Luna Amară / 16.12.2016, Form Space, Cluj-Napoca

1.397 vizualizări

Mi se pare trist faptul că anul 2016 s-a sfârșit, după părerea mea, atât de repede. Înafara faptului că am fost acaparat de diferite treburi profesionale, dar și personale, am găsit cu greu timp liber pe care să mi-l dedic pasiunilor mele, care mai de care mai nebune: cărțile pe care eu le numesc „normale”, adică cele din-afara ariei pe care o studiez, au ajuns un vis extravagant, la fel ca și chitara bas, instrumentul pe care l-am adulat în timpul liceului și pe care l-am părăsit undeva într-un colț al apartamentului meu. Cu muzica însă, m-am despărțit mai greu. Sau mai degrabă, ei i-a fost mai greu să se despartă de mine. Astfel, deși am încercat cât mai mult să limitez și să îmi impun anumite bariere, au apărut rând pe rând tentații ce mi-au blocat ostentativ orizonturile: mă refer aici la concertele din Cluj-Napoca, care s-au înmulțit precum puricii și care nu au contenit în a mă pișca la buzunar. Norocul meu e că mă descurc în a economisi părți din micul meu buget. Ispitele au fost numeroase, însă se pare că am reușit să îmi împac sevrajul cât am putut eu mai bine.


Photo credits: Jessica Brenda @Avalon/ Vlad Cupșa – Form Space


Mai concret, cea de a doua jumătate a lui 2016 a făcut ca în Cluj-Napoca să apară un număr impresionant de evenimente culturale în nișa undergound-ului. Astfel, s-a născut o mică și interesantă competiție în sevele cluburilor ce promovează această latură a muzicii: în The Shelter au venit formații precum Tides From Nebula, Fluturi Pe Asfalt, Roadkillsoda, Planet Of Zeus, Smallman sau Coma; Flying Circus-ul, care a ajuns în cele din urmă să se mute, a fost mai slăbuț, dar a excelat prin nume precum While She Sleeps sau Blood Youth. Cel mai interesant experiment și cel mai reușit din această toamnă rămâne însă Form Space-ul, club născut din rămășițele fostului Boiler: acesta s-a remarcat prin a promova formațiile alternative din România, iar line-up-ul a fost pe măsură: Urma, Omul cu Șobolani, Alternosfera, Vița de Vie, și la final, Luna Amară. Un alt fenomen interesant a fost acela că toamna a marcat și apariția mai multor albume de studio, așteptate de ceva vreme de ascultătorii de alternative: Vița de Vie a lansat „Șase (+)”, Coma a venit cu „Orizont”, Implant pentru Refuz a compus un material acustic, iar Luna Amară a publicat „Aproape”.

lunaamaraclujnap1

Acesta din urmă a însemnat relansarea discografică a uneia dintre cele mai iubite formații clujene, un adevărat fenomen al muzicii alternative post-2000. Ca o panoramă, după 2010, Luna Amară a trecut prin mai multe evenimente importante structurale, precum lansarea lui „Pietre în Alb”, plecarea chitaristului Mihnea Ferezan și venirea lui Șerban Onțanu, înregistrarea și lansarea discului „Live la Conti”, dar și personale, dar care nu merită a fi relatate aici. „Aproape” este un material discografic care a revenit la rădăcinile semi-acustice ale formației, care s-au remarcat într-o oarecare măsură în primele două albume și care au culminat cu discul „Don’t Let Your Dreams Fall Asleep”. Totuși, au apărut și două schimbări stilistice esențiale față de toate albumele menționate: pe „Aproape” domină vocea lui Nick Făgădar și lipsesc piese în limba engleză. Noua abordare a fost lăudată de unii, criticată de alții. Personal, mă înscriu în prima categorie de persoane, căci îmi place cum de formațiile mele preferate reușesc cu succes să își exprime sentimentele și ideile în diferite ipostaze artistice. Nu am înțeles de unde a venit acest val de ură față de abordările recente ale trupei Luna Amară, în ciuda faptului că noul disc excelează pe o latură nouă simfonică, prin colaborarea cu Les Nuages, dar și prin faptul că anul viitor, potrivit lui Mihnea Blidariu, ne vom intersecta de un nou disc full-electric, asemenea lui „Pietre în alb”.

Lansarea lui „Aproape” a marcat și organizarea unui turneu de promovare prin țară, început cu un concert în Londra, apoi urmat de unul la București, într-un cadru exclusivist la Muzeul Țăranului Român, și care se va finaliza în ianuarie în Galați, orașul meu natal. Din păcate, din cele 15 orașe vizate, doar cinci dintre acestea au fost norocoase să prindă și prestația live cu cvartetul Les Nuages, încât era necesar de scene mai mari, iar numai cinci locații au putut oferi specificațiile necesare.

lunaamaraclujnap2

„Bună seara! Suntem formația Luna Amară și ne cerem scuze de întârziere și de ora aceasta târzie”, a mărturisit la microfon Mihnea la începutul evenimentului de vineri seara din Form Space. Aceste vorbe s-au datorat faptului că trupa s-a urcat pe scenă la miezul nopții, conform orarului afișat pe pagina evenimentului. Nu am înțeles din prima vorbele, căci în trecut în orașul din care veneam nu exista vreun program, și mereu concertele începeau târziu. În ciuda ambiguității de care m-am lovit, am fost plăcut surprins de faptul că Luna Amară a cântat cel mai lung setlist live pe care am reușit eu să îl prind în toate cele șapte precedente show-uri ale trupei la care am fost în public. Astfel, concertul a debutat printr-o forță semi-acustică cu trei piese cunoscute, care de obicei erau așezate în setlist spre final: „Lume Oarbă”, „Albastru” și „Roșu Aprins”. A urmat interpretarea live a tuturor celor șapte piese de pe noul album, „Aproape”, alături de Les Nuages și clăparul Dorin de la Luni la Teatru, care s-au poziționat în cele două laturi ale scenei. Pe toată durata acestor piese am observat că atmosfera s-a înfășurat într-o cupolă plină de calm și melancolie în public (mai puțin numeros ca în alte dăți), încât chitara acustică a dominat, alteori s-a completat armonic cu linia vocală, alături de coardele și trompeta lui Mihnea, ce au creat împreună starea necesară pentru o călătorie afectivă și plină de sentimente.

Ca la teatru, a urmat o scurtă pauză pentru ca muzicienii să ia o gură de aer și pentru ca scena să fie rearanjată. În ciuda faptului că Nick Făgădar, a cărui voce a dominat în prima parte a concertului, a reușit să continue să cânte, în ciuda faptului că era vizibil răcit. Omogenitatea concertului a fost asigurată, încât schimbarea, atât a vocii, cât și a atmosferei a venit odată cu intervenția lui Mihnea, care a interpretat o piesă nouă, „Om”, închinată fiicei sale, dar înțeleasă altfel de ascultători, după spusele artistului. Au urmat alte trei melodii dure: „Oraș”, „Întunecare” și „În Tine Tu”, piese cu anumită aură stridentă, catalizatoare pentru vocea groasă și emblematică a solistului. Insistența publicului de la finalul evenimentului a generat interpretarea a două bis-uri, primul fiind onorat cu piesa „Oameni Noi”, probabil cea mai profundă melodie Luna Amară de până acum, și „Loc Lipsă”, care a fost cântată alături de Ciprian Sav, chitaristul trupei clujene FronT și Ionuț Moraru, fratele basistului Sorin Moraru.

lunaamaraclujnap3

Personal, las minusurile la final, căci de obicei identific foarte puține în timpul concertelor, dar care sunt mai mereu neremarcabile. Deși este un factor extern de formație și de club, nu pot să nu remarc slăbiciunea site-ului de bilete prin care Form Space, dar și alte evenimente culturale din Cluj-Napoca își vând biletele: tranzacțiile durează foarte mult, pdf-urile cu numărul biletelor se găsesc cu greu prin website, există o taxă intermediară care se adaugă la suma finală, unică în comparație cu taxele aproape inexistente a altor competitori (acum o lună era de un leu douăzeci, acum este de un leu optzeci) a cărui rost nu îl găsesc, și, deși au fost anunțate 400 de bilete la un preț redus în avans, cu două zile înainte de eveniment atunci când am dorit să cumpăr unul, ele teoretic încă erau accesibile, însă m-am lovit de o eroare de tranzacție dacă selectam acea anumită categorie. Mai mult decât atât, nu mi s-a părut deloc că au fost mai mult de 400 de persoane în public la concertul Luna Amară, în comparație cu alte evenimente în care clubul a fost plin. E păcat și sper ca în viitor website-ul să își schimbe setările, ori Form Space-ul să se orienteze către alte platforme performante de ticketing, încât, în acest moment, acesta este absolut execrabil și rușinos.

Tracklist:
1. Lume Oarbă
2. Albastru
3. Roșu Aprins
4. Aproape*
5. Pene*
6. Prea Târziu*
7. Duși de val*
8. Lampioane*
9. Doar noi doi*
10. Prieteni călători**

Pauză
11. Luni de fiere
12. Somn
13. Om
14. Oraș
15. Întunecare
16. În Tine Tu
17. Doar gândul
18. Pietre în alb

Bis 1
19. Oameni noi
Bis 2
20. Loc Lipsă

* Featuring Les Nuages
** Doar Nick & Les Nuages


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*