Rezident în universul rock – Mark Cross (Rezident Ex)

1.681 vizualizări

Mark Cross are deja doi ani de când cântă cu ai noştri Rezident Ex, dar de-a lungul carierei a bătut în lung şi-n lat scenele din toată lumea şi sălile de repetiţii a nenumărate trupe. De la obscurii Tainted Nations până la Helloween şi Scorpions, bateristul a adunat o experienţă de invidiat, pe care acum o pune şi în slujba noului album Rezident Ex, „Audio Doping”. Mult a cântat, multe are de spus – despre scena muzicală actuală, despre succesul pe care îl prevede pentru colegii săi şi despre platformele de streaming văzute ca… grupuri infracţionale. Îi dau cuvântul.


Mark, ai cântat în atâtea trupe încât şi simpla lor enumerare e anevoioasă. Cum ai ajuns să colaborezi cu Rezident Ex şi cum te simţi astăzi în trupă?

Da, ai dreptate! Şi mie îmi e uneori greu să mă urmăresc! Doar că niciodată nu am căutat sau nu am dorit acest lucru, aş fi preferat să rămân într-o singură trupă, dar uneori s-au întâmplat lucruri nedorite: ba au existat probleme cu colaboratorii, ba s-a desfiinţat trupa, ba a existat o ofertă mai bună, iar altădată m-am îmbolnăvit, cum a fost la Helloween în 2002 când a trebuit să părăsesc trupa!! În schimb am avut o perioadă încununată de succes cu Firewind, am scos trei albume de studio, un DVD şi un CD live, mai multe single-uri, şi am dat peste 400 de concerte în cinci ani. Dar din cauza unor probleme de orgoliu şi asta a luat sfârşit. La puţin timp după aceea am avut trupa Outloud, care a scos două albume, un proiect cu clăparul de la Firewind. În acelaşi timp, în 2010, am pus împreună cu Pete Newdeck (Grim Reaper) şi Pontus Egberg (Poodles, King Diamond) bazele trupei engleze Tainted Nation, cu care am scos de asemenea două albume şi am dat spectacole reuşite. Dar toţi cei din trupă erau ocupaţi cu proiecte mai mari, aşa că acea formaţie să rămână în cele din urmă doar un proiect de studio, ceea ce mi se pare o mare pierdere.

În 2014 am cântat cu Scorpions ca înlocuitor temporar pentru James Kottak. A fost un mare du-te-vino care a durat un an dar nu a dus nicăieri, aşa că m-am hotărât după aceea să mai lucrez doar ca muzician de studio. A mai existat şi trupa God’s Army, cu solistul vocal John ABC Smith, pe care am neglijat-o complet din 2006, de când m-am dus la Firewind. Dar ne-am hotărât să reîmprospătăm albumul înregistrat pe atunci şi să-l scoatem în 2014. După câteva concerte lucram deja la un material nou, care va ieşi anul acesta. O capodoperă pe care trebuie neapărat să o cumpăraţi!!! Mai sunt şi alte trupe cu care am colaborat, în studio şi în concert, găsiţi detalii pe pagina mea www.mcross.com . Colaborarea cu Rezident Ex a fost prilejuită de Matthias Lange cu care am cântat mai demult în Metalium şi cu care am rămas prieten foarte bun. Trăim într-o perioadă în care trebuie să cânţi în multe formaţii ca să câştigi bani. Dar este un privilegiu să cânt într-o trupă de succes. Spun de succes pentru că la Rezident Ex potenţialul muzical şi stilistic este foarte ridicat şi bineînţeles că îmi face plăcere să cânt cu trupa. În concert şi în studio. Noul album este genial şi sunt sigur că va fi peste aşteptările fanilor români.

În momentul de faţă, Rezident Ex este proiectul tău principal?

Nu, nu pot spune acest lucru ! Industria muzicală a sărăcit atât de tare încât ca muzician trebuie să cânţi în o mie de trupe ca să mai faci un ban. Între timp casele de discuri nu mai plătesc niciun avans şi aşteaptă să le dăm noi produse finite. Nu merge aşa ! Din cauza evoluţiei tehnologice a descărcărilor digitale şi a CD-urilor a apărut pirateria cu CD-uri copiate, descărcarea ilegală de muzică şi streaming-ul, care este legal, ceea ce nu înseamnă că artistul primeşte ceva de pe urma lui ! Spotify este unul dintre cele mai mari grupuri infracţionale, care nu le oferă artiştilor niciun ban ! Din fericire se fac din nou discuri de vinil şi sunt în mare revenire, iar noi toţi sperăm ca datorită acestui lucru să facem din nou cifre mai bune ca să putem continua. Şi Rezident Ex va pune în vânzare viniluri în acest turneu, deci cumpăraţi-le şi veniţi la concerte – doar astfel puteţi susţine muzica şi trupa. Dacă totul merge bine, ceea ce sper, vom mai înregistra un album cu RexEX.

Din experienţa ta, crezi că Rezident Ex poate avea succes şi în afara României ?

De ce nu ? E doar o chestiune de timp până vom fi gata cu textele în engleză. După lansarea « Audio Doping » din România vom scoate la vânzare CD-ul / discul şi în engleză în alte ţări şi vom vedea care va fi reacţia ! Sper că va fi un succes, ca să putem face alte turnee şi să cântăm şi la festivalurile din România, lucru care după părerea mea ar fi trebuit să se întâmple demult. Dar, într-un fel sau altul, cineva acolo ne bagă mereu beţe în roate ! De ce, nu ştiu. Din invidie sau chiar din ură ? Nu înţeleg această concurenţă între trupe şi muzicieni. Nu are niciun sens, după părerea mea, nu aduce niciun rezultat. Ar trebui să învăţăm unii de la alţii şi să cântăm împreună ! Într-un fel, toate astea îmi aduc aminte de « Viitorul unei iluzii » a lui Freud… Muzica nu e politică şi de politică ne-am cam săturat, nu ? Muzica este mai puternică decât politica, dar din păcate nu toată lumea a înţeles acest lucru ! Frank Zappa spunea la un moment dat : « Information is not knowledge / Knowledge is not wisdom / Wisdom is not truth / Truth is not Beauty / Beauty is not love / Love is not Music / Music is the best.”


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*