Days Of Confusion, despre planurile pentru 2014 si prieteniile din rockul romanesc

Zilele confuziei, cand membrii uneia dintre cele mai importante trupe de metal alternativ din tara aveau indoieli legate de popularitatea lor, au luat sfarsit.

Astazi, nimeni nu mai are dubii legate de valoarea trupei DAYS OF CONFUSION si de capacitatea ei de a ajunge foarte sus, chiar si pe scena internationala.

Cu un nou album „pe teava” pentrul anul 2014 si single-ul „Bloodstream” pregatit sa beneficieze de un videoclip inedit, Days Of Confusion sunt in verva si muncesc din greu la consolidarea statutului de trupa „it” a pietei locale a muzicii grele.

Maximum Rock Magazin a stat la povesti cu solistul Cosmin Lupu si cu tobosarul Andrei Ilie, care ne-au vorbit despre planurile de viitor ale Days Of Confusion, aprecierea internationala a trupei si prieteniile care leaga undergroundul romanesc.

Cititi mai multe:

DaysOfConf2

Ce se intampla in toamna/iarna lui 2013 pentru Days Of Confusion?
Cosmin Lupu: Am inceput deja sa ne gandim la cel de-al doilea album si sa il si pregatim. Compunem si preconizam ca in prima jumatate a lui 2014 il vom si lansa, iar intre timp, ca un mic teaser, vom lansa un single nou insotit si de un videoclip. Piesa se numeste ‘Bloodstream’ si am mai tot cantat-o prin concerte in decursul anului curent. Noua ne-a placut foarte mult varianta intiala – trebuie sa mentionam ca este vorba despre un cover al unei piese de factura trip hop/ electronica ce apartine trupei britanice Stateless – drept urmare ne-am decis sa o re-orchestram in maniera noastra, adica metal alternativ cu ceva elemente ambientale, ca noutate.

Ati luat parte la cele mai importante festivaluri ale verii: B’Estfest, Rockstadt. Cum vi s-au parut prestatiile? Care v-a placut mai mult?
Andrei Ilie: La fiecare concert, implicarea noastra este de 100%, iar prestatiile de la cele doua festivaluri nu au facut exceptie de la aceasta regula. Insa trupa creste de la concert la concert, iar progresul a fost evident la festivalul de la Rasnov, unde suntem de parere ca am sunat mult mai inchegat si mai omogen, de aici probabil si satisfactia personala mai mare in urma acelei aparitii.

Ce s-a intamplat cu concursul pentru „Summer Breeze Festival”?
Andrei Ilie: In cadrul acelei competitii, am reusit sa ne calificam in primele 20 de trupe (dintr-un numar peste 3000) care pot concura pentru un loc in concursul de la Dinkelsbühl. Insa in faza finala de online voting , nu am reusit sa strangem suficient de multe voturi asa incat sa obtinem un loc in primele 6 trupe participante la festival. In mod cert inca nu suntem destul de cunoscuti, mai ales in afara tarii, si nu avem inca o baza de fani atat de mare incat sa ne poata sustine la un eveniment de talia aceea. Dar suntem perseverenti si optimisti si cu siguranta vom mai incerca. 

Cosmin Lupu: Stii vorba aia ‘You win some, you lose some’ Noi planuim sa participam la cat mai multe concursuri internationale de genul asta – ma gandesc ca daca am fost selectati intre primii 20 din aproape 2500 de trupe inscrise, sigur o sa reusim in alte ocazii. Ne-am inscris la Eurosonic – un soi de ‘targ’ de trupe ce are loc anual in Olanda. Pe scurt – iti iei trupa, mergi acolo si canti – se perinda multi organizatori de la festivaluri de renume si daca te plac, te au in vedere pentru evenimentele lor.

V-ati orientat destul de mult spre piata externa. Daca, de exemplu, ar veni o casa de discuri mare si v-ar spune: „Ok, semnam un contract, dar nu mai puteti canta in Romania”, ati accepta?
Cosmin Lupu: Da, ne-am orientat astfel fiindca am primit reactii foarte bune de la oamenii de afara si incercam sa iesim cat mai mult din tara. Preferam sa concertam poate mai putin, dar sa o facem in cadrul unor evenimente de amploare, in asa fel incat muzica sa nu fie sacrificata datorita unor conditii mai putin prielnice. Cat despre intrebare – sincer, nu cred ca e posibil ca cineva sa includa o astfel de clauza intr-un contract!

Andrei Ilie: Nu vedem de ce o casa de discuri ne-ar interzice sa cantam in Romania. Ba mai mult, o casa de discuri ar trebui sa ne incurajeze sa concertam oriunde exista o cerere pentru noi, deoarece asta presupune expunere si o posibilitate in plus de a vinde trupa si produsele ei. De aceea, nu credem ca se pune problema unei astfel de interdictii.

Sunteti printre putinele trupe care isi sprijina activ colegii de breasla. Pe pagina voastra de FB vedem mereu mesaje de sustinere pentru White Walls, Goodbye to Gravity, Vita de Vie etc. Aveti si antipatii?
Andrei Ilie: Nu avem antipatii, fiecare trupa incearca sa se impuna in peisajul muzical, iar reusita de a-si crea un public fidel si de a dezvolta un segment o respectam la toate trupele. Sustinerea probabil mai pronuntata pentru White Walls, Goodbye to Gravity sau Vita de Vie se datoreaza faptului ca ne si cunoastem foarte bine unii cu altii si suntem foarte apropiati ca stilistica muzicala. 

Cosmin Lupu: In plus, intre noi si Goodbye to Gravity exista o relatie de prietenie care se extinde si in afara scenei. Petrecem destul de mult timp impreuna si incercam sa ne ajutam mereu si cu White Walls e cam la fel, doar ca ei sunt mai departe si ne vedem rar.Vita de Vie ne ajuta si ne sprijina din multe perspective. Ne cunoastem toti de cativa ani buni, le multumim si ne bucuram tare mult ca le place ce facem noi.

Cum a fost colaborarea lui Cosmin cu Adi de la Vita de Vie? Am inteles ca l-ati ajutat cu niste backing vocals.
Cosmin Lupu: O poveste foarte draguta, intr-adevar – fiind vorba despre piesa mea preferata din copilarie. Chiar povesteam cu Cezar la un moment dat – prima oara cand am ascultat albumul Fenomental – eram in 1999 cred in sufrageria bunicii mele si ascultam fascinat piesa dupa piesa, insa, ‘Ce conteaza’ imi placea cel mai mult si ma gandeam „Wow, oare cum e sa ai trupa si sa canti asa…” Abia incepusem sa cant la chitara si eram vrajit de orice ar fi avut legatura cu ea. Prima oara am colaborat cu Vita de Vie in 2007, in cadrul catorva emisiuni in care am cantat la chitara alaturi de ei, varianta acustica a piesei ‘Praf de stele’ – aceea a fost prima mea experienta de lucru cu Adrian. Eram putin emotionat, pentru ca nu stiam ce o sa vrea sa cant in prima instanta, dar am pus repede treaba la cale. La 6 ani distanta, m-a sunat sa ma invite sa inregistrez pe materialul acustic ce urma sa fie lansat.. am acceptat desigur si bucuria mea maxima a fost in momentul in care mi-a spus ca este vorba despre piesa ‘Ce conteaza’ – nu i-am spus ce insemnatate avea pentru mine la momentul ala, dar ma bucur nespus ca s-a nimerit asa.

Probabil subiectul este deja fumat, dar de ce v-ati schimbat numele din Aria in Days of Confusion?
Andrei Ilie: Partial, numele Days of Confusion este legat chiar de confuzia pe care vechiul nostru nume o genera in randul ascultatorilor. Mai existau doua grupuri in Bucuresti cu acelasi nume, si in plus, celebra trupa Aria din Moscova, care cred ca venit in Romania la scurt timp dupa ce noi am deschis concertul Arch Enemy. Nu mai stia nimeni cine si cum canta, asa ca se impunea o schimbare a numelui. In plus, „Aria” fusese ales ad-hoc si simteam ca nu ne caracterizeaza, vroiam o denumire cu alta sonoritate si semnificatii mai profunde.

Ce urmeaza dupa „Seeds”?
Andrei Ilie: Dupa „Seeds” urmeaza episodul „Bloodstream”, care speram sa fie pe placul publicului si sa ne deschida noi porti si orizonturi. Urmeaza cu siguranta si un nou album, insa planurile mai amanuntite le vom face dupa ce vedem impactul pe care il produce „Bloodstream”.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*