Sirenia – The Seventh Life Path

225 vizualizări

Citește versiunea în engleză AICI. Read the English version HERE

În data de 8 mai 2015, formația norvegiană SIRENIA va lansa noul album, ”The Seventh Life Path”, una dintre cele mai așteptate apariții de pe scena internațională de Gothic/Symphonic Metal.

În ultimii ani, trupa s-a dovedit a fi unul dintre stâlpii acestui gen, penultimul material, ”Perils of the Deep Blue” fiind considerat de mulți critici de specialitate cel mai bun disc din cariera nordicilor. ”The Seventh Life Path”, pe care am avut ocazia să îl ascultăm înaintea lansării oficiale datorită bunăvoinței celor de la Napalm Records, face serioasă concurență acestei titulaturi.

Noul disc este absolut masiv. Aranjamentele sunt splendide, de-o opulență fără precedent, producția sună impecabil iar virtuozitatea instrumentiștilor este la cel mai înalt nivel. Vocea harsh a lui Morten Veland iese mult în evidență pe acest material, în timp ce glasul lui Ailyn pare să își fi găsit maturitatea și locul în compozițiile Sireniei.

Dacă pe albumul ”Perils of the Deep Blue” încă simțeam greutatea elementului gotic, aceasta a fost ridicată de pe ”The Seventh Life Path”, fiind abia perceptibilă. În schimb, primează laturile Symphonic, Heavy și Death, perfect audibile în melodii ca ”The Silver Eye”, ”Sons of the North” și ”Contemptuous Quits”.

Singura piesă care se abate de la această cale dură pavată de compozițiile fioroase și puternice este ”Tragedienne”, o adevărată baladă simfonică, al cărei început acustic ne introduce într-o atmosferă melancolică, delicată. Cântecul ocupă ultimul loc în tracklist și prinde bine după o succesiune electrizantă și „grea” de melodii explozive, epice.

”The Seventh Life Path” este cel mai dur album de până acum al Sireniei iar artiștii au vrut să ne dăm seama de acest lucru încă de la început, nelăsându-ne răgazul îndoielii. Chiar dacă iubitorii genurilor agresive vor găsi delicii neașteptate în material, nu putem să nu simțim un oarecare spirit de bravadă.

Albumul este exhibiționist, vast și vanitos, trăsături care, într-un final, afectează expresivitatea pieselor. Deși avem de-a face cu un disc curajos, nu ar fi stricat puțină cumpătare, materializată într-o mai mare diversitate componistică. Tracklistul ar fi beneficiat de pe urma unor interludii care să aerisească spațiul sonic. Nu ar fi stricat să întâlnim măcar niște bridge-uri „domoale”, care să facă drumul prin universul Sirenia mai lin.

Chiar și așa, aceste observații pot fi interpretate ca o chestiune de gust. În mod clar, iubitorii sonorităților agresive vor avea mult timp cu ce să se joace dacă pun mâna pe acest album.

Cât despre artwork, acesta a fost realizat de graficianul maghiar Gyula Havancsak de la Hjules Illustration and Design și înfățișează Moartea alături de o femeie îmbrăcată în alb, totul într-un decor încărcat de simboluri, precum cifra 7 – emblematică pentru disc, șerpii, clepsidra, crengile uscate și altele. Imaginea trimite către natura misterioasă a existenței umane, robite morții.

”The Seventh Life Path” este un album pe care îl vor savura cu precădere fanii noi ai trupei Sirenia, precum și metaliștii care preferă Symphonic-ul dur, complex, fără „cârlige” artificiale care să facă sound-ul prețios.

Tracklist:

1.     „Seti”       
2.     „Serpent”       
3.     „Once My Light”       
4.     „Elixir”       
5.     „Sons Of The North”       
6.     „Earendel”       
7.     „Concealed Disdain”       
8.     „Insania”       
9.     „Contemptuous Quitus”       
10.     „The Silver Eye”       
11.     „Tragedienne”       
12.     „Tragica” (Tragedienne Spanish Version- Bonus Track)


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*