Luna Amară – Turneu aniversar 15 ani „Asfalt”, Flying Circus, Cluj-Napoca, 22.11.2019

Cu Luna Amară m-am intersectat de prea multe ori de la începutul liceului. Pornită de la o simplă curiozitate, atracția mea față de această trupă a fost dublată de un concert susținut în orașul de origine, eveniment de care, cu drag, încă îmi amintesc. Au urmat tot felul de concerte Luna Amară speciale pentru mine, precum cel de tipul „Storytellers” din Cluj sau cel din The Shelter, primul la care am avut curaj să asist după Colectiv.

Deși contactul meu cu Luna Amară a avut loc în perioada de după lansarea albumului „Pietre în alb”, nu am putut să ignor primul album, „Asfalt”, considerat probabil cel mai bun material discografic din scena underground din România. Fiind rezultatul muncii grele a cinci oameni, fiecare cu un caracter total diferit, acest album din anul 2004 a apărut într-o vreme când muzica alternativă era, cât de cât, difuzată pe canalele mainstream. Videoclipurile pentru „Gri Dorian”, „Ego nr. 4” și „Roșu Aprins”, live-urile din Vama Veche și de la emisiunea lui Andrei Gheorghe au crescut notorietatea trupei clujene. Talentul, popularitatea, activismul sunt trei dintre factorii care au contribuit la păstrarea renumelui formației, iar acum, 15 ani de la lansarea primul material discografic, a venit vremea aniversării acestuia în orașul în care Luna Amară s-a născut.

Noaptea de 22 noiembrie m-a găsit într-un Flying Circus plin, showul fiind sold-out. Cei cinci membri ai trupei s-au urcat pe scenă conform programului afișat și, fără nicio introducere, au început direct cu acordurile de chitară de la începutul piesei „Ego Nr. 4”, urmate, în forță, de riff-ul principal. Urmează piesa „Oraș”, moment în care Mihnea, în dulcele stil clasic, menționează că piesa este dedicată orașului în care ne aflăm, care „are o pată peste rât”. Manifestul artistic continuă cu Nick la voce, conducătorul principal al melodramei „Gri Dorian”, produsul neașteptat al combinației dintre versurile tragice și părțile de trompetă. Nostalgia curge odată cu „Stare de grație”, „Your Garden” și „Unfed”, după care Mihnea ne povestește, într-un mic respiro, de vremurile din vechiul Music Pub, acolo unde în alte vremuri „trupele stăteau după public sau publicul stătea după ele”. Baladele „Ciudat”, „Roșu Aprins” (care a fost parțial cântată în limba engleză, așa cum a fost inițial gândită) și „Mara” schimbă puțin atmosfera într-un club care devine din ce în ce mai sufocant. Politica nu este lăsată nici ea în urmă, și în ciuda unor comentarii venite din public legate de ultimele alegeri, Mihnea trece rapid peste subiect și menționează, cu o sinceritate excesivă, că acesta este subiectul care ne desparte și ne face mult prea mult rău. „Disident” și „Folclor” își fac locul, iar noaptea putea fi încheiată dacă nu era cerut insistent un bis, onorat cu piesele „Focuri” și „Pietre în Alb”.

Luna Amară urmează să concerteze din nou în Cluj-Napoca în data de 21 decembrie 2019 la Sala Radio, însă, până atunci, turneul aniversar continuă în România.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*