Black Sabbath – 13

Nu pornesti sa scrii recenzia unui album BLACK SABBATH fara un sentiment de piosenie. Este totusi vorba despre intemeietorii genului metal! „13” este primul disc creat in formula aproape completa de catre Sabbath, dupa 30 de ani de experimente de line-up, destramari etc.

Materialul va fi lansat pe data de 10/11 iunie 2013 si reprezinta o victorie a ambitiei umane asupra circumstantelor neprietenoase. Intai a fost refuzul lui Bill Ward, tobosarul original, de a lua parte la reuniunea formatiei din cauza unor neintelegeri contractuale, apoi a venit vestea tragica a bolii chitaristului Tony Iommi.

Orice teama ca ai putea sa fii subiectiv dispare de la primele acorduri. „End of the Beginning” creeaza un sentiment incantator de „deja-vu” prin chitarele grele si lente si vocea mai malefico-sinistra ca niciodata a lui Ozzy. Sound-ul trademark al trupei este recognoscibil iar inima percepe faptul ca membrii trupei se simt „acasa” impreuna.

Componistic, „13” este cel mai complex album al trupei. Energia dementa a primelor zile s-a transformat in sofisticare iar, din tinerii zbuciumati care au dat nastere unui gen de muzica, Tony, Geezer si Ozzy s-au transformat in muzicieni desavarsiti, asumati si profesionisti.

Se simte ca membrii trupei au tinut foarte multe in ei timp de 30 de ani si ca numai reuniti puteau crea ceva atat de grozav ca „13”. In nicio alta formula, materialul nu ar fi fost posibil. Modernitatea productiei, combinata cu natura „clasic Black Sabbath” a pieselor dau nastere unui album actual si matur, care da clasa eforturilor discografice ale formatiilor mai „tinere”.

„13” este un manual de metal pentru toti cei care ravnesc sa realizeze ceva la fel de grandios ca BS. Din toate punctele de vedere, avem de-a face cu o lansare impecabila. Emotiile pe care le-au avut fanii fost in van, intrucat albumul a iesit fara pata. Intre cei trei muzicieni a existat ceva neconsumat, care le-a pastrat abilitatile creative intacte, pentru ca ele sa infloreasca, intr-un final, intr-un material care, si daca va fi ultimul, va face cinste mostenirii Sabbath.

Versurile trateaza teme ca de obicei intunecate, dar reflectiile asupra mortalitatii, a Lui Dumnezeu si a naturii existentei umane evoca in mod tragic varsta membrilor trupei, care au ajuns sa se gandeasca mai intens la asemenea lucruri. Pentru fanii adevarati, exista un filon profund de melancolie in „13”, cel mai posibil cel din urma album al monstrilor sacri ai metalului.

„God Is Dead?” reprezinta un imn cu radacini nietzscheene, bazat pe lentoarea diabolica a chitarelor. „Zeitgeist” aminteste de „Planet Caravan” si „Loneliness”, reluand instrumentalul baladesc condus de un bas nostalgic. „Loner” si „Age of Reason” abordeaza teme ca natura vremurilor actuale cu toate „bolile” culturale si sociale care le domina. „Live Forever” este, din punct de vedere al versurilor, una dintre cele mai emotionante piese de pe disc. „Damaged Soul” aminteste de ce Tony Iommi este maestrul suprem al riffurilor, iar „Dear Father” inceheie albumul intr-o nota puternica, deloc trista sau de adio.

Desi refuzam sa acceptam, va veni o zi cand Black Sabbath nu va mai exista, iar, desi acest album este prilej de bucurie, el te face sa te si gandesti la finaluri. Membrii trupei dau o dovada exuberanta de virtuozitate muzicala si de metal pur-sange cu „13”, incercand parca sa ramana in istorie drept adevaratii parinti fondatori ai celui mai greu gen de muzica.

Bridge-urile orchestrale sofisticate, sound-ul curat si ireprosabil, compozitiile complexe si versurile profunde dezvaluie un Sabbath ajuns la maturitate deplina si dau nastere albumului care lipsea din discografia grupului britanic. „13″ este perla coroanei intunecate a Negrului Sabat.

In ciuda celor 30 de ani care au trecut, formatia suna mai actual ca niciodata si se poate oricand bate, cel putin pe disc, cu orice trupa contemporana care ravneste sa ajunga departe. Noi speram sa mai avem parte de alte albume, pentru ca lumea are nevoie de Black Sabbath.

Tracklist:

1. „End of the Beginning” 
2. „God Is Dead?” 
3. „Loner” 
4. „Zeitgeist” 
5. „Age of Reason” 
6. „Live Forever” 
7. „Damaged Soul” 
8. „Dear Father”

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*