Tiarra – X

Goticul este unul dintre cele mai idiosincrasice tipuri de metal iar etosul acestuia nu este foarte bogat în variații, motiv pentru care, după mai bine de 20 de ani de existență a genului, este greu să realizezi piese în acest stil, care să prezinte publicului ceva nou.

Cu toate acestea, cel mai recent material al trupei românești TIARRA, intitulat „X” și lansat în data de 21 martie 2015, reușește o performanță rară pentru un album contemporan de Gothic-Metal: sună neașteptat de „proaspăt”.

Când folosim acest cuvânt pentru a descrie sound-ul formației, nu ne referim la semnificația sa imediată ci la una mai subtilă, deoarece, la o primă ascultare, referințele pot fi descoperite cu ușurință. Paleta „sonoră” folosită de Tiarra pentru a picta peisajul muzical al albumului utilizează nuanțe industriale și tonuri ce amintesc de vremurile de glorile ale celebrului Peaceville Three, pe pânza creației trupei fiind perceptibile tușe în stilul de început al mișcării Gothic-Metal.

Iar prospețimea cântecelor își are originea, în mod paradoxal, chiar în aceste influențe desuete, „vintage”, care îl poartă pe ascultător înapoi în timp, în momentele de obârșie ale Goth-ului, când formații ca Paradise Lost sau chiar Type 0 Negative făceau legea. Întoarcerea la aceste rădăcini este o regresie benefică, deoarece recuperează ceva din șarmul pierdut al genului.

Acest tip de influențe se simt pregnant în melodii precum „Cold”, „Hard To Let Go” sau „Lost In The Crowd”, care vor deveni favorite ale fanilor die-hard ai Gothic Metal-ului. De alta, putem spune fără să ne asumăm riscuri majore că „X” este cel mai gotic disc de până acum al Tiarrei, afirmație pe care o considerăm un compliment.

Compozițional, albumul este foarte complex, melodiile având structuri sofisticate, cu bridge-uri neașteptate, alternanțe vocale fermecătoare și mult ear-candy (solo-uri de chitară, clape atmosferice etc). Nu lipsesc nici experimentele ca, de exemplu, melodia „Broken Echoes” care combină muzica orientală de relaxare cu metalul.

Albumul conține câte ceva pentru fiecare: piese dure, soft, comerciale sau experimentale își găsesc locul în același tracklist, fără ca diversitatea să afecteze în vreun fel coerența materialului. Nu lipsesc nici creațiile epice, precum „No More Sun” iar baladele au o reprezentantă de seamă în „Roses Are Gone”. „House of Tears” sau „Hard To Let Go” au stofă de single, în timp ce „Swan Song” ne păcălește cu începutul melancolic, doar pentru a se scufunda într-o compoziție dinamitardă.

Atmosfera creată de efecte, clape și de influențele industriale dă personalitate materialului și contribuie la originalitatea acestuia. „X” este un album care stă în picioare lângă orice creație bună a unei trupe internaționale de metal gotic.

Artwork-ul înfățișează o ilustrație grafică ale cărei semnificații trimit spre fragilitatea creației umane, veșnic supusă timpului care devorează și însângerează încercările oamenilor de a-l cuceri.

Recomandăm „X” tuturor fanilor devotați ai genului Gothic Metal și le promitem că vor regăsi în acest disc tropi sonici demult pierduți, care le vor da speranță, amintindu-le motivele principale pentru care s-au îndrăgostit de universul întunecat al acestui stil.

Tracklist:

To Feel Again
House of Tears
When The Roses Are Gone
Burn
Broken Echoes II
Cold
Pain Knows Our Names
When She Cries
Hard To Let Go
No More Sun
Swan Song
And The Rain
Beneath The Scars
Lost In The Crowd


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*