Ihsahn – “Das Seelenbrechen”

278 vizualizări

Multi-instrumentistul Vegard “Ihsahn” Tveitan este cunoscut pe scena mondiala ca fiind un inovator al muzicii metal (drept dovada avem munca sa din prima formatie de symphonic black metal din istorie, Emperor, sau munca sa din formatia sotiei sale Heidi, Peccatum). Dupa destramarea acestor doua trupe, Ihsahn a inceput o cariera solo de proportii lansand din 2006 pana in acest moment 5 albume.

Ihsahn nu a mai respectat de aceasta data traditia de a lansa un album o data la doi ani (“Eremita”, ultimul material discografic, a fost lansat anul trecut), poate si pentru ca artistul se pregateste pentru doua evenimente importante anul viitor: reuniunea Emperor pentru sustinerea unor concerte speciale si lansarea albumului de debut God Of Atheists, supergrup din care mai fac parte nume precum Asgeir Mickelson (ex-Borgnagar), ICS Vortex (Arcturus, ex-Dimmu Borgir)si Vibeke Stene (ex-Tristania).

Noul disc “Das Seelenbrechen” a fost lansat in data de 22 octombrie 2013 via Candlelight Records si contine 10 piese (12 in varianta limitata) ce marcheaza complet trecerea de la progressive black metal la avantgarde metal. Noul stil abordat pe noul album este presarat si de urme de free jazz care reusesc pe parcurs sa creioneze un vibe intunecat, melanolic si morbid in acelasi timp.

“Das Seelenbrechen” este totodata cel mai calm album din discografia artistului norvegian iar in comparatie cu “Eremita”, noul disc nu mai contine colaborari cu nume importante din industrie. Nucleul muzical al albumului este construit de aceasta data doar in jurul bateristului Tobias Ørnes Andersen de la Leprous si al saxofonistului/vocalistului Jørgen Munkeby din Shining (NOR).

Din punct de vedere compozitional, “Das Seelenbrechen” exceleaza prin puterea instrumentelor si a vocilor. Piese precum “Hiber”, “See” sau “Tacit 2” construiesc o atmosfera mohorata si difuza datorata vocii sumbre a lui Ihsahn in combinatie cu partile de tobe si de chitara pe cand piese precum “Pulse” sau “Rec” domolesc cadrul muzical obscur prin vocea clean in combinatie cu clapa. Saxofonul este din nou un punct forte introdus in noile piese iar partea orchestrala de la sfarsitul melodiei “Regen” intareste vibe-ul general al albumului.

Per total, noul disc reprezinta un nou success pentru Ihsahn datorita trecerii totale la avantgarde pur (asta nu inseamna ca artistul nu va mai exprimenta). “Das Seelenbrechen” il recomand in special fanilor Leprous, Arcturus, Diablo Swing Orchestra sau Jesu.

“Das Seelenbrechen” tracklist:

01. Hiber
02. Regen
03. NaCl
04. Pulse
05. Tacit 2
06. Tacit
07. Rec
08. M
09. Sub Ater
10. See


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*