Morrissey/ 14.10.2015, Sala Palatului, Bucuresti

453 vizualizări

Concertul Morrissey de la Bucuresti a fost anuntat in luna august a acestui an si, pentru cateva momente, fanilor autohtoni ai artistului li s-a taiat rasuflarea – oare totul va decurge conform planului si se vor intalni cu idolul lor sau vor avea parte de o dezamagire?

Steven Morrissey, fostul solist al formatiei The Smiths, ajuns star-solo dupa destramarea legendarului grup, este renumit pentru usurinta cu care anuleaza concerte si intregi turnee. Revista Consequence Of Sound a facut chiar si o lista cu toate evenimentele la care muzicianul a renuntat de-a lungul timpului, oferind si motivele acestuia.

Spectacolul din data de 14 octombrie 2015, de la Sala Palatului s-a desfasurat, insa, in cele mai bune conditii si a strans un public numeros si entuziast. O multime de artisti autohtoni din zona indie/alternative si-au facut aparitia pentru a-l omagia pe cel care le-a influentat, deseori, creatia.

Concertul a inceput la ora 20:00, punctual, cu o proiectie video care a prezentat auditoriului secvente cu diverse prestatii artistice, realizate de personalitati care l-au inspirat de-a lungul anilor pe Morrissey.

De la formatia The Ramones si pana la scriitoarea Anne Sexton, trecand prin live-uri spectaculoase oferite de Tina Turner, colajul a reprezentat o mini-enciclopedie vizuala a acelor acte artistice care l-au modelat pe muzician.

Show-ul a debutat in forta cu un Morrissey in forma, care si-a facut intrarea pe acordurile piesei „Suedehead”. Setlistul a fost unul complex, care a inclus atat compozitii mai noi, cat si piese consacrate precum „Alma Matters”, „Kiss Me A Lot”, „You Have Killed Me”, „Everyday Is Like Sunday”, „I’m Throwing My Arms Around Paris” sau „First Of The Gang To Die”.

Daca oamenii au dansat si au fredonat impreuna cu artistul pe aceste piese, entuziasmul lor s-a domolit in momentele in care muzicianul a scos aresenalul greu si le-a dezvaluit fanilor crezurile sale. Moz nu s-a sfiit sa difuzeze imagini tulburatoare cu oameni abuzati de politie si cu animale sacrificate in abatoare.

Piesa „Meat Is Murder”, care rezuma viziunea lui Morrissey asupra industriei carnii si a consumului acesteia, a fost insotita de proiectii video socante, cu ceea ce se petrece in ferme. Cativa participanti la eveniment au plans iar sala a fost miscata de teribilele proceduri dezvaluite. S-au auzit voci care au contestat alegerea artistului de a-si exprima astfel parerile.

Momentul difuzarii acestor filmulete a fost probabil cel mai „nepopular” al serii iar auditoriului i-a fost destul de greu sa isi revina dupa, pentru a se bucura de „First Of The Gang To Die”. Morrissey a continuat din ipostaza militantista cu melodii ca „The Bullfighter Dies”, „The World Is Full Of Crashing Bores” si „The Queen Is Dead”, interpretata in cadrul bisului.

Nu au lipsit nici manifestarile de dispret la adresa familiei regale britanice. Morrissey a afisat un backdrop cu un meme ce infatisa o fotografie deloc flatanta a cuplului William si Kate Middleton – Printul, respectiv consoarta sa, Ducesa de Cambridge – cu mesajul „United King-Dumb”.  

Moz nu s-a sfiit sa faca glume cu publicul si a parut degajat si bine-dispus. Artistul a oferit o multime de autografe, a semnat toate obiectele care i-au fost oferite si a primit chiar si niste cadouri. La final, Moz si-a smuls camasa si a aruncat-o fanilor, spre bucuria admiratoarelor acestuia.

In mod clar Morrissey nu este un artist pe gustul tuturor. Convingerile sale politice si activismul sau in ceea ce priveste stilul de viata vegan i-au adus multi dusmani si au indepartat un numar mare de fani. Cu toate acestea, este de admirat ca Moz isi sustine cu atata tarie crezurile, chiar daca acest lucru il expune la controverse.

Sunetul a fost oscilant pe alocuri, dar, in general, s-a auzit foarte bine. Din punct de vedere organizatoric, lucrurile s-au desfasurat la cele mai inalte standarde, echipa de la Events dand dovada de profesionalism si respectand atat publicul, cat si artistul, prin aplicarea stricta a cerintelor acestuia.

Ne bucuram ca am avut ocazia sa vedem Morrissey in Romania si, desi multi carcotasi ar fi preferat un spectacol 100% distractiv, fara componenta activista, Moz nu ar fi Moz daca nu ar supara cativa oameni, in timp ce castiga inimile celorlalte mii de suflete, atinse de vraja sa melodramatica.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*