Katatonia – Kocytean (EP)

607 vizualizări
Putini stiu ca suedezii de la KATATONIA au lansat in data de 19 aprilie 2014 un material nou, special si rarisim: „Kocytean”. Noul material, daca am putea sa ii spunem asa, lansat via Peaceville Records, este de fapt o editie speciala de colectie pe vinyl, dar care imbraca forma unui „EP”. Totodata, acesta este ulimul disc la care bateristul Daniel Liljekvist a participat; el a parasit formatia la inceputul lunii aprilie din cauza unor motive personale (mai multe amanunte AICI).

Noul disc aduna piese care au fost incluse in editiile speciale a unor albume din trecut, precum „The Great Cold Distance”, „Night Is The New Day” sau „Dead End Kings”. O schema asemanatoare a fost realizata si de britanicii de la Paradise Lost cu albumul de raritati „Tragic Illusion 25”, lansat in iarna anului 2013.

In ultimii ani, Katatonia a demonstrat ca este o trupa formata din niste artisti desavarsiti, care au ambitia de experimenta continuu, care nu se impiedica in unele clisee. Cele sase piese de pe acest material special exploreaza orizonturile muzicale conturate pe ultimele trei albume, concretizate intr-o combinatie de gothic, doom, alternative si putin electro.

Piesele sunt relaxante, pline de atmosfera si de romantism, acestea fiind ghidate de unele pasaje de clapa. Balansul dintre instrumental si voce este echilibrat intr-o maniera perfectionista in piesa „Unfurl” (daca nu stiati, Katatonia a inclus aceasta piesa pe o editie speciala, am ramas si eu putin uimit). Urmatoarea melodie, „Sold Heart” mentine acea stare de angoasa din prima piesa dar este putin presarata pe alaturi de elemente de psihedelic. The Act Of Darkening este o piesa semi-acustica construita cu impresionanta si profunda voce a lui Jonas Renkse, dar care pune accentul mai mult pe sentiment decat pe instrumental. „Ashen” este piesa mea preferata de pe acest album, poate si pentru ca a fost inclusa pe albumul meu favorit „Night Is The New Day” de la Katatonia; se pastreaza acea amprenta trista, de regret de pe acest disc, usor de identificat in riff-urile grele, agresive create pe masuri compuse. „Code Against The Code” este ultima melodie de pe acest EP, probabil cea mai accesibia… avem pasaje de alternative diverse si ritmatice.

Mi-ar fi placut sa ascult acest material pe un pick-up, din cate stiu este o alta senzatie, ascultatorul fiind mai conectat de muzica trupei. Cei care se vor incumeta sa asculte acest disc, fie in varianta digitala, fie pe varianta pe vinyl, nu au ce pierde, merita orice minut dedicat pentru studierea sa.

„Kocytean” tracklist: 

01. Unfurl
02. Sold Heart
03. Ashen
04. Second
05. Code Against The Code
06. The Act Of Darkening


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*