Primal Fear – Unbreakable

Sa ne imaginam pentru o clipa un scenariu SF. Intr-o seara ca oricare alta, stai linistit pe balcon cand, dintr-o data, in dreapta ta se materializeaza…un extraterestru. Primul tau gand este sa o rupi la fuga, injurand printre dinti berea bauta inainte de intamplare. Cu toate acestea, creatura te opreste si te linisteste, spunandu-ti ca nu vrea altceva decat sa stie cum suna power-metalul, pentru ca el si semenii lui studiaza genurile de muzica de pe Pamant.

 In cazul in care ai dubii legate de albumul pe care i l-ai putea da extraterestrului spre ascultare, te lamurim noi – "Unbreakable", al celor de la PRIMAL FEAR. De ce? Pentru ca discul este cel mai bun rezumat sonic al power-metalului contemporan. Sintetic, imnic, comprehensibil si coloana sonora perfecta pentru sedintele private de head-banging, materialul "povesteste" pe scurt, in 12 melodii, intreaga istorie a unuia din cele mai apreciate genuri de metal.

 Desi din punct de vedere compozitional, "Unbreakable" este formulaic, urmarind o reteta muzicala "bullet-proof", el compenseaza prin versatilitatea pieselor, care acopera o gama vasta de tempo-uri, teme si emotii.

 Poti asculta imnuri de razboi ca "Strike" si "Give ‘em Hell", sau te poti induiosa pe balade ca "Where Angels Die" si "Born Again". Lasa-te coplesit de dorinta de a simula riffuri incediare pe "Metal Nation", sau viseaza sa devii un maestru al pedalei-duble, ca Randy Black, pe "Marching Again".

 Melodiile acopera un spectru compozitional foarte larg, bazat, in principal, pe Sfanta-Treime a metalului: chitare agonizante, tobe masive si o voce versatila, cand armonioasa si acuta, cand agresiva si guturala.

 Din punct de vedere tehnic, albumului nu i se poate reprosa nimic. El este inregistrat, produs, masterizat si mixat la cele mai inalte standarde, cu o claritate a sunetului specifica studiourilor germane. Toate instrumentele se aud perfect si beneficiaza de minutele lor de faima.

De la basul subtil care strabate melodiile de la un capat la celalat, ca un rau incandescent (Metal Nation), la insertiile simfonice, responsabile pentru crearea unei atmosfere cinematografice (Unbreakable 1), totul suna impecabil.

 In ceea ce priveste versurile, ele trateaza teme ca statutul omului integru intr-o lume devalorizata, dorinta de lupta impotriva sistemului (Give ‘em Hell), importanta adoptarii unei viziuni satirice(Bad Guys Wear Black), dilema religioasa a omului contemporan (Born Again) si furia starnita de coruptia clasei politice (Conviction).

 Desi "Unbreakable" nu este un album inovator, sonoritatile sale ramanand in zona metalului conventional, acest tip de conservatorism nu trebuie inteles ca o limita. Intr-un veac in care cele mai multe trupe apeleaza la experimentalism pentru a pastra aparenta tineretii muzicale, Primal Fear nu se teme sa isi afirme, cu autenticitate, identitatea de trupa power-metal "pur-sange".     

 N.R. – Acest album nu va primi o nota din partea redactiei Maximum Rock Magazin pentru ca nu vrem sa fim acuzati ca am fi partinitori, dat fiind faptul ca revista este co-organizator al concertului Primal Fear la Bucuresti, de pe data de 8 aprilie 2012, din The Silver Church Club. Lasam evaluarile in seama cititorilor.

 (Alexandra Furnea


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*