Astfel, trupa va cânta pe 31 iulie în deschiderea concertului HIM de la Timișoara, alături de Myrath și Aeon Blank, iar pe 15 august îi putem vedea la Rockstadt Extreme Fest, la Râșnov. În toamnă, Tiarra va fi prezentă pe scena Maximum Rock Festival, organizat între 15 și 18 octombrie în Club Colectiv și la Arenele Romane din București.
Despre ce reprezintă ”X” și cum a evoluat Tiarra de-a lungul celor 10 ani de existență, dar și cum se prezintă scena gothic metal-ului românesc astăzi, ne povestește solistul trupei, Alex Pântea (Indianu‘), într-un interviu pe care îl puteți citi mai jos:
Care a fost feedback-ul publicului la noul disc, „X”, pentru promovarea căruia ați plecat într-un turneu
Un feedback foarte bun, considerând prin ce am trecut sa îl lansăm. Am avut parte de multe peripeții, dar este un album ce însumează experiențele noastre și ce, practic, ne-a urmărit toți acești zece ani. Se găsesc pe el piese compuse acum mulți ani precum și piese noi și mult mai relevante genului actual, deci cumva ascultătorul e spectator la cei zece ani ai noștri doar ascultând acest material.
Ați împlinit 10 ani de activitate, motiv pentru care ați ales și numele noului material, „X”. Simțiți greutatea deceniului pe umerii voștri?
Da. Dar de bine. Am crescut și am învățat. Însă, deși suntem, sperăm noi, mult mai departe de cum eram când am pornit, considerăm că încă mai avem mult de învățat. Muzica e viața noastră și, pe cale de consecință, niciodată nu putem pretinde că o cunoaștem la perfecție sau că am ajuns la acel punct de echilibru care să nu mai necesite nimic nou. Așteptați-vă, deci, mereu la ciudățenii din partea noastră.
Care au fost principalele evenimente/subiecte care v-au influențat în compunerea albumului?
Prea multe ca să le putem enumera. După cum spuneam, acest album însumează compoziții ce se întind pe ani de zile, compoziții influențate evident de viețile noastre în toți acești ani. E oglinda unei decade a vieților noastre.
”X” este, cu siguranță, un material discografic consistent, cuprinzând 14 melodii. Toate acestea au fost compuse în mod special pentru disc?
Cumva da. Nu în mod clar, nu voit dar, da, cumva toți știam că aceste compoziții de peste ani se vor însuma într-un material aparte, în ceva special. În “X”.
Ce reprezintă coperta? Cine s-a ocupat de conceptul acesteia?
Anda. Coperta reprezintă Anda sau invers. E muzică, speranță, timp, viață, întrebări multe dar și câteva răspunsuri.
Cât de dificil este să produci în întregime un album de metal în România?
Tudor și Olivia sunt producătorii de facto. E dificil, da. E multă muncă, sunt sacrificii și compromisuri financiare, dar cumva și satisfacția lucrului făcut în întregime de tine e mai mare. E un album produs modest, cu multă muncă, dar cu capul sus și asta contează enorm.
Urmează trei evenimente foarte importante pentru publicul metalist din țara noastră, la care voi veți urca pe scenă și aici mă refer la concertul HIM, de la Timișoara, Maximum Rock Festival, care se va desfășura în capitală, respectiv Rockstadt Extreme Fest, la Râșnov. Cum vă pregătiți pentru aceste trei apariții?
Fără a submina importanța acestor evenimente, scena noastră e mereu 110%. Evident că vor fi surprize pentru fiecare concert, dar asta e pentru cei ce vor veni acolo. Deci, fiți acolo și o să intelegeți despre ce vorbim!
Ce recomandați trupelor românești de metal aflate la început de drum?
Perseverență, voință, dorință de muzică, în primul rând, și lipsa iluziilor deșarte. Înainte de orice considerente materiale, o trupă trebuie să aibă ceva de spus prin muzica ei. Cântă ce ești și ce simți, fii sincer și publicul te va percepe ca atare! Nu în ultimul rând, business acumen. Învățați-vă drepturile, învățați businessul și luați-vă un manager capabil să se ocupe de părțile mai puțin artistice, dar foarte importante din viața unei trupe. În rest, cântați și considerați mereu publicul ca un alt membru al trupei, respectați-vă pe voi, pe colegii voștri, pe promoteri și organizatori, nu vă lăsați prada bârfelor și conflictelor și dacă aveți succes, să nu vi se suie la cap! Fiți modești și onorabili în tot ceea ce faceți!
Cum a evoluat Tiarra, din punct de vedere muzical, în cei aproximativ 10 ani de existență?
Ca și noi. Tiarra este fiecare membru al ei. S-a maturizat, are câteva riduri, e puțin mai aspră, dar mai frumoasă ca niciodată.
Unde vă vedeți peste alți 10 ani?
Pe scenă, unde altundeva?
Într-o lume aflată în goana după trenduri, cât de actual mai este gothic metalul în ziua de azi?
Trendul e irelevant. Un gen de muzică poate fi mereu împrospătat și modern. Vom fi mereu actuali, dar mereu sinceri cu noi înșine și muzica noastră!
Aveți ocazia să colaborați cu un muzician străin. Cine ar fi acesta?
Oricine de la care putem învăța. Cu unii din cei ce ne-au influențat am avut deja ocazia să împărțim scena, cu alții sunt sigur că o vom face. Alții nu mai există, din păcate. Personal (și alături de Tiarra) mi-aș dori un concert cu Sins Of Thy Beloved.
Prinde Gothic-Metalul în România? Are un following? Există o comunitate de Goths?
Cântăm Gothic-Metal, dar Gothic-Metalul nu este singurul gen care ne reprezintă. Doom, Death, Dark, Progg, Post, Djent și multe, multe altele se regăsesc în muzica noastră. Suntem 8 oameni pasionați de muzică în pragul nebuniei și, deși tonul e dat mai mereu de Anda, John și Tudor, fiecare dintre noi ne punem o amprentă distinctă pe produsul finit. Sperăm să ajungem cândva să avem o comunitate Tiarra.
Un ultim mesaj pentru fani.
Este evident că existăm pentru voi și datorită vouă. Dacă vă regasiți în muzica și în munca noastră, atunci ajutați-ne să o continuăm. Veniți la concerte, cumpărați-ne materialele, dacă vă plac, duceți vorba despre noi. Însă, cel mai important: vă mulțumim că existați și că ne onorați cu preferința voastră!
Lasă un comentariu