Therion – La opera cu florile raului

Au ramas putine zile pana la concertul din Bucuresti al grupului Therion. Avem aici o atractie reciproca: bucurestenii si romanii in general vin de fiecare data sa vada un grup care se simte in Romania mai bine decat in multe alte locuri mai „cu staif”. Ca de obicei, muzica va fi cea care va vorbi, iar cuvintele rostite cu parcimonie de Christofer Johnsson nu sunt decat o introducere.

 
Fanii romani vor putea cumpara „Les fleurs du mal” la concertul vostru de la Bucuresti, dar pana atunci ai putea sa faci o mica prezentare. Ce e cu acest CD, din punct de vedere muzical si al versurilor?
Sunt cantece vechi frantuzesti rearanjate si fac parte dintr-un proiect artistic mai amplu. Au fost refacute, astfel incat sa sune ca Therion, la fel cum am facut cu “Summer Night City” al lui ABBA. In mare suna ca Therion, dar cu ceva mai multe cantece mai domoale. Reactiile au fost impartite pana acum, dar aceasta a fost una dintre intentiile noastre. Ceva care sa dea nastere la discutii. Versurile vor ramane un mister pentru toti cei care nu vorbesc franceza.
 

Am citit ca ai finantat singur acest CD si poate ca ar trebui sa le explici si cititorilor cum te-ai implicat in acest proiect artistic si cum te pot ajuta cumparand “Les fleurs du mal”.
Casa de discuri l-a refuzat. Exista o clauza in contract care spune ca noi trebuie sa fim compozitorii pieselor daca vrem ca un album sa fie acoperit de intelegerea cu casa de discuri. Deci, fiind vorba despre preluari, il pot respinge daca vor. Cred ca au facut o greseala, dar e alegerea lor. Cum avem o relatie excelenta cu Nuclear Blast si ei vor lansa urmatoarele noastre albume, nu am vrut sa merg la alta casa de discuri cu acest album, pentru ca ar fi aratat rau. Asa ca m-am oferit sa rascumpar inregistrarile master si sa il lansez eu. Pentru a-l putea finanta am mers la banca si am facut un imprumut de 75 000 de euro. Cand fanii cumpara un CD direct de la trupa, pentru aceasta este ca si cum ar fi cumparat 10 de la magazinul de muzica. Pentru ca sari peste lantul de intermediari. In mod normal trupa, casa de discuri, distributorul si magazinul primesc un procent din vanzari. Trupa primeste de obicei 10% din pretul cu care un CD e vandut in magazine. Deci desi vom vinde in mod firesc mult mai putine CD-uri pentru ca nu avem o casa de discuri care sa promoveze albumul pentru noi, ideea mea de afacere este sa ajung macar pe zero vanzand o mare parte din CD-uri direct catre fani la concerte.

Baudelaire a fost o influenta importanta pentru tine ?
Nu, deloc. M-am inspirat din el doar pentru acest proiect.

De ce crezi ca Baudelaire e atractiv pentru un anumit gen de artisti metal – de la Celtic Frost la… Therion?
Cred ca stilul lui decadent de viata si continutul explicit al poeziilor le-au trezit interesul multor metalisti.

 
 

Ai declarat ca acesta va fi ultimul turneu inainte de o pauza de cativa ani. Si din nou vii la Bucuresti pentru ultimul concert. Te-ai simtit bine ultima data cand ati cantat aici?
La Bucuresti am avut unele dintre cele mai bune concerte din ultimele cateva turnee si ma astept ca si de data aceasta sa fie la inaltime.

Sunt cateva trupe pe care publicul din Romania le-a primit mereu bine de-a lungul anilor, unele dintre preferatele noastre: Anathema, Haggard si Therion. Vezi vreo legatura intre aceste formatii? 
As spune ca cel putin cu Haggard exista niste legaturi.

Acest concert va aduce cu sine si noi elemente vizuale?
Da, avem costume noi de scena si un claviaturist. Cat despre decoruri, incercam sa lucram la o scara mai mica si sa ne concentram mai mult la muzica.

 
Ai spus ca vei petrece mai mult timp cu fanii, ca vei sta de vorba, vei face fotografii, pate vei bea o bere. Stiu ca esti mai degraba timid si discret, te vei descurca cu fanii care sunt uneori bagaciosi?
Sunt o persoana destul de timida, dar fac asta de 25 de ani deci nu e o problema sa ma descurc in orice situatie. Sunt o persoana sociabila, doar ca nu mi-a placut niciodata cand in jurul meu a fost prea mult haos sau agitatie.
 

Daca e sa vorbim despre viitor, lucrezi la cel mai ambitios proiect al tau – o opera metal. Vei lucra singur sau vei avea colaboratori care sa te ajute cu aranjamentele, cu orchestratia, etc. Si versurile vor fi scrise din nou de Thomas Karlsson ?
Toata trupa va participa la compozitie, ca pe albumele obisnuite. Toti vom scrie la texte si dialoguri si evident ca Thomas este si el implicat. 

Ce parere ai despre elementele progresive si experimentale care patrund din nou in metal ? Ma gandesc la proiecte ca Ihsahn sau ca trupa voastra de deschidere din ultimul turneu, Leprous.
Mi se pare excelent. Imi place la nebunie si noul album Opeth.

Ai spus ca in acest concert veti canta si piese vechi. Sa insemne acest lucru ca vei face si voce death-metal pe ici, pe colo?
Nu, nu chiar atat de vechi. Vom canta de la “Theli” incoace. 

 
 
Evenimentul din Romania, inclus in turneul „Flowers Of Evil”, se va desfasura in data de 19 octombrie 2012 la Arenele Romane din Bucuresti, intr-un cort special amenajat si incalzit prin instalatii de climatizare de mare putere. Evenimentul este organizat de Promusic Events si revista Maximum Rock (producator Nelu Brindusan), iar in deschidere sunt invitate formatiile Antalgia si Elyose.
 
Pagina oficiala a evenimentului: www.promusicprod.ro/therion
Pagina Facebook a evenimentului se poate accesa AICI.

Bilete:
Biletele se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro) la urmatoarele preturi:

78 lei – primele 100 + 50 bilete OFERTA, Sold Out!
85 lei
– urmatoarele bilete pana la data de 08 septembrie 2012 Sold Out!
95 lei – in perioada 9 septembrie – 18 octombrie 2012
110 lei – in ziua concertului (19 octombrie 2012). Se achizitioneaza NUMAI de la intrare.
200 lei VIP – DOAR 25 de buc. (sesiune de autografe + afis concert color + pass laminat VIP – acestea se ridica in ziua concertului de la intrare!)

 

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*