Katatonia – Dead End Kings

Formatia suedeza de „melodoom” metal KATATONIA a lansat pe data de 27 august un nou album numit „Dead End Kings”. Materialul este cel de-al noualea din cariera trupei si reprezinta follow-up-ul capodoperei intunecate „Night is the New Day”, lansat in 2009.
 
Iata ce a spus vocalistul Jonas Renkse despre noul material:
„Albumul vorbeste despre coridoarele mintii noastre; acelea din care nu mai exista intoarcere. Aici poti fi, dupa bunul plac, rege sau regina, chiar si la capatul fara iesire. Poarta-ti povara cu mandrie. Asta facem noi de douazeci de ani, Regi, pentru ca ne incredem in ceea ce cream, in propria noastra credinta tulburatoare.”
 
Spre deosebire de albumul precedent, insa, „Dead End Kings” se remarca printr-un spirit mai luminos, chiar daca „radiatiile” acestei lumini sonore sunt mai stridente.
 
Din punct de vedere instrumental, avem de-a face cu aceeasi versatilitate componistica specifica formatiei suedeze, care, de data aceasta, imbratiseaza influente din zone obscure ca dark cabaret-ul („Leech”).
 
Jonas nu si-a schimbat stilul vocal pe acest material si ramane la trecerile poetice de la voce curata, la variatiile corale.
Alternanta dintre pasajele blande si cele cu atac agresiv se pastreaza in cele mai multe melodii. „Buildings” ne dezvaluie una din directiile principale a acestui album – sinceritatea – mult mai pregnanta decat in creatiile precedente Katatonia, care erau mai criptice din punct de vedere orchestral.
 
Distorsiile virile, dar minimaliste, sintetizatorul trademark, basul subtil si vocea slefuita formeaza un amestec „osmotic” care creeaza un perete de sunet foarte unitar, desi nu atat de sofisticat ca acela regasit in alte albume (Night Is the New Day).
 
„The One You Are Looking For” (feat. Silje Wergeland) si „The Racing Heart” prezinta o latura tandra a Katatoniei evocand, prin instrumentalul bland, un peisaj oniric mai apropiat de reverie decat de cosmar.
 
In mare, avem de-a face cu un album experimental, nu foarte impovarat de necesitatea de a suna 100% dark, prin acel festin de game minore atat de iubit de adeptii gloom & doom-ului.
Recomandam „Dead End Kings” fanilor My Dying Bride, Paradise Lost si Anathema.

Lansat
: 2012
Label: Peaceville Records.
 
Tracklist:
1. The Parting
2. The One You Are Looking for is Not Here (cu Silje Wergeland)
3. Hypnone
4. The Racing Heart
5. Buildings
6. Leech
7. Ambitions
8. Undo You
9. Lethean
10. First Prayer
11. Dead Letters
 
Componenta Katatonia:
Jonas Renkse – voce
Anders Nystrom – chitara
Daniel Lijekvist – tobe
Per Eriksson – chitara
Niklas Sandin – bas
 
Invitati:
Silje Wergeland – voce
Frank Default – clape, corzi, percutie

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*