Helloween – Straight Out Of Hell

448 vizualizări

Daca ar fi sa folosim o imagine vizuala pentru a descrie albumul „Straight Out Of Hell” (lansat 18.01.2013) al trupei HELLOWEEN, am putea sa-l comparam cu un diptic – unul din acele panouri duble utilizate de pictori pentru a ilustra momente diferite ale unei povesti.

Prima placa ar contine cantecele in stilul clasic Helloween – „Nabataea”, „World of War”, „Far From the Stars”, „Straight Out Of Hell” si „11 Years”, iar a doua, vopsita in culori mai stridente si mai actuale, ar fi intesata cu piese ca „Live Now”, „Waiting for the Thunder”, „Wanna Be God” si „Hold Me In Your Arms„.

Noul album este o colectie de piese variate. Regasim compozitii concepute dupa reteta consacrata a formatiei germane – chitare masive cu distorsii acute, ritm rapid si bogatie armonica – dar si foarte multe creatii inedite, cu influente neasteptate.

Chiar daca trupa mai are putin si implineste 30 de ani, ea nu da semne de blazare si se joaca fara inhibitii cu unele din genurile la moda astazi: de exemplu, cu metalul alternativ si chiar si cu un pic de…goth!

Debutul in forta reprezentat de imnica „Nabataea”, care discuta aspectele negative ale societatii contemporane prin compararea acesteia cu o cetate ideala, deschide apetitul ascultatorului, care trece cu usurinta la „World Of War”.

Belsugul orchestral dublat de liniile puternice de bas si de soundul masiv al chitarelor amintesc de un cantec gandit pentru o coloana sonora, trasatura care se va repeta si in alte piese, ca in balada „Hold Me In Your Arms„, unde notele cinematografice nu pot fi negate.

Live Now” surprinde placut prin prezenta unui synth si prin modernitatea compozitiei, pregatind ascultatorul pentru o melodie ca „Waiting For the Thunder”, care incepe cu niste clape de-a dreptul gotice si continua cu un bas la fel de dark.

„Burning Sun” si ale sale chitare dramatice, impreuna cu peretele de sunet inexpugnabil si armoniile vocale agonizante aduc putin a Black Label Society, in timp ce „Wanna Be God” este un fel de varianta semi-satanizata a „We Will Rock You” (Queen). Tobele prezinta urme de Guns N’Roses.

Cea mai previzibila piesa de pe album este clar „Straight Out Of Hell” al carei singur merit este acela ca da un nume cool discului. „Asshole” se manifesta cu un placut eclectism, dand dovada de distorsii masive, linii experimentale de synth si o progresie dubioasa spre vals.

Church Breaks Down” mai face o incursiune pe taramul Goth, de unde revine cu niste pasaje orchestrale a la Nightwish.

Formatia germana nu se dezminte nici de data aceasta, lansand un disc extrem de bogat din punct de vedere compozitional. Chiar daca linia de demarcatie dintre modern si consacrat este destul de evidenta, un pic de schizofrenie nu a facut niciodata rau metalului.

Asculta albumul integral si afla mai multe despre concertul Helloween din Bucuresti AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*