Space Needle – Space Needle

1.109 vizualizări

Space Needle este o trupa formata ca oricare alta, dintr-un grup de oameni care si-au dat seama ca povestile lor nu ar trebui spuse in fata unor sticle de bere sau a unor pahare cu vin, ci pe scena, in prezenta altor oameni dornici sa le asculte. Poate ca si ei, la randul lor, isi vor da seama ca povestile se pot istorisi si prin muzica si ca aceasta te poate face sa zbori acolo unde numai gandul poate ajunge.

Sa revenim insa la povestea Space Needle. Infiintata in 2012, in Bucuresti, trupa ii are in componenta pe Alex Purje (voce + chitara), Nicolae Aramă (chitara), Călina-Maria Curticăpean (bas) și Ati de Chile (tobe). Dupa cum precizeaza si pe pagina lor oficiala de Facebook, scopul principal al formatiei este de a face cunoscut tuturor ca scena grunge este încă activă la nivel mondial, continuând moștenirea lăsată de pionierii genului, aducând, totuși, o notă personală sound-ului inconfundabil al anilor ’90. De altfel, numele trupei provine de la celebrul turn de observatie din orasul Seattle, locul de bastina al genului grunge.

Dupa aproximativ 2 ani de existenta, trupa reuseste sa-si lanseze primul album pe data de 21 noiembrie in Club Fabrica. Materialul a fost înregistrat la StratRec Studios, București de către Sultan Nasser, a fost mixat si masterizat Adam Whittaker și va apărea sub egida Fiver House Records.

Povestea pe care ne-o spun Space Needle dureaza aproximativ o ora iar cele 10 piese nu ne poarta printr-un taram feeric si utopic, insa ne fac sa pasim cu zambetul pe buze in aceasta realitate gri, reusind prin melodicitatea lor sa creeze un spatiu protector.

Prima piesa de pe album se intituleaza “Not To Be Broken” si incepe printr-un riff aflat la granita dintre dansant si sacadat, accentii fiind dictati de toba care impune un ritm aproape agresiv. Piesa insa ia o turnura mai melodica odata cu intrarea in scena a vocii care, la prima vedere, mi se pare putin cam in fata si o ia, pe alocuri, inaintea instrumentalului. Bridge-ul aduce din nou in prim plan chitara si basul care impreuna construiesc un riff indraznet si apasat, evidentiind astfel melodicitatea si emotia refrenului.

Cea de-a doua piesa, “Distilerry” este o melodie cu un tempo mai scazut, unde prezenta slide-urilor si a chicken picking-ului scot la lumina un vibe tipic american. De asemenea, notele inalte luate de Alex Purje pe versurile refrenului (“I’ll be damned”) m-au facut sa constat o oarecare asemanare cu piesa “Rooster” de la Alice in Chains, facandu-ma sa-mi amintesc si de perioada in care Alex a activat in RedRum, o trupa tribut a formatiei americane.

Pe “For All Of Us” groove-ul bass-ului reuseste sa construiasca un fundal solid unde chitara isi poate desfasura in voie caracterul lucid, scotand parca in evidenta un iz de Pearl Jam. Acordurile simple, atmosfera melancolica si vocea lui Alex, o combinatie intre un british pop-rock si un american whiskey voice, fac din “Rain Waters” soundtrack-ul ce rasuna in surdina in oaza de liniste a fiecaruia.

“Lighten Your Hearts”, piesa cu nr 5 de pe album, a fost inspirata de producția americană „Hatfields & McCoys” în regia lui Kevin Reynolds. Ceea ce incepe cu un sound rock n roll-ish modern, se transforma in final intr-o melodie cu multa emotie si drama.

Prin prisma versurilor, “What Do You Mean” poate fi catalogata foarte usor ca o piesa a regasirii linistii personale dar si ca o compozitie cu un vibe pozitiv, un ritm dansant si cu o oarecare doza de sex appeal, daca e sa ne luam dupa refren.

Neconventionalul, ambiguitatea si dorul de duca ar putea fi cuvintele cheie care definesc melodia “White Cow”. Riff-ul catchy si ritmul apasat al tobei combinat cu vibranta vocii lui Alex reusesc sa faca din “White Cow” una din piesele cele mai bune de pe album.

“Mexico”, ultima piesa a discului, devine favorita mea personala din cauza ca este bucata cu tempo-ul cel mai ridicat, are cateva parti de crescendo, vocea capata mai mult distors si pare sa emane cea mai multa energie de pe intreg materialul.

Albumul mai beneficiaza de 2 versiuni remixate ale pieselor “Lighten Your Heart” si “White Cow”, ele facand parte din soundtrack-ul filmelor “Making of the movie for the Cast&Crew”, respectiv „Fright Night 2: New Blood”.

In ciuda faptului ca albumul a fost o auditie mai mult decat placuta, as avea de adaugat un singur lucru. Apropierea sa de genul grunge nu este atat de mare pe cat ma asteptam. Cu siguranta ca influentele se simt si chiar variaza de la piesa la piesa, insa per total albumul tinde catre un alternativ radio friendly. 

Odata cu primul lor album, un material solid, cu multe piese bune, trupa Space Needle promite a fi o prezenta pe care o vom vedea din ce in ce mai des pe scenele rock-ului romanesc. La mai multe si sa auzim de bine!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*