Rezident Ex – Eterna reintoarcere…la rock

503 vizualizări

Desi este o trupa relativ noua, Rezident Ex a trecut repede de la statutul de speranta la cel de certitudine a scenei rock din Romania. De fapt, a fost nevoie de un singur concert. In general intoarcerea unor nume disparute pentru o vreme din atentia publicului este privita cu un amestec de speranta si scepticism.

Reactiile spectatorilor si ale presei dovedesc insa ca acesta din urma a disparut complet odata ce Tavi Iepan, Kempes si gasca lor au inceput sa cante. Rezident Ex e ca un prieten regasit. Iar acum, la putin timp dupa revenirea pe scena, aceasta multinationala rock se pregateste si de lansarea primului album. Pentru detalii suplimentare, consultati interviul de mai jos.

rezidentrezident

Cum e primul vostru interviu amplu pentru Maximum Rock, sa o luam de la inceput – de ce Rezident Ex ? Ce v-a inspirat in alegerea numelui ?
Tavi Iepan : Cu aceasta trupa, totul a fost neobisnuit, inca de la bun inceput si, cumva, alegerea numelui trupei nu face exceptie. Inregistrarile erau gata, ne pregateam sa lansam primul single si niciuna dintre variantele de nume pe care le gasiseram pana atunci nu ne multumea. Discutiile devenisera aprinse. Intr-o dimineata mi-am deschis pasaportul si am vazut ca acolo sta scris : rezident. Mi-am zis atunci ca, de fapt, astia suntem noi – cu exceptia lui Florin -, niste rezidenti. Si toti suntem niste ecsi. Ex Progresiv TM, ex Metamorf, ex. Impact, ex. Abra, ex Pro Musica, ex Cargo, ex Neurotica, ex Metalium. Asta este povestea noastra si asta este povestea numelui trupei.

Kempes, ce te-a determinat sa incepi o noua aventura in Romania dupa atatia ani de pauza ?
Ovidiu Ioncu-Kempes : Mi-era dor de scena, iar cand am aflat ca Tavi Iepan vrea sa facem o trupa impreuna, am intrebat : si cand trebuie sa-mi fac bagajele? Am plecat deceptionat din Romania, am vrut sa ma rup definitiv de muzica, dar nu am reusit. Visam nopti la rand ca sunt pe scena. Traiam in Australia, dar sufletul meu ramasese aici.

Nu a existat nicio clipa gandul intoarcerii la Cargo ?
Nu.

Ai mai discutat cu fostii colegi ?
Doar cu Alin Achim, care canta acum la Desant. Trupa lui a deschis concertul nostru de la Arenele Romane, de anul trecut. Organizatorii ne-au intrebat daca suntem de acord cu aceasta alegere si nu am avut nimic impotriva.

Cum ati pus bazele noii trupe ? Au existat discutii, proiecte, sau pur si simplu ati iesit la o bere si v-ati hotarat sa cantati ?
Tavi Iepan : Ma intrebam ce mai face Kempes si intamplarea a facut sa avem un concert cu Locatarii la Arad, unde a venit si sotia lui. Intentionam sa refac, impreuna cu Adi Popescu, piesele din perioada Cargo, Simona ne-a spus ca si Ovidiu ar vrea sa se intoarca pe scena si de-aici a inceput totul. Pana in august 2011, cand Kempes a venit in Romania, totul s-a stabilit prin discutii pe skype sau la telefon. Pe Florin Cvasa il cunosteam din perioada Neurotica si mi s-a parut tobosarul de care aveam nevoie, pe Christian Podratzky, care inregistra cu o alta trupa intr-o sala invecinata celei in care inregistram noi, l-am chemat sa dea niste voci pentru corul de care aveam nevoie la Brigadierii, si-atunci l-am si intrebat daca n-ar vrea sa cantam impreuna, iar Matthias Lange sta la doua strazi distanta de mine in Hamburg si suntem prieteni de multi ani. Cam asa ne-am hotarat sa cantam impreuna, la bere am iesit mai tarziu.

Nu v-ati lenevit deloc – primul album, « Alpha », e gata. Spune-ne cate ceva despre el.
Tavi Iepan : Lansam acum albumul Alpha la Bucuresti (1 mai, True Club, ora 22.00), Timisoara (3 mai, Club Daos, ora 22.00) si Arad (4 mai, Club Flex, ora 24.00) Si va pot spune ca el a fost inregistrat impotriva logicii obisnuite. Mai intai am inregistrat vocea lui Kempes si apoi tobele lui Florin, intr-un studio din Timisoara. Apoi, basul lui Christi si chitara lui Adi la Paris si, in cele din urma, chitara mea si a lui Matthias la Hamburg. Nicio trupa nu procedeaza in acest fel, dar noi am fost obligati sa facem asta din cauza faptului ca locuim in tari diferite, la mii de kilometri distanta unul de celalalt. Dar rezultatul ne multumeste. Probabil ca vor aparea si critici, dar lucrul asta nu ne deranjeaza. Cred ca albumul are destule atuuri sa supravietuiasca fara probleme in timp si asta este lucrul cel mai important.

Piesele sunt compuse de Tavi Iepan in perioada Cargo. Se poate spune ca Rezident Ex este o varianta a ceea ce ar fi putut sa fie Cargo daca nu interveneau anumite schimbari ?
Ovidiu Ioncu-Kempes : E inevitabil ca publicul sa faca asemenea comparatii, dar nu eu nu le fac.

Cum v-a primit publicul ? In prima faza, e clar, oamenii au venit sa-l vada pe solistul din vremurile de glorie Cargo. Dar cum au reactionat la piesele noi ?
Tavi Iepan : Emotional, concertele Rezident Ex au ceva deosebit si nu cred ca exagerez deloc cand spun asta. Energia pozitiva se transmite de la public spre noi si inapoi, pe toata durata concertului. Sigur ca nu suntem perfecti, nici nu putem fi dupa o atat de scurta perioada de la infiintarea trupei, dar nu asta este prioritar. Important este spiritul care ne uneste, publicul simte lucrul asta, participa la concert din primul moment si chiar face parte din spectacol. Felul in care am fost primiti, este o mare bucurie pentru noi.

In perioada petrecuta in Australia ai mai avut vreo activitate muzicala ?
Ovidiu Ioncu – Kempes : Nu. Spuneam ca am plecat deceptionat si ca in primele sase luni in Australia nici nu am vrut sa aud de muzica. Apoi, Australia, mai ales in zona in care stau eu, nu e o tara cu o activitate muzicala intensa in zona rock-ului. Daca apare vreo trupa mai rasarita, primul gand al membrilor ei este sa se lanseze in alte tari decat la ei acasa. Informatii despre trupe sau concerte nu gasesti decat pe internet.

De fapt ce te-a determinat sa pleci ? A ramas o unda de mister pana astazi, desi multi si-au pus intrebarea.
Nu exista niciun mister aici. Am plecat pentru ca relatiile din trupa nu mai erau cum trebuiau sa fie si doar asa mi-am dat seama ca cei pe care-i credeam prieteni, de fapt nu-mi erau chiar prieteni.

Cum ai gasit scena romaneasca dupa acesti ani de pauza ?
Mult schimbata, si in bine, si in rau.

Dati-ne in final cateva detalii despre lansarea ce va avea loc zilele acestea.
Tavi Iepan : Ne dorim sa fie un party intre prieteni, pentru ca noi pe fanii nostri ii consideram prieteni. Vom ciocni un pahar, vom da autografe si vom face fotografii. Ne vom aduce aminte de momentele petrecute impreuna la concertele de anul trecut prin intermediul unui filmulet realizat de David Fracheboud, realizator la postul de televiziune francez Canal Plus, care e amator de senzatii noi si ne-a insotit la Bucuresti si Constanta. Si, bineinteles, vom canta.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*