Nightwish – Imaginaerum

Dupa ce Tuomas Holopainen (clape) si echipa sa au terminat inregistrarile inca in aprilie 2011, acestia au incercat sa alimenteze presa de specialitate cu tot felul de povesti pentru a crea cat mai mult interes in jurul a ceea ce avea sa fie cel mai nou produs de studio NIGHTWISH. Intreaga atmosfera de pe "Imaginaerum" aduce cu coloana sonora a unui film (efect cu siguranta dorit de trupa) sau cu un muzical. Ascultatorul este invitat intr-o lume de poveste unde fiecare sunet are un iz de basm. Timbrul cristalin al ‘povestitoarei’, o veritabila craiasa a zapezilor, face ca firul povestii sa fie cursiv si lin.
Muzical, albumul nu va satisface cu siguranta multi ascultatori de metal. Fanii trupei vor avea impresia ca multe piese sunt in mare parte reinterpretari ale unori lucrari mai vechi. Riff-urile de chitara sunt destul de primitive si lipsite de imaginatie. Partile vocale variaza de la piesa la piesa, si aici trebuie remarcat meritul deosebit de aranjor al lui Marco Hietala (bas, voce). Discul este divers ca tempo, intensitate si exprimare. Annete Olzon (voce) se integreaza perfect in acest material si astfel inchide gurile rele. Solista de origine suedeza reuseste sa arate nenumarate fatete ale vocii ei. Cred ca este momentul ca fanii Nightwish sa inceapa sa o aprecieze mult mai mult si sa isi dea seama de diferenta care exista intrea ea si Tarja Turunen ca solist vocal.
Din punct de vedere al realizarii, "Imaginaerum" este impresionant. Este unul din acele albume unde inglobarea unei orchestre simfonice face o imensa diferenta. Fiecare instrument iese in evidenta si lasa un semn pregnant pe inregistrare. Acest lucru ar fi fost imposibil doar cu ajutorul clapelor si a sintetizatoarelor. Colaborarea cu orchestra filarmonica din Londra este una de bun gust si nu aduce o nota de cliseu tipica pentru multe materiale ce imbina elemente de metal cu cele clasice.
"Imaginaerum" nu este un disc ce va prinde ascultatorul de la prima auditie. Fiecare ascultare in plus va dezvalui elemente noi. Albumul este insotit si de un film regizat de Stobe Harju, programat pentru lansare in 2012. Acesta are ca subiect amintirile din copilarie a unui compozitor senil. Se pare ca costurile filmului s-au ridicat la 4 milioane de euro!!
(Horatiu Ghibu)
Lansat: 30.11.2011
Label: Nuclear Blast
Disponibil in Romania:
Tracklisting:
1. Taikatalvi
2. Storytime
3. Ghost River
4. Slow, Love, Slow
5. I Want My Tears Back
6. Scaretale
7. Arabesque
8. Turn Loose the Mermaids
9. Rest Calm
10. The Crow, the Owl and the Dove
11. Last Ride of the Day
12. Song of Myself
13. Imaginaerum
Nightwish:
Anette Olzon – voce
Tuomas Holopainen – clape, pian
Emppu Vuorinen – chitara
Marco Hietala – bas, voce
Jukka Nevalainen – tobe, percutie


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*