Moartea unui comis voiajor (Partea a V-a): Anii ’90

1.517 vizualizări

Articol realizat de Costi Drăgici
(A IV-a parte a articolului poate fi citită aici: Moartea unui comis voiajor (Partea  a IV-a): Fatidicul an 1980)

Partea a V-a: Anii `90

MTV-ul introduce conceptul „Unplugged„, iar Jimmy Page și Robert Plant, Bon Jovi, Bob Dylan, Rod Stewart, The Eagles, Eric Clapton sau Nirvana sunt invitați să performeze în studiourile MTV.

În muzică se promovează subdiviziuni ale rockului: Funk, Punk sau Grunge RockNorah Jones, Dido, Alanis Morissette, Tori Amos, Fiona Apple, Sheryl Crow  sunt divele de pe canalele de muzică, în timp ce Guns N’ Roses, Van Halen, Def Leppard, Ozzy Osbourne, Tom Petty, Bon Jovi sau Metallica își mențin popularitatea, în mare parte prin reinventarea muzicii lor.

Stephen Maynard „Steve” Clark

steve-clark

Stephen Clark a fost chitaristul și principalul compozitor al trupei de hard rock Def Leppard.

În copilărie a studiat muzica clasică pe o chitară dăruită de tatăl său, dar când l-a ascultat pentru prima data pe Jimmy Page a fost fermecat de muzica lui.

Înainte de a se alătura Def Leppard în 1978, Clark a cântat prin diverse cluburi din Sheffield. Pete Willis (chitaristul și fondatorul Def Leppard) l-a văzut cântând și, cum era în căutarea unui al doilea chitarist, l-a chemt la o audiție. Potrivit vocalistului Joe Elliott, Clark a cântat fără acompanient „Freebird” a acelor de la Lynyrd Skynyrd.

Ca membru al grupului, Steve Clark a contribuit la peste 90% din melodiile Def Leppard! A fost poreclit „Riffmaster” datorită talentul său uimitor și capacității de a veni cu unele dintre cele mai bune riff-uri de chitară din rockul modern.

Pe  8 ianuarie 1991, Clark a fost găsit mort pe canapea de către prietena lui, Janie Dean. A murit de insuficiență respiratorie cauzată de un amestec letal de alcool și medicamente. La autopsie, s-a constatat prezența morfinii precum și un nivel de alcool în sânge de 0,30. Autopsia a arătat că moartea a fost accidentală.

Steve Clark este înmormântat la Wisewood Sheffield în apropierea casei unde a copilărit.

Def Leppard s-au bucurat de cel mai mare succes comercial în timpul epocii în care a cântat Clark.

Freddie Mercury

freddie-mercury-1

Este primul mare star rock înainte de a muri de SIDA.

Queen s-a format în 1971 pe osatura Smile (Freddie Mercury, Brian May și Roger Taylor) prin cooptarea lui John Deacon.  După trei albume bine primite de critici Queen lansează în 1975 „A Night At The Opera” la acea vreme fiind cel mai costisitor album din istoria muzicii. Imensul succes îi propulsează în elita rockului. Și acolo au și rămas.

Cu o personalitate uriașă pe scenă, Freddie Mercury era în realitate un singuratic și un om cu mult bun simț. Avea o voce de tenor și putea să utilize o armonie inferioară care îi permitea crearea unei impresii de sunete împinse al limită. Soprana Montserrat Caballé a spus că „diferența dintre Freddie și toți ceilalți cântăreți rock este vocea„.

Numai puțină lume a cunoscut marele secret care avea să-l țină până în ultimile clipe ale vieții. Într-o noapte, el i-a spus iubitei lui, Mary Austin cu care trăia de 6 ani, că se consideră bisexual, la care ea a replicat blând: „Nu, Freddie, ești gay. A venit și timpul ca fiecare să-și trăiască viaţa separat„.

În primavara lui 1987 a fost diagnosticat cu SIDA, dar Freddie a declarat că testul său a ieșit negativ. A continuat să înregistreze cu Queen până cu o lună înainte de a muri. Pe 24 noiembrie 1991 Mercury a murit de bronhopneumonie cauzată de SIDA. A fost incinerat, cenușa sa fiind împrăștiată pe malurile lacului Geneva, lângă Montreux, Elveția, locul unde Freddie și-a petrecut ultimii ani din viață. Prin testament, Mercury i-a lasat lui Mary Austin jumătate din avere, iar cealaltă jumătate părinților și surorii lui. Bucătarul său a primit 500.000 de lire, iar șoferul 100.000 de lire.

Ca omagiu adus artistului în Montreux a fost dezvelită o statuie a lui Freddie Mercury realizată de Irena SedleckaCel mai trist lucru e că ar fi putut fi și acum printre noi. Potrivit doctorilor specialiști, dacă ar mai fi trăit încă un an, progresele făcute în tratarea suferinzilor de SIDA l-ar fi putut salva …

Kurt Cobain

MTV Unplugged: Nirvana

Nirvana s-a format pe 1987 în Seattle, statul Washington. Promovând un amestec de punk și alternativ rock Nirvana a fost etichetat de media din acea perioadă drept un grup grunge rock. Cu numai 3 albume de studio, dar și cu Unplugged-ul MTV, Nirvana a devenit una dintre cele mai iubite formații ale anilor ’90.

Reprezentanți ai Generației X, Kurt Cobain a fost numit în media, „Purtătorul de cuvânt al unei generații„. El a declarat că „Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung„.

Albumul „Nevermind” (1991), vândut în peste 10 milioane unități numai în SUA, este creditat a fi albumul reprezentativ al rockului alternativ. În ianuarie 1992 a ajuns pe primul loc în topurile Billboard detronând albumul „Dangerous” al lui Michael Jackson. A fost o victorie a rockului alternativ asupra popului.

Courtney Love l-a întâlnit pe Cobain la un spectacol din Portland, Oregon iar la începutul lui 1992 se căsătoresc în Hawaii. Relația tumultoasă  a celor doi a fost foarte des comparată cu cea dintre John Lennon și Yoko Ono. La fel ca Yoko, aceasta nu a fost iubită de fani.

În ultimii ani de viață Cobain s-a luptat cu dependența de droguri și a făcut față cu greu presiunii mass-media. Pe 8 aprilie 1994, Cobain a fost descoperit mort în casa lui din Seattle de către un electrician ce trebuia să instaleze sistemul de securitate al casei. Inițial a crezut că dormea dar a văzut pușca îndreptată spre bărbie. O concentrație mare de heroină și urme de diazepam au fost, de asemenea, găsite în corpul său.

Cobain a fost incinerat, cenușa sa fiind împrăștiată în trei părți: la un templu budist, râul Wishkah și dată controversatei lui soții, Courtney Love.

Ca și Jim Morrison, Kurt Cobain avea 27 ani …

Michael Hutchence (INXS)

michael-hutchence-1

În 1977 frații Andrew și Jon Farriss împreună cu chitaristul Kirk Pengilly, basistul Garry Beers și vocalistul Michael Hutchence au format INXS. Originari din Sydney, Australia, INXS se încadrează inițial în curentul new wave/pop. Ulterior încearcă pub-rockul cu elemente din funk și dance-rock. Încă de la început, cu primul lor album „INXS” (1980) se fac remarcați în Australia și Noua Zeelandă.

Piesa „Original Sin” de pe „The Swing” (1984), ajunge pe locul 1 în topuri, iar albumul „Listen Like Thieves” (1985) bine primit de critici i-a adus în prim-plan internațional. Apogeul popularității INXS a venit odată cu lansarea albumului „Kick” (1987), album ce conține mai multe hituri: „New Sensation„, „Never Tear Us Apart” sau „Need You Tonight„.

Cu ocazia a 20 de ani de activitate INXS a pornit într-un turneu mondial. Noul album al trupei, „Elegantly Wasted„, fusese un mare succes iar turneul de promovare ajunsese „acasă”, în Australia.

Din nefericire pentru fanii trupei, în dimineața zilei de 22 noiembrie 1997 Michael Hutchence a fost găsit mort în camera 524 a hotelului Ritz-Carlton din Sydney.

Deși s-a vorbit multă vreme despre o sinucidere prin ștrangulare, soția lui Hutchence, Paula Yates, nu a acceptat faptul că acesta s-a sinucis susținând într-un interviu televizat că a murit în timpul unui unei asfixieri autoerotică.

Urmează ultima parte.

Articolele anterioare pot fi citite aici:

Moartea unui comis voiajor (partea I): Începuturile epocii muzicii rock
Moartea unui comis voiajor (partea a-II-a): Rockul și mișcarea Flower Power
Moartea unui comis voiajor (partea a-III-a): Anii ‘70
Moartea unui comis voiajor (Partea  a IV-a): Fatidicul an 1980)

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*