Muzica veche alină emoțiile negative provocate de pandemie

Pandemia îi face pe melomani să fie nostalgici după muzica mai veche, pe care o asociază cu clipele fericite dintr-un trecut neîngrădit de restricții.

Cel puțin asta a descoperit un cercetător care a studiat piesele trending în 2020, în platformele populare de streaming. Timothy Yu-Cheong Yeung, doctorand la Centrul de Teorie a Legii și Jurisprudență Empirică al Universității din Leuven, a analizat listele Spotify cu cele mai ascultate melodii din șase țări euorpene – Suedia, U.K., Spania, Franța, Belgia și Italia – și a descoperit că sentimentele de nostalgie resimțite de oameni le-au schimbat acestora tiparele de consum muzical.

Am locuit în Belgia pe toată perioada lockdown-ului. Viața a fost plictisitoare și singurul lucru care mi-a adus consolare a fost să ascult formațiile mele îndrăgite din anii ’90, Radiohead, Pulp și Blur. Am citit comentariile de pe Youtube și am remarcat că foarte mulți oameni mărturiseau că se simt nostalgici. Am vorbit cu prietenii mei și am glumit că aș putea să redactez un articol academic pe temă.”, le-a declarat Yeung celor de la The Guardian (sursă articol).

Zis și făcut! Ceea ce a pornit ca o șagă între amici, s-a transformat într-un studiu pe bune, care a apărut în publicația online Covid Economics, a CEPR.

Potrivit cercetărilor lui Yeung, efectele nostalgiei au atins un vârf la aproximativ două luni după impunerea restricțiilor. Cântecele la care au apelat oamenii pentru a-și alina suferințele datează din perioada anilor ’70,’80, sau chiar mai devreme. Cu toate acestea, s-au observat și creșteri generale în popularitate ale pieselor lansate cu cel puțin trei ani înaintea debutului pandemiei.

Melodiile cu cel mai mare succes au fost următoarele:

Mr. Blue Sky”, a celor de la Electric Light Orchestra, care, în luna iulie, a intrat în Top 200 Spotify zilnic, la 43 de ani de la lansare!

Africa” semnată Toto, care a ajuns în topul zilnic Spotify din U.K. de 28 de ori

Go Your Own Way”, clasica Fleetwood Mac, care a atins același record.

Iar hitului The Beatles, „Here Comes The Sun” (1969) i s-a dat play de 63.000 de ori pe zi, din februarie, până în mai 2020!

Alte melodii care au beneficiat de creșteri în streaminguri, deși nu la fel de dramatice, au fost:

Queen – Don’t Stop Me Now

Elton John – Tiny Dancer

Bryan Adams – Summer of ’69

Oasis – Wonderwall

Oasis – Don’t Look Back in Anger

Lockdown-urile implică multe reguli excepționale care limitează libertățile individuale și afectează dramatic rata șomajului, precum și interacțiunile sociale obișnuite. E posibil ca aceste schimbări să fi produs emoții negative, anxietate, frică, care i-au determinat pe oameni să plonjeze sufletește în muzică nostalgică pentru a scăpa de realitate. Cererea pentru nostalgie a crescut împreună cu frustrările legate de continuarea măsurilor de lockdown. Emoțiile negative sunt diverse, dar se aseamănă prin faptul că îi determină pe oameni să reacționeze, să încerce să le atenueze, să vrea să le proceseze în mod constructiv, cum ar fi prin apelarea la nostalgie, care le amintește de vremurile mai bune.”, a concluzionat Yeung.

Cercetătorul consideră că efectul pozitiv pe care îl are muzica mai veche asupra psihicului, prin aducerea la viață a unor amintiri plăcute, tonice, ar trebui folosit pentru a-i liniști sufletește pe oameni în perioada pandemiei. Acest lucru s-ar putea obține dacă spitalele, căminele de bătrâni, magazinele, școlile etc. ar difuza cântece nostalgice, capabile să aline suferințele ascultătorilor cu balsamul tămăduitor al vremurilor de demult.

Voi ce părere aveți? Ați ascultat mai multă muzică veche în ultima perioadă?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*