Robin and the Backstabbers / 17.02.2017, Fratelli, București

1.372 vizualizări

„Reconstituirea” este unul dintre filmele mele preferate. Pentru cine încă nu l-a văzut: este bazat pe o nuvelă scrisă de Horia Pătrașcu, care la rândul ei este inspirată dintr-un fapt real, petrecut prin anii ’50 pe malul Timișului. Filmul îi are drept protagoniști principali pe doi delincvenți tineri, care sunt forțați de autorități să recreeze cearta și bătaia la care participaseră cu o zi înainte, beți fiind. Această reconstituire așa-zis educativă este de fapt o metaforă pentru brutalitatea și lipsa de umanitate a regimului comunist.

Acestea fiind spuse, vă puteți da seama că anunțul celor de la ROBIN AND THE BACKSTABBERS legat de concertul inspirat din „Reconstituirea” ce avea să aibă loc la Fratelli nu avea cum să mă lase indiferentă. Știind că băieții sunt fani ai filmului, aveam certitudinea că avea să fie un spectacol foarte muncit și cât se poate de mișto.

Ora efectivă de începere a concertului era 22.30, așa că mi-am făcut apariția pe la zece și ceva, oprindu-mă inclusiv pe la garderobă, unde, din fericire, nu era coadă. Văzusem deja fotografia postată pe Facebook de către băieți, în care fiecare din ei apărea costumat într-un personaj din film, și când am ajuns lângă scenă, am observat că aveau recuzită fix ca la teatru. În stânga mea (dreapta dacă stăteai pe scenă), era un semn pe care scria „bufetul Pescăruș”, iar pe undeva prin centru se găsea un scaun fără spătar cu o sticlă de băutură și niște pahare.

Concertul a început fix la ora stabilită (sau hai, cu cel mult un minut mai târziu, dar asta chiar nu contează). Băieții s-au urcat pe scenă costumați fix ca în poza de pe Facebook – Vladimir și Radu erau îmbrăcați ca cei doi protagoniști principali ai filmului, Florentin avea pe el costumul alb al procurorului, Andrei era îmbrăcat precum regizorul, Oigăn era costumat în milițian, iar Robin îl întruchipa pe alcoolicul profesor Paveliu, singurul personaj din tot filmul care aduce obiecții de ordin moral la adresa tratamentului de care au parte cei doi tineri.

Prima piesă de care ne-am bucurat a fost o variantă refăcută a piesei „SPNZRTR” (sper să nu mă înșel), în vreme ce pe ecran se derulau imagini din film. În pauzele necesare schimbării de instrumente, ecranul din spate prindea glas, publicul fiind astfel lăsat să se bucure în voie de câteva dintre scenele-cheie ale filmului, printre care instrucțiunile date de milițian celor doi delincvenți, scena de la bufet în care Manoliu cere de băut (care a fost de altfel refăcută de Robin cu ajutorul sunetistului și a paharelor de pe scenă), și răbufnirea plină de indignare a lui Manoliu în care acesta arată cu degetul ipocrizia și corupția morală a călăilor celor doi tineri.

Setlistul a fost cam cel obișnuit, am trecut cam prin toate melodiile importante semnate de trupă, de la „Vânătoarea regală” până la „Pastă de dinți”. Absolut fiecare piesă din setlist a fost recreată și/sau interpretată de băieți astfel încât să completeze cât mai bine scenele derulate de pe ecran. Momentul cel mai reușit al întregii seri mi s-a părut „La domenica delle salme”, coverul după Fabrizio De André, pe durata căruia în spate au fost proiectate în permanență imagini filmate în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Și parcă niciodată „Roșu frână”, cântecul pe care băieții l-au cântat imediat după, nu a sunat atât de sfâșietor.

Alte momente faine? Noul cântec semnat de ROBIN AND THE BACKSTABBERS, denumit „Oțelul măcelarul”. Întreaga formație cântând în cor cântecelul „Dacă vrei să ai gagică…” ce apare și în film. Oigăn strigând „Drepți! Culcat! Drepți! Culcat!” către public. Proiecția videoclipului „Arhanghel’sk”, în care apar mineri. Interpretarea piesei „Exercițiu”, a lui Valeriu Sterian, cu versurile proiectate în fundal. Și v-aș putea povesti până mâine, dar nu știu dacă aș reuși să transmit tot ce s-a întâmplat acolo. „Reconstituirea” a fost genul de concert pentru care recenziile și vorbele frumoase pur și simplu nu sunt de ajuns. Pot să spun cu mâna pe inimă că au adus un omagiu absolut deosebit unuia dintre filmele mele preferate.

Închei prin a spune că mi-ar plăcea foarte mult ca la un moment dat să se lanseze un DVD cu un concert „Reconstituirea”. Cine știe, poate la un moment dat…

Proiectul „Reconstituirea” al celor de la Robin and the Backstabbers va ajunge în săptămânile următoare și la Timișoara, Cluj și Iași, în cadrul turneului „Overground Elements”.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*