Riot Monk – „Vrem să facem ceea ce simțim, atât în studio, cât și pe scenă”

1.405 vizualizări

Trebuie să recunosc că puține formații autohtone m-au prins de la prima audiție sau la un prim concert așa cum m-a prins această trupă tânără din Baia-Mare. Energie și un dram de nebunie pe scenă, sunet excelent pe piesele imprimate în studio, versuri interesante, care prind la prima audiție… Ce poți să îți dorești mai mult de la o trupă?
Iar atunci când simt sau văd că o trupă are ceva de spus, nu stau prea mult pe gânduri și o iau la întrebări.


Hai să începem cu începutul și să ne spuneți cum s-a ajuns la acestă trupă. Cine e “vinovat” de apariția acesteia?
Putem dezvălui că Radu și Mihai sunt “vinovații”… După ce s-au săturat să tot cânte diverse piese cover s-au hotărât să o ia mai moale și să cânte compoziții proprii, așa cu siguranță că autorii pieselor pe care ei le cântau nu puteau comenta felul în care trupa interpreta piesele respective  J

A fost greu să găsiți acest nume pentru trupă?
Ne-am bătut capul câteva săptămâni, dar cu ajutorul unui prieten comun, pe nume  Andrei, am ajuns să batem în cuie numele de Riot Monk. Ce trebuie menționat este faptul că Monk este prescurtarea de la monkey, deci nu vine de la călugăr.

Dar ce are maimuța cu voi? Sau la care maimuță vă referiți? J
Logo-ul nostru este acea față de maimuță nervoasă care asculta muzică în căști. Practic noi am găsit mai întâi logo-ul, pe care pur și simplu l-am iubit la prima vedere și apoi am dat numele trupei după această imagine, imagine care nouă ne-a inspirat două chestii:
1) nervozitate, revoltă, nebunie, demență – RIOT
2) o prescurtare de la cuvântul „monkey” – MONK
Ne-am gândit și la faptul ca Monk înseamnă călugăr în traducerea lui pură și că interpretarea “Călugăr Răzvrătit” sună bine și ea, dar de fapt noi vrem să fim “Maimuță Revoltată”!

Care sunt formațiile care v-au inspirat și care v-au făcut să puneți mâna pe instrumente? Regăsim în piesele voastre influențe ale acestor formații s-au acum încercați altceva?
Sunt multe formații care ne-au inspirat, printre care am putea aminti: Nirvana, Pantera, Audioslave, Metallica, Alice in Chains, Sepultura și multe altele. Sigur că în piesele noastre regăsiți influențe și din alte trupe, dar asta vor descoperi, cu siguranță, cei care sunt curioși să ne asculte piesele. Nu incercăm să reinventăm roata. Vrem să facem ceea ce simțim atât în studio, cât și pe scenă. Nu ne place să ne cenzurăm și acest lucru s-a văzut și la recitalul nostru de la Danube Rock Festival – Galați unde Lori, la final, și-a spart chitara bass. Asta a simțit, asta a făcut J

Atunci Lori ar trebui să își caute ceva sponsor pentru următoarele concerte J
În mod cert zglobiul nostru Lori ar trebui să își caute un sponsor pentru aceste momente inedite în care sparge chitările. Până atunci, Lori va fi propriul lui sponsor și dacă este nevoie trupa îl va ajuta, pentru că, de ce să ne ascundem după deget, tuturor ne place când Lori își sparge bassul de scenă J

“Orișicui” este ultima compoziție pe care voi ați lansat-o și pe youtube. Ce ne puteți spune despre ea?
Da, este și prima piesă a trupei scrisă în limba română. Este o piesă ce ne relaxează foarte mult. A prins excelent la public și asta ne bucură foarte mult.

Multe trupe autohtone fac piese cu versuri în limba engleză. La ce să ne așteptăm din partea voastră, ținând cont că “Orișicui” are versuri în limba română?
Având in vedere că si nouă ni se întâmplă la multe concerte să distingem greu sau chiar deloc ce spune vocalul când cântă în limba engleză, probabil că sunt și alții în situația noastră. Noi vrem ca publicul să înțeleagă din prima versurile noastre și să intre direct în atmosfera piesei. Vrem să fim mai direcți… Ăsta este motivul pentru care am început să compunem în limba română. Când vom ajunge să cântăm în UK sau în altă parte vom avea pregătite și piese în limba engleză.

Acum lucrați la un prim material discografic. Ce ne puteți spune despre el?
Materialul va conține doar 4 piese, stilul abordat va fi același și, așa cum am precizat, piesele vor fi scrise în limba română. Încercăm ca partea instrumentală să iasă mai mult în față și să lovească puternic si plăcut ascultătorul.

Doriți să îl lansați si în varianta fizică de CD sau piesele vor fi urcate direct pe net, poate într-o variantă free?
Asta nu am stabilit încă. Vom lua decizia  în perioada următoare, împreună cu managerul trupei și vom analiza care este cea mai bună variantă din toate punctele de vedere. Clar că noi, ca orice trupă, ne dorim să lansăm un produs fizic sub formă de CD, însă vom vedea decizia finală.

Aveți un nou toboșar în trupă. Ce s-a întâmplat cu precedentul și cum de ați decis să luați pe cineva tocmai din Chișinău, ținând cont că vă despart atâția kilometri?
Se pare că muzica nu are hotare… Cu Mircea, actualul toboșar, ne-am împrietenit pe la festivaluri. El este toboșar și în trupa Harmasar din Chișinău, cu care am făcut un mini turneu acum 2 ani și cu care ne-am împrietenit foarte bine. Alec (fostul toboșar) nu a putut onora o cântare la un festival din Chișinău (Prăpăd Fest.) pentru că a decis să meargă pe alte drumuri. Mircea s-a oferit să ne ajute la acel eveniment la care noi am confirmat participarea și unde am cântat alături de Harmasar și mai multe trupe mișto. De la acel ajutor a pornit totul. A ieșit mult prea bine ca noi să ne gândim la un alt toboșar.

Și cum decurg acum repetițiile alături de Mircea, cum reușiți să participați la evenimente în țară?
La început și noi am fost putin sceptici la modul în care ne vom descurca având în vedere distanța dintre Baia-Mare și Chișinău. Partea bună este că trăim în vremurile în care internetul și tehnologia îți pun la dispoziție o grămadă de soluții pentru astfel de situații. În practică, materialele circulă între noi prin mediul online, fiecare își repetă și învață partea, ne întâlnim de regulă cu o zi înainte sau mai devreme în ziua cântării, îi dăm un șnur și suntem numa’ buni de urcat pe scenă.


La final ce doriți să transmiteți publicului? Fără mesaje anti PSD, chiar dacă sunt la modă J.
Deși suntem tentați de multe ori să dăm mesaje exact de genul ăsta, cum zici tu să nu fie J, încercăm să transmitem publicului prin muzica noastră mesaje despre momente, trăiri din viață noastră sau mesaje pentru chemarea publicului alături de noi în crearea energiei melodiei. Sunt trăiri pe care noi și cei care ne ascultă le-am experiementat sau vrem să le experimentăm alături de publicul nostru.

Riot Monk: 
Radu Iaszberenyi (Radu) – Vox & Guitars
Mihai Goth (Mișu) – Lead Guitars, Harmonica, Backing Vocals
Lorand Czibere (Lori) – Bass Guitar, Backing Vocals
Mircea Grosul – Drums
FB: https://www.facebook.com/pg/riotmonk/about/?ref=page_internal


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*