Steven Wilson – Hand. Cannot. Erase.

702 vizualizări
Steven John Wilson este unul dintre cei mai talentanti muzicieni britanici de rock, iar in ultimele doua decenii, artistul a demonstrat ca poate avea realizari care le depasesc cu mult pe cele ale unui simplu instrumentist. Drept dovada, Steven a cantat cu Porcupine Tree, Storm Corrosion (impreuna cu Mikael Akerfeldt de la Opeth), Blackfield (impreuna cu solistul israelian Aviv Geffen), s-a ocupat de productia unor albume celebre, printre care amintesc “Blackwater Park” sau “Damnation” de la Opeth, si si-a construit, treptat, o cariera solo, care a fost mai mult decat impresionanta.

Pentru a se putea concentra pe cariera solo, Steven Wilson a renuntat sa mai cante cu Blackfield, iar Porcupine Tree a intrat in hiatus (sunt, totusi, zvonuri ca in viitor s-ar putea reuni). Ca urmare, artistul britanic a lansat in aceasta perioada doua albume superbe: “The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)” (2013), si “Hand.Cannot.Erase” (2015).

“Hand.Cannot.Erase” urmeaza sa fie lansat oficial in data de 27 februarie 2015, via Kscope. Noul disc este un album-concept: acesta povesteste viata lui Joyce Vincent, o femeie care a fost gasita moarta in apartamentul sau, inconjurata de cadouri de Craciun netrimise – se pare ca decesul s-a produs cu trei zile inainte de descoperirea cadavrului, si nimeni nu se interesase de ea in acea perioada. Mai mult decat atat, versurile merg mult mai departe de aceasta poveste macabra, si reflecta o conditie a societatii moderne, aceea ca ne pierdem in mijlocul milioanelor de oameni din jurul nostru, si uitam sa ne pese de starea rudelor noastre, cele pe care ar trebui sa le pretuim cel mai mult.

Mi-a placut foarte mult acest album, in primul rand, pentru perfectiunea mixajului si a masterizarii – sound-ul este natural si nu contine niciun defect sau vreo abatere. Fiecare instrument isi gaseste locul in atmosfera dinamica si bine creionata. In al doilea rand, mi-a placut faptul ca nu urmeaza linia muzicala conturata de Steven Wilson cu albumele sale precedente, precum “Insurgentes”, sau “The Raven That Refused To Sing (And Other Stories)”. Imi lipseste acea tonalitate trista, deprimanta din aceste doua albume, dar am fost surprins de influentele electronice introduse.

Ma asteptam, initial, la un dezastru, dar ma bucur ca m-am inselat. Cea mai frumoasa piesa de pe acest album o consider “Perfect Life”, datorita motivelor pe care le-am expus mai sus – este un rezumat perfect a maretiei sound-ului din intregul album, transpus simplu in aceste influente electronice, care se aliniaza cu vocea rasunatoare a lui Steven Wilson. “Routine” este o alta melodie reusita. Atmosfera pozitiva transmisa de notele de pe pian, melancolia rezultata din duetul dintre Steven si solista Ninet Tayeb, solo-ul de chitara bine executat, si finalul dinamic, asaltat de un amalgam de note muzicale inaltatoare – toate fac din aceasta piesa un succes componistic.

Ma bucur de revenirea lui Steven Wilson cu acest album, “Hand.Cannot.Erase”. Ideile sale originale au fost din nou transmise cu maiestrie publicului larg si ma astept, in continuare, la pareri pozitive despre acest disc.

“Hand.Cannot.Erase” tracklist: 

01. First Regret
02. 3 Years Older
03. Hand Cannot Erase
04. Perfect Life
05. Routine
06. Home Invasion
07. Regret #9
08. Transience
09. Ancestral
10. Happy Returns
11. Ascendant Here On…


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*