100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80 – Anul 1984

100 de melodii rock și metal
100 de melodii rock și metal

100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80- ANUL 1984.

Anii ’80 au fost deceniul în care muzica hard rock și heavy metal au fost intens popularizate, devenind parte din mainstream. Titanii anilor ’70 au schițat scena hard și metal, dar practic fiecare subgen al metalului care există astăzi își are originile în anii 80. Lumea în care trăiam era convulsivă. Războiul Rece era în plină desfășurare, insuflând paranoia, frica și delirul în rândul oamenilor. Schimbarea a intervenit o dată cu căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul deceniului.

Apariția CD-ului a schimbat modul în care tinerii ascultau muzică, făcând muzica mult mai accesibilă acestora.

Lansarea MTV în 1981 a însemnat o adevărată revoluție în muzică, care a adus un flux nesfârșit de muzică în casele tinerilor din lumea democrată. Această revoluție a dat naștere unei armate de formații care au devenit foarte rapid superstaruri: Iron Maiden, Def Leppard, Guns N’ Roses, Metallica, Judas Priest. Astăzi, aceste formații au statut de formații ICON ale metalului, fiind reperul la care aspiră noile generații de trupe metal. De asemenea, emisiunea Headbangers Ball de la MTV a ajutat la popularizarea metalului în lumea întreagă.

Au existat și eroi mai puțin cunoscuți: vizionarii doom Trouble și Candlemass, thrasheri care împing granițele Holy Moses, pionierii metalului extrem Bathory și Hellhammer. Lista acestor formații care nu au devenit foarte cunoscute, dar care au explorat noi directii muzicale, este foarte lungă.

Am ales câte zece piese emblematice din fiecare an al anilor 1980 pentru a crea un playlist care, credem noi, definește anii 80.

Continuăm cu episodul cini, în care acoperim anul 1984 și vom continua cu un episod nou în fiecare zi.

Vom încheia cu un articol despre scena hard și heavy metal a României din anii ’80 si vom alege și zece melodii românești definitorii pentru această scenă rock românească.

ANTHRAX- Metal Thrashing Heart

Această melodie clasică Antrax timpurie ne-a arătat directia lor muzicală. Cântărețul Neil Turbin avea să părăsească formația în scurt timp, dar nu înainte ca thrashul să aibă noul său imn neoficial.

CELTIC FROST- Into the Crypts of Rays

Tom G. Warrior a părăsit formația Hellhammer și și-a rafinat stilul cu următoarea sa trupă, Celtic Frost. Inspirată de ucigașul de copii Gilles de Rais, care a trăit in secolul al XV-lea, melodia „Into The Crypts Of Rays” rămâne o nestemată a brutalității psihopatice.

IRON MAIDEN- Rime of the Ancient Mariner

Powerslave a fost cel mai lucrat album al lui Iron Maiden de până atunci, iar această sagă a marinarilor condamnați este melodia reprezentativă a albumului. Este prima lor epopee prog-metal și un indiciu legat de ceea ce va urma în cariera formației.

KILLING JOKE- Eighties

Șamanul post-punk, Jaz Coleman, și-a aruncat privirea apocaliptică de-a lungul deceniului și a îmbrățișat haosul pe care l-a văzut si astfel s-a născut această melodie clasică. Lui Kurt Cobain i-a plăcut atât de mult pulsul cavernos ai chitărilor, încât l-a copiat pentru Come As You Are.

METALLICA- Fade to Black

După ce au inventat thrash-ul, Metallica ne-a servit o baladă sinucigașă sumbră care e construită din atmosfere acustice aflate într-un crescendo sfâșietor. Au surprins pe toată lumea dar melodia a prins la fanii metal.

SCORPIONS- Rock You Like a Hurricane

La fel ca Judas Priest, Scorpions cântau din anii 70 și s-au adaptat cu ușurință hardului si metalului din anii 80, chiar devenind unii din liderii ai noului deceniu rock.

TROUBLE- The Tempter :

Așa cum Black Sabbath a inventat doom metalul în anii 70, la fel, predicatorii din Illinois, TROUBLE l-au condus pe căi întunecate în anii 80. Prima melodie a albumului de debut auto-intitulat a făcut furori printre fani, folosind „foc și pucioasă” din Vechiul Testament.

TWISTED SISTER- We’re Not Gonna Take It

Dee Snider a devenit un Pied Piper cu părul valvoi, care conduce copiii în revolta acestora împotriva părinților, a profesorilor și a oricui obstacol care le stă in cale. Cu un videoclip simpatic, melodia a devenit un imn al luptei impotriva establishmentului.

VAN HALEN- Jump

Eddie Van Halen a imblănzit chitara cu șase corzi și a adăugat sintetizatoare în hitul pop crossover, care este ultima aventură a vocalistului Dave Lee Roth cu Van Halen. Va garantăm, ca în orice club din lume, când începe melodia, ringul de dans se umple în cel mult 10 secund.

W.A.S.P.- Animal (Fuck Like a Beast)

Imnul sexual sado-masochist de la W.A.S.P. a lovit in moralitatea majorității cetățenilor din SUA. Melodia este una dintre cele care au dus la nașterea PMRC ( Parents Music Resource Center). Organizație apărută cu scopul declarat de a crește controlul parental asupra accesului copiilor la muzică considerată a avea teme violente, legate de droguri sau sexuale prin etichetarea albumelor cu un sticker „Parental Guidance”.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*