Muse – Drones

436 vizualizări

În ultima vreme, imaginaţia omului a fost foarte preocupată de tot soiul de scenarii apocaliptice. Fie că vorbim despre invazii de zombi, cauzate de epidemii ce nu mai pot fi controlate, sau de un al treilea război mondial nimicitor, teama noastră de viitor a fost exprimată prin diverse forme de artă.

Seriale ca „Walking Dead” au strâns milioane de fani, filmul „The Hunger Games” a stârnit o adevărată obsesie mondială și din ce în ce mai mulți romancieri își întorc privirea spre tema universală a distopiilor, care este tratată cu interes maxim de consumatorii de cultură.

Această foame paradoxală după povești despre nimicirea rasei umane este de înțeles într-o lume instabilă, în care izbucnesc mereu noi războaie, mediul este pe zi ce trece tot mai afectat de obiceiurile noastre (poluare, epuizarea resurselor, defrișări masive etc) iar tehnologia înlocuiește, treptat, interacțiunile sociale.

Muzicienii nu puteau să rămână indiferenți la toate acestea, așa că au luat atitudine în modul cel mai autentic: compunând. Formația britanică MUSE este un bun exemplu în acest sens, deoarece și-a dedicat albumul cu numărul 7, „Drones” (Lansat în data de 05.06.2015), descrierii unei lumi distopice, în care predomină „dronele” (în limba engleză, cuvântul are sensul de prozelit; persoană care urmează orbește o ideologie).

Noțiunea are, însă, un sens dublu și se referă și la tehnicile moderne de război, care utilizează dronele, pentru a face rău de la distanță. Discul urmează povestea unui individ care pornește prin a fi un om obișnuit dar, sub influența „dronelor”, ajunge, la rândul său, unul dintre avocații descreierați ai zădărniciei.

„Drones” este, așadar, un album-concept, ce urmărește o agendă precisă și dorește să transmită un mesaj puternic și actual – învățați să priviți dincolo de „sistem” și nu vă pierdeți umanitatea! Acest tip de militantism anti-manipulare, deși salutar, este oarecum maculat de prezumția clișeului.

Noul album al grupului britanic este cel mai rock din ultima vreme. Cu el, Muse s-a întors la rădăcini și a redescoperit niște influențe interesante, pe care a ales să le cultive cu măiestrie. Pe disc, întâlnim referințe la Queen, sonorități ce amintesc de Dream Theater și U2, precum și experimente îndrăznețe în materie de aranjamente.

Întregul album este compus din cântece imnice, cu refrene masive, bogate, perfecte pentru a fi scandate în locații uriașe. Chitarele sunt la loc de cinste, jucând rolul principal și creând, astfel, un sound mult mai dur, comparativ cu materialele precedente, care se concentrau în proporții egale pe elementele electronice și pe cele „clasice”, rock.

Compozițional, piesele au o structură bullet-proof, fiind perfect închegate. Pe de-o parte avem melodii ca „Psycho” sau „Reapers”, care ți se întipăresc în minte prin sound-ul dinamitard. „The Handler” are chiar sonorități metal, fiind, alături de „Reapers”, printre cele mai „brutale” cântece Muse.

Pe de altă parte, ascultătorul va fi plăcut surprins de creații ca „Aftermath” – o adevărată baladă progresivă, ale cărei versuri oferă speranță într-o lume pierdută, vândută tragediei dezumanizării. „The Globalist”, la rândul său, deși vorbește despre viciile globalizării, are o orchestrație superbă, sensibilă, ce amintește de stilul trupei Queen.

Discul se încheie cu „Drones”, o melodie-șoc, care dezvăluie o cu totul altă latură a trupei Muse. Piesa este cântată a cappella de Matthew Bellamy. „Drones” este de o frumusețe subversivă, paradoxală, marcată de discrepanța uriașă între elementele de muzică sacră și versurile seci, triste, care vorbesc despre uciderea oamenilor de către drone.

„Drones” este un album bun, care conține multe elemente surprinzătoare și care se îndepărtează de anumite manierisme Muse. Versurile, însă, nu sunt chiar cele mai puternice și nu reușesc să transmită întotdeauna mesajul la nivelul la care ar fi nevoie. Un disc-manifest, „Drones” se încadrează în categoria materialelor Muse relevante și va fi apreciat de cei care așteptau o revenire la rădăcini a trupei.

 
Tracklist:
 
1. Dead Inside
2. [Drill Sergeant]
3. Psycho
4. Mercy
5. Reapers
6. The Handler
7. [JFK]
8. Defector
9. Revolt
10. Aftermath
11. The Globalist
12. Drones

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*