpun intr-o alta lume, ne largesc orizontul, readucandu-ne in memorie informatii pe care intr-un alt context este posibil sa nu le fi asimilat cu placere .

Astfel, va invitam sa aflati ce formatii au folosit miturile in arta lor!

Amon Amarth

Amon Amarth, una dintre cele mai cunoscute formatii de pe scena death metal-ului melodic, se afirma prin sunetele care vin tocmai din „inima Odinului.” Desi au fost considerati ” viking metal”, suedezii au respins total aceasta eticheta.  Fiecare album are in prim-plan o „poveste” legata de zeii lumii nordice precrestine. Albumele trupei sunt, in primul rand, „o delectare cu muzica”, dar constituie si o baza culturala pentru fani. In multe dintre acestea, printre care si in cel mai recent material, „Deceiver of the Gods”, se contureaza mentalitatea si tipologia zeului nordic.
 
Astfel,zeul  nordic  nu se instituie in  „raul absolut”, „Satana”, ci este entitatea puternica pe toate planurile si care are o putere de control asupra celorlalte entitati. In aproape toate cantecele celor de la Amon Amarth, apar zeitati consacrate din mitologia popoarelor germanice( Thor, Freya, Odin), dar si animale sacre precum lupul („Father of the Wolf„)

Amorphis

Finlandezii de la Amorphis au un stil muzical complex ce provine din  amestecul de subgenuri metal. Trupa nu poate fi incadrata intr-un singur gen muzical, intucat la origini este death metal, dar are influente de progressive, folk si mai ales, melodic metal.  Versurile pieselor au o puternica inclinatie culturala si cuprind aluzii cu privire la epopeea finlandeza „Kalevala”, o opera de mare amploare in literatura finladeza. Epopeea avea rolul de afirmare a identitatii fata de Rusia in jurul anului 1917. Celelalte albume ale trupei au denumiri ce exprima notiuni profunde, acest lucru putand face posibila si apropierea fata de doom metal. Asadar, albume precum ,,Elegy”, ,,Tales From The Thousand Lakes”, ,, Tuonela” sau ,, The Karelian Isthmus”, au produs reactii pozitive in randul fanilor trupei. Albumul ,, The Karelian Isthmus” face referire la  controversele istorice din regiunea Karelia, teritoriu aflat cand in stapanirea Rusiei cand in cea a Finlandei.

Arkona

Rusii de la Arkona nu se lasa mai prejos si se mandresc si ei cu zeitatile lor precrestine (Yarilo, Perun, Veles, Hors). Pe langa „invocarea” acestor entitati (melodia „Yarilor”), repertoriul trupei contine melodii care alterneaza muzica traditionala ruseasca cu ritmurile de metal („Stenka na stenku „) sau exista compozitii care au in prim-plan descrierea spatiului rusesc, alaturi de un puternic sentiment patriotic ( „Na moey zemle”= ” Pamantul/ Patria mea”).
 
Therion

Trupa  suedeza Therion este cunoscuta pentru combinatia stilului clasic, sobru, cu cel de tip symphohic/melodic metal. Albumul „Lemuria”  trimite la povestea legata de continentul pierdut omonim din Oceanul Pacific. Melodiile de pe „Lemuria” ne introduc  intr-o lume mixta a ocultismului si a zeitatilor de pe teritoriul Europei.  Sunt mentionate atat nume de fiinte mitologice grecesti (Typhon, monstru din mitologia greaca), dar si  zeitati din partea de nord a Europei (Berik, stapanul triburilor gotice).

Manowar

Manowar, titanii heavy metal-ului, se disting de alte trupe metal prin sunetul puternic din timpul concertelor, dar mai ales, prin  versurile care trateaza subiecte mitologice, cele mai multe fiind preluate din mitologia nordica. („Die with honor”, „Warriors of the world”, „Sons of Odin”).

Eluveitie

Eluveitie, desi  este o trupa relativ tanara (fondata in 2002 de catre Chrigel Glanzmann), a reusit sa se afirme pe scena folk metal-ului prin originalitatea versurilor. Ambiguitatea acestora provine din faptul ca au fost scrise in galica, limba care nu mai este de actualitate, fiind doar o limba de cultura. Chiar daca nu putem intelege semnificatia mesajului transmis, melodicitatea cuvintelor pune stapanire pe noi. Si numele trupei straneste interes, intrucat isi are provenineta intr-o veche inscriptie de pe un vas din Mantua. (ca. 300 a. Chr)

Lemuria

Formatia belgiana Lemuria, abordeaza un stil complex, prin combinatia de viking, folk , battle, pagan si  black metal.  In ceea ce priveste versurile, exista acel „spirit  razboinic”, care  dainuie peste generatii intregi. Pe langa versurile care trateaza vechi mituri din regiunea Belgiei, cea mai recenta productie Lemuria, „Chanson  de la Croisade”, cuprinde controversata legenda religioasa franceza, cu privire la executarea unor membri crestini in regiunea Languedoc si din alte zone de pe teritoriul Frantei, in intervalul secolelor XI-XIII.

Haggard

„Tales of Ithiria” este un disc care trateaza numeroase teme inspiratie mitologica.

Ensiferum

Fantezia este una din temele principale ale versurilor Ensiferum, alaturi de tema istorica. In general, in interiorul versurilor sunt cuprinse concepte preluate din traditia nordica arhaica.

Melechesh

Melechesh este una dintre putinele trupe din Orient care se bucura de succes. Desi prima directie a versurilor o reprezinta  ocultismul, nu lipsesc subiectele de inspiratie mitologica: civilizatia sumeriana, civilizatia mesopotamiana etc. De asemenea, inca un aspect ce ii scoate din anonimat pe cei de la Melechesh, il reprezinta faptul ca aduc in discutie mitul sfinxului.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*