Nepăsător la bârfe şi scutece, atent la rock: Matthias Lange (Rezident Ex)

2.103 vizualizări

Ca un supliment al lansării deja în desfăşurare a noului album Rezident Ex, „Audio Doping”, vă propunem un interviu cu unul dintre cei mai vorbăreţi şi mai glumeţi instrumentişti… aproape români. Dacă ştim deja de anul trecut, de la Tavi Iepan, că lui Matthias Lange îi place palinca, între timp omul nostru a învăţat câteva cuvinte în română, dar le foloseşte destul de rar, de când noul solist vocal Rezident Ex vorbeşte… germana. Încurcată combinaţie lingvistică, dar un cocktail muzical reuşit.

Cânţi deja de multă vreme în diferite trupe şi eşti practic un veteran al scenei rock. Dar până acum nu ai fost niciodată într-o trupă cu texte în română. Care e sentimentul când auzi cum solistul vocal cântă în această limbă care, pentru rock, cel puţin la nivel internaţional, e mai degrabă neobişnuită?Întrebarea nu este nouă şi mă amuză, pentru că sunt deja de patru ani în trupă şi cânt şi eu în această limbă, nu doar în concert, ci chiar pe noul album…!!! Între timp m-am obişnuit cu clingoniana şi uneori îmi place foarte mult. Pe atunci am învăţat pasajele papagaliceşte pe de rost şi mi-au fost explicate fonetica şi înţelesul cuvintelor. Sper că accentul meu nu e foarte nasol, pentru că se află şi pe disc. Româna este o limbă fezabilă odată ce ai învăţat sunetele speciale. (Face cu ochiul.)

Cum ai ajuns să cânţi în Rezident Ex?
Am mai povestit asta… i-am fost prezentat lui Tavi, care locuieşte şi el la Hamburg, şi când i-a venit ideea să înfiinţeze trupa, m-a solicitat…

Îţi este de ajutor că solistul vostru vocal, Sebastian, ştie germana?
Bine, nu a fost prima dată când a trebuit să mă descurc vorbind cu colegii de trupă engleza, care nu e limba mea maternă, dar e bine să nu trebuiască să te gândeşti, să fii relaxat. Partea proastă e că înţelege şi lucrurile pe care n-ar trebui să le înţeleagă… (Face cu ochiul.)

În legătură cu Sebastian – „Audio Doping“ e primul album pe care l-aţi înregistrat cu el. În plus este de departe cel mai tânăr membru al trupei. Cum a funcţionat colaborarea ?
Până acum totul e în regulă, doar că trebuie să-i schimbăm mereu scutecele. (Râde) Acum serios : experienţa nu-ţi vine de-a gata, dar e de neînlocuit. Pur şi simplu îţi dai seama ce lipseşte sau ce nu e în regulă. La capitolul acesta cu siguranţă la Seba e loc de mai bine, dar şi pentru el saltul este imens şi am scos ceva din el în ceea ce priveşte sonoritatea şi expresia.

Să trecem la noul album. Când aţi compus, repetat şi înregistrat noile cântece ? Materialul e cumva un pic mai vechi ? Te întreb asta pentru că ştiu « Roy Black Sabbath », de pildă, de ceva vreme, din concerte. Celelalte piese sunt şi ele « îmbătrânite » (în sensul bun al cuvântului) ?
Să le repetăm ??? Ar fi frumos… Aveam deja câteva cântece şi bineînţeles că s-au « copt », dar tot a trebuit să le înregistrăm. Normal. În concert e mişto, dar nu ştii niciodată cum e sunetul. Am compus de ceva vreme unele dintre cântecele mele şi există chiar şi variante înregistrate în germană şi engleză.

Rezident Ex
Urmăreşti scena românească de rock şi metal ? Crezi că Rezident Ex are un loc bine definit în acest context ?
Logic, aşa e şi firesc !!! Şi nu doar pentru că îl avem alături pe fondatorul Cargo Tavi şi l-am avut şi pe « Sunshine » Kempes ! Cred că şi eu mi-am câştigat un locşor şi am avut chiar o prietenă româncă… ! (Face cu ochiul) Dincolo de asta, sigur că de aici nu aflu aşa de multe, doar când suntem din când în când vorbiţi de rău de colegi.

Ca bonus pe « Audio Doping » sunt două cântece Cargo, foarte apreciate la noi. Cunoşti bine Cargo ? Şi cum crezi că va reacţiona publicul, care este obişnuit cu vocea lui Kempes ?
La fel ca mine ! Am cântat cu el… După părerea mea varianta cu Seba sună la fel de bine şi înregistrarea e de calitate mai bună, dar cu toate acestea Kempes e unde e… Nu există un singur solist vocal bun. Prin urmare Seba a fost alegerea corectă, pentru că e la fel de bun pe piesele vechi… După cum ştii, am cântat şi cu Dudu (Isabel – nota redacţiei) şi a fost bine, dar ar fi fost o schimbare radicală şi ar fi evoluat în altă direcţie.

Apariţiile voastre live în România sunt destul de rare. Crezi că se va schimba ceva în viitorul apropiat ?
Sper ! După cum spuneam : când s-o termina odată cu bârfa… Şi sigur că nu e uşor să pui ceva pe picioare de la distanţă.

Ştiu că aţi amânat lansarea noului album din cauza tragediei de la Colectiv. Cum vezi personal ce s-a întâmplat la concertul Goodbye To Gravity ?
Absolut îngrozitor !! Ceva care trebuia să meargă mai departe să se termine aşa, şi asta doar pentru că probabil cineva a fost pus sub presiune sau neatent…

Ai vreun mesaj pentru fanii români Rezident Ex?
Sigur ! Veniţi la concerte şi vă transmit acolo mesajul… La capacitate maximă, din Hamburg !!!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*