10 dintre cele mai rasunatoare voci feminine de metal simfonic

Autor: Adela Marian

Metalul simfonic a fost intotdeauna scos in evidenta de reprezentatntele sexului frumos. Vocile lor ne cuceresc si ne fac pielea de gaina, asa ca ia sa vedem cateva dintre cele mai pricepute soprane/vocaliste ale acestui gen muzical.

Tarja Turunen, este printre primele soprane care s-au afirmat in lumea metal-ului si ne este cunoscuta bineinteles, prin activitatea sa cu trupa Nightwish. Tarja a devenit deja un etalon in symphonic metal, intrucat putem spune ca este una dintre „intemeietoarele” genului. ,,Smulsa” din mediul sopranelor mezzo-dramatice, Tarja a reusit sa se adapteze stilului celor de la Nightwish, desi la inceput, dupa cum declara chiar artista, a fost destul de dificil sa renunte la tonalitatea grava a vocii, specifica muzicii de opera.

Desi s-a temut de faptul ca vocea sa nu se va potrivi stilului trupei, ulterior, dupa lansarea albumului ,,Oceanborn” , Tarja a cucerit publicul marilor festivaluri, imbinand stilul clasic cu cu metal-ul.Dupa colaborarea cu Nightwish, Turunen alege sa urmeze o cariera solo, concentrandu-se mai mult pe partea clasica a muzicii. 

Tarja

Lori Lewis una dintre cele doua voci fermecatoare ale formatiei suedeze, Therion. Impreuna cu Katarina Lilja, a incantat marile scene ale festivalurilor internationale  si a contribuit la inovarea stilului trupei prin timbrul sau de soprana, astfel incat pe melodii precum ,,The rise of Sodom and Gommorah” sau pe ,, Poupée De Cire”, publicul poate avea senzatia ca evadeaza din spatiul cotidian si devine partas la miturile nordice puse pe versuri.

Lori Lewis

Katarina Lilja. In 2007, Therion realizeaza turneul aniversar, lansandu-si de asemenea, albumul ,,Gothic Kabbalah”. Odata cu acest eveniment, trupei i se alatura si soprana Katarina Lilja, fosta componenta a ,,Sobre Nocturne”. Dupa venirea Katarinei in trupa, calitatea pieselor se dubleaza.

Katarina Lilja

Sharon den Adel, vocalista care a patruns mii de suflete prin complexitatea timbrului sau vocal, devine simbolul principal pentru trupa Within Temptation. In ciuda colaborarilor sale cu alti muzicieni(Armin von Buuren), Sharon ramane dedicata stilului celor de la Temptation. Carismatica olandeza impinge stilul trupei spre gothic metal , un subgen care are in prim-plan emotiile puternice. Astfel melodiile de pe albumul ,,Enter”, trezesc interesul publicului prin tragismul abordat de Sharon. Vocalista se adapteaza rapid stilului muzical pe care trebuie sa il interpreteze, trecand ulterior, la un gen modern, prin influentele electronice din albumul ,,Mother Earth”,iar cel mai recent, trupa are si insertii pop in albumul ,,The Unforgiving”. Sharon den Adel reuseste sa atraga atentia publicului atat prin vocea sa deosebita, cat si prin prezenta scenica, reusind sa transmita trairile necesare.

 

Sharon se ridica la nivelul marilor soprane, realizand in 2014 un featuring cu Tarja Turunen, pe albumul ,,Hydra”, piesa ,,Paradise(What about us)”.In acest mod, fanii se pot bucura de prezenta ambelor voci atat de diferite: tonul grav al Tarjei, combinat cu vocea delicata a vocalistei olandeze.

Michi Stapf & Veronika Kramheller. Initial, se stie despre Haggard faptul ca in 1991 a debutat ca o trupa death metal, insa ca si in cazul celor de la Therion, schimbarile si intrepatrunderile de gen se petrec de-a lungul timpului, asa ca ,,growl-urilor” lui Asis Nasseri li  s-au alaturat vocile inconfundabile ale sopranelor, Michi Stapf si Veronika Kramheller. Cele doua contureaza partea clasica a trupei, care pe langa clape si viori, se incadreaza in sfera metal-ului neo-clasic. Chiar daca membrii trupei sunt numerosi pe scena, ei nu se pot lipsi de cele doua soprane.


Simone Simons.
Solista trupei Epica reuseste sa cucereasca publicul in primul rand prin carisma sa, apoi prin vocea care starneste fiori. Desi nu atinge intinderea vocala a Tarjei( aproximativ 3 octave), Simone ajunge la inimile fanilor prin maiestria interpretarii cantecelor, dand uneori  senzatia ca ,,traieste agonia” din piesa ,,Phantom agony”. Astfel, mezzo-soprana olandeza reuseste sa modifice starea interioara a auditoriului.
Simone Simons

Floor Jansen, ,,a treia sansa” a celor de la Nightwish, ofera un echilibru pefect trupei. Absolventa a Dutch Rock Academy of Music si cu o intreaga cultura muzicala in spate, Floor o inlocuieste pe Anette Olzon in 2012. Intrucat cu Anette, trupa se indrepta destul de mult spre pop-rock, Floor gaseste solutia de care trupa are nevoie: se poate spune ca stilul ei  se afla la limita dintre Tarja si Anette, unele melodii fiind cantate cu voce de piept, aspect destul de greu de realizat.

Floor Jansen

Charlotte Wessels, solista relativ tinerei formatii Delain impresioneaza prin spontaneitatea si naturaletea sa de pe scena, preluand unele influente de  stil de la Within Temptation. Instruita initial in tainele jazz-ului, Charlotte se indreapta spre scena symphonic-ului, sugestie data de catre instructorul sau de muzica clasica. Stilul clasic i s-a parut destul de rigid, asa ca a ales sa imbine elementele de jazz cu cele clasice.
Charlotte Wessels

Anna Stefanowicz, de la Unsun, este una dintre vocile metal-ului slav si exceleaza in talentul de a ,,vraji” publicul prin timbrul sau vocal delicat, asemanator cu cel al Charlottei Wessels.
Anna Stefanowicz
Casatorita cu fostul chitarist al trupei Vader(unul dintre fondatorii trupei Unsun), Anna indeplineste toate conditiile unei trupe de gothic metal:vocea, tematica versurilor abordate, prezenta scenica si multe altele. Cu o frumusete tipica spatiului slav, Stefanowicz este ,,piesa de rezistenta” a trupei si din punct de vedere estetic. In ciuda aparitiilor rare pe scena internationala, speram ca trupa sa concerteze si in spatiul romanesc.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*