Saturnus și invitații- seară doom metal în Quantic

Saturnus - tour poster

Sâmbătă, 12 noiembrie, clubul Quantic din București a găzduit extraordinarul concert al trupei daneze Saturnus. Concertul face parte din turneul Before The Storm Tour 2022, alături de Esoteric, și a început pe 2 noiembrie. Saturnus a încântat publicul prezent în Flying Circus din Cluj-Napoca, cu o seară înainte de a urca pe scenă în București. 

Seara a fost deschisă de Abigail, formația bucureșteană fiind cea dintâi și cea mai longevivă trupă de doom metal din România. Cu Mirel în spatele tobelor, Mihai (Mihu) Ilie la voce, Răzvan Alexandru la chitară și voce, Sorin la bas și Alin la chitară, bucureștenii au interpretat un setlist format din 6 piese emoționante. Au început prin a invita publicul la o călătorie introspectivă, cu piesa Voyage Within. Au continuat cu Astral Sleep, o piesă ce impresionează atât prin riff-uri cât și prin faptul ca pune în valoare vocea lui Mihu, care ”smulge carnea de pe noi” cum spuneau încântați fanii după concert. 

Au urmat două piese de o sensibilitate aparte, de aceasta dată interpretate vocal de Răzvan Alexandru. The Mind Replays What The Heart Can’t Erase este single-ul care dă numele viitorului album Abigail pe care publicul îl așteaptă din 2020, când pandemia a stricat toate planurile. Piesă cu o compoziție uluitoare, aceasta a fost interpretată de Răzvan cu toată emoția pe care muzica o poate transmite. În finalul recitalului, Mihu a revenit pe scenă pentru a pune publicul față în față cu frica și cauzele ei, cu piesa It is The Night I Fear, încheind cu Sweet Cruelty spre surprinderea publicului, care aștepta Sonet.

 De asemenea, pe tot parcursul acestei ultime piese din setlist-ul formației, a fost afișat un mesaj cu mare impact emoțional, despre depresie, îndemnând la a se căuta ajutor specializat. În ciuda unor mici probleme tehnice, trupa Abigail a susținut un recital extraordinar și emoționant.

Cea de-a doua trupă a serii a fost Esoteric, aducând pe scena din Quantic patru piese deosebit de lungi, interpretate magistral, cu patosul și adesea, cu furia cu care și-au obișnuit publicul. Trupa de funeral doom metal din Birmingham, Marea Britanie, Esoteric a impresionat prin maniera în care au combinat sobrietatea vocii și riff-urilor cu părțile melodice. Jocul de lumină și culoare de pe fundal a întregit  atmosfera creată dându-i un aer psihedelic. Printre temele pieselor interpretate se numără: spațiul, infinitul, izolarea, visele, absența speranței și disperarea.

Seara a fost încheiată la superlativ de către danezii de la Saturnus. Aceștia au cântat un setlist format din 11 piese urmat de încă două melodii, la insistenta publicului care a strigat ”We want more!” Recitalul a început cu Forest of Insomnia de pe albumul Saturn In Ascension. A urmat Softly On The Path You Fade o piesă de o sensibilitate aparte, adâncă și melodică în același timp. Apoi Pretend , de pe albumul Veronika Decides To Die, piesă cu extraordinare părți solo de clapă și de chitară. Parcă nicăieri altundeva vocea lui Thomas n-a sunat mai tragic. Poate doar Embraced By Darkness atinge același nivel de tragism, căci oare ce poate suna mai tragic și mai emoționat decât versurile:  „When the darkness embraces me/ I do not feel alone/ When the darkness embraces me/ I know I’m going home”. 

Au urmat Chasing Ghosts, Murky Waters, Empty Handed și mult așteptata piesă I LongSetlistul s-a încheiat cu All Alone, The Calling și Christ Goodbye. În aplauzele frenetice ale participanților, Saturnus au mai interpretat două piese, encore binemeritat de publicul fantastic, prezent în număr mare la acest eveniment.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale serii a fost cel în care Thomas a ridicat steagul României pe scenă, steag pe care erau imprimate numele victimelor incendiului din Colectiv. S-a ținut un moment de reculegere apoi steagul a fost întins în partea stângă, unde a rămas tot concertul. 

O seară plina de emoții puternice, o seară de doom metal la superlativ. 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*