Bucium lanseaza albumul ,,Zimbrul Alb”

636 vizualizări

Sâmbătă, 21 mai 2022, Bucium lansează albumul  „Zimbrul Alb” la Rock Halle, Constanța.
Albumul poate fi ascultat aici:  https://buciumromania.bandcamp.com/album/zimbrul-alb-white-wisent-digital-album

„Muzica formației Bucium este o călătorie inițiatică în categoriile abisale ale greu-încercatului spirit românesc. Nu există niciun alt proiect artistic local care să surprindă atât de bine matricea stilistică a acestui neam, în forma ei cea mai pură. Prin revalorificarea unor elemente culturale – dar și de sens – precum folclorul, filosofia populară și subconștientul arhaic, Bucium izbutește să aducă în prezent povestea complexă a sufletului autohton.” Alexandra Furnea – Gen Underground

Ideea care s-a cristalizat la început, în crearea albumului, a fost această galaxie imaginară – a Zimbrului Alb, care să conțină poveștile noastre. Singura piesă deja compusă la acea vreme era „Greuceanu”, o poveste despre furtul Soarelui.
Albumul are două coperte conceptuale – piesele „Zimbrul Alb” și „Nirwana”, între care se dezvăluie trei basme populare – „Fata din grădina de aur” – basmul ce a stat la baza Luceafărului eminescian, „Greuceanu” și „Harap-Alb”, alături de „Cântecul Soarelui”, care este de fapt poezia populară „Soarele și Luna”, culeasă de Vasile Alecsandri, care beneficiază de vocea minunată a Ligiei Hojda, „Vânător” – numele popular al constelației Orion și „Drumul Robilor”. Întreg albumul face referiri la Eminescu – prima piesă conține o strofă din „Odă în metru antic”, iar „Nirwana” este de fapt titlul inițial al „Rugăciunii unui dac” și este totodată cheia întregului disc.

Zimbrul alb prezintă conceptul albumului, o invocație și o îmbrățișare a suferinței, a recompunerii după aparenta distrugere a ființei, a botezului focului într-un ego înghețat:
„Zimbrule alb vino din miazănoapte!
În lacrimi de gheață renaște-ne îndat!
Zdrobește-ne-n vieți fără strop de dreptate
Și-n tot acest drum să fim fără de păcat.”

Biletele sunt disponibile online prin AmBilet.ro.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*