Muzicienii si demonii lor: poeti damnati ai rockului si figuri tragice

„I want to slay my demons/ but i’ve got lots of them, i’ve got lots of them” (Noah Gundersen – David) 

Muzicienii rock au deseori feluriti „demoni” pe urme. Bineinteles ca nu vorbim despre Belzebut si acolitii sai – desi unii artisti se lauda ca ar fi „vanati” de acestia – ci despre fortele intunecate ale creatiei.

Acestea actioneaza deseori in detrimentul linistii sufletesti a „victimei” lor si o tortureaza fara mila.

Unii creatori sunt mai chinuiti decat altii iar atentia noastra se va indrepta spre cei care au luat in serios modelul romantic al artistului suferind.

De la poeti damnati la figuri tragice, lista de mai jos este intesata de personaje emblematice din lumea rock, a caror intensitate interioara le-a creat probleme serioase de adaptare, de sanatate sau i-a determinat sa-si ia zilele, ori sa moara de timpuriu.

Michael Hutchence

Michael Hutchence a fost solistul si textierul formatiei de rock INXS, legenda new-wave-ului anilor 80/90. Artistul era cunoscut pentru stilul sa flamboaiant si pentru modul de viata extrem. De o sensibilitate intensa, evidenta in creatiile sale, Hutchence s-a inscris in randul „poetilor damnati” si a suferit o soarta tragica. Ca urmare a consumului de alcool, Hutchence a facut o forma grava de depresie. Anul 97 a reprezentat punctul cel mai jos al artistului, care era mai suparat ca niciodata si complet dependent de „adjuvante” toxice, precum drogurile sau alcoolul. Vestea ca fiica sa nu va veni sa petreaca niste timp cu el in Australia a reprezentat picatura care a umplut paharul. Dupa o conversatie la telefon cu publicistul sau, caruia i-a spus ca se simte foarte rau, Michael si-a pus capat zilelor strangulandu-se. 22 noiembrie 1997 reprezinta o data groaznica pentru toti fanii muzicianului.

Kurt Cobain

Emblema culturii „grunge”, Regele In Carpe Kurt Cobain, a trait mereu pe marginea prapastiei. Instabil psihic, anxios si depresiv, Kurt nu si-a ajutat deloc predispozitia cultivand un stil de viata specific rock’n’roll. Muzica sa vorbea despre alienare, despre suferinta celor care nu isi gasesc locul in aceasta viata si despre iubiri „intoarse”. La randul sau, Kurt a fost un „inadaptat”, pentru ca nu s-a putut obisnui niciodata cu mediocritatea vietii de toate zilele. Dupa ce formatia sa Nirvana a schimbat cursul rockului iar succesul comercial a inceput sa apara, Kurt a ajuns la concluzia ca isi tradeaza cele mai intime idealuri prin munca sa si s-a sinucis. Dupa ce si-a administrat o doza puternica de droguri, artistul s-a impuscat in cap. Totul s-a intamplat pe data de 5 aprilie 1994. Milioane de fani inca suspina dupa sensibilul muzician.

Ian Curtis

Joy Division a fost o formatie post-punk care a adus ceva complet nou pe scena rockului anilor 80. Ian Curtis, carismaticul frontman al grupului, era un artist bantuit de numerosi demoni care ii permiteau sa compuna versurile intense ale cantecelor formatiei sale. Curtis suferea de epilepsie si de depresie cronica, doua boli inrautatite de stilul sau epuizant de viata. Textele pieselor Joy Division sunt intesate de imagini ale singuratatii umane si de dorinta sfasietoare, dar imposibil de implinit, a apropierii umane. La momentul mortii, muzicianul era vanat de toti monstri din repertoriul sau creativ, dar ceea ce l-a determinat sa o apuce pe un drum de neintors a fost refuzul sotiei sale de a ramane cu el. Curtis si-a luat viata pe 18 mai 1980, spanzurandu-se in bucataria locuintei sale.

Freddie Mercury

Exuberantul solist al formatiei britanice Queen a fost una dintre cele mai mari voci din industria muzicala trecuta, prezenta si viitoare. Freddie a fost o personalitate unica iar prezenta sa scenica era de-a dreptul magnetica. Solistul era faimos pentru sensibilitatea sa abisala, pentru eleganta desavarsita si pentru o noblete interioara remarcabila. Din pacate, stilul haotic de viata a facut ca Freddie sa contracteze virusul HIV. Muzicianul a murit din cauza bolii SIDA pe 24 noiembrie 1991. Mike Myers a spus despre Freddie ca „era teatral, era mai mare decat insasi viata, era proaspat, cool, nou. Era un zeu care pasea pe pamant sub forma unui om”.

Elvis Presley

Industria faimei este cea mai cruda dintre cele existente pentru simplul fapt ca se joaca fara mila cu vietile oamenilor. A trait-o pe pielea sa legendarul Elvis Presley, Regele Rock’n’Roll-ului care, dupa ce a ajuns mai sus decat putea sa spere vreodata, a inceput sa intre in declin. Elvis era caracterizat de cei dragi lui drept un om cu un suflet urias, atat de sensibil incat il durea. „Era incredibil de vulnerabil, chiar daca statutul sau de vedeta ii orbea pe oameni. Era de-a dreptul tragic de sensibil”, a spus despre muzician o fosta amanta a acestuia, Tura Satana. Cauza mortii muzicianului nu a fost lamurita, dar se banuieste ca este vorba despre un infarct provocat de excesul de substante consumate (codeina, analgezice etc). Pe data de 16 august 1977, Elvis s-a intors acasa.

Jim Morrison

Poate cel mai „bantuit” rocker modern, Jim Morrison, solistul si poetul din spatele trupei The Doors a avut o viata cel putin zbuciumata. Consumul de droguri si de alcool, precum si o profunda intelegere a tragismului interent existentei umane l-a transformat pe Jim intr-un „damnat” inca de la inceput. Turbulent, greu de stapanit, intens, agresiv dar, in acelasi timp, vulnerabil si usor de ranit, Morrison oferea niste prestatii scenice care starneau delirul. Cantaretul a murit pe 3 iulie 1971 dupa ce a inhalat o supradoza de heroina. Se pare ca de vina pentru accident a fost iubita muzicianului, Pamela Courson.

Sid Vicious

Basistul trupei Sex Pistols ramane una dintre cele mai controversate figuri ale rockului. Vicious, pe numele sau real John Simon Ritchie, a avut o adolescenta foarte dificila, intrucat mama sa efectiv il hranea cu droguri. Pe langa asta, muzicianul si-a propus din start sa devina un mare star, capabil sa starneasca haosul si sa revolutioneze lumea. „Era bantuit de ceva”, a declarat intr-un interviu mai vechi Johnny Rotten, colegul sau de trupa, ceea ce rezuma foarte bine alegerile existentiale facute de muzician. El a decedat pe 2 februarie 1979 din cauza unei supradoze de heroina…procurata tot de mama sa.

Bertrand Cantat

A fost solistul formatiei-cult Noir Desir, din Franta. Muzicienii s-au impus ca super-staruri in tara lui Baudelaire. Ceva din acesta din urma avea si vocalistul Cantat, probabil unul dintre cei mai tulburati muzicieni contemporani. Ca urmare a unui conflict starnit de suspiciunea de infidelitate, Bertrand si-a abuzat fizic iubita, pe Marie Trintignant. Nu se stie exact ce s-a intamplat, dar cert este ca femeia a murit cateva zile mai tarziu la spital. La autopsie s-a constatat ca aceasta avea numeroase leziuni cerebrale, determinate de 19 lovituri la cap. Bertrand a fost principalul acuzat, chiar daca el a marturisit, sfarsit, ca decesul lui Marie a fost un accident tragic. Artistul a fost incarcerat, ceea ce a dus la destramarea formatiei care a incercat sa se reuneasca dupa eliberarea solistului, dar fara niciun rezultat pozitiv.

Brian Molko

Ah, Brian Molko! Ce rockerita nu a suspinat macar o data in adolescenta dupa carismaticul vocalist al formatiei Placebo. Considerat unul dintre cei mai sensibili artisti contemporani, Molko s-a vazut intotdeauna ca un inadaptat si a declarat pentru AmpTv, intr-un interviu recent, ca s-a apucat de muzica pentru a evita sa duca o viata blazata, care l-ar fi condus, cu siguranta, spre o moarte timpurie. Pentru lamuriri suplimentare, consultati versurile piesei „Bosco”, de pe noul disc „Loud Like Love”, lansat pe 16 septembrie 2013.

Ville Valo

Muzicianul finlandez din trupa HIM nu mai are nevoie de prezentare intrucat este un simbol contemporan al suferintei abisale din dragoste. Intens, extrem si autodistructiv, Valo si-a baut mintile si sufletul pentru muza sa, „Venus Doom”, ani de zile, ajungand acum, in 2013, la varsta intelepciunii. Desi nu mai consuma alcool si nu mai fumeaza – potrivit spuselor sale – cantaretul, care a marturisit deschis ca inspiratia sa cea mai profunda o constituie poetii damnati ai romantismului si ai simbolismului, continua sa scrie aceleasi versuri devastatoare si intunecate.

Sopor Aeternus

Iata un artist neobisnuit care lucreaza sub pseudonimul Anna Varney. Genul de muzica abordat de formatia sa, Sopor Aeternus, un „one-man-show” ajutat de sinistra orchestra numita „The Ensemble of Shadows”, este doom-ul simfonic. Sopor Aeternus nu sustine show-uri live, dar muzica sa creeaza o atmosfera atat de dark si de tulburatoare incat nu avem cum sa nu ne gandim la demonii care o bantuie pe misterioasa Anna.

Marilyn Manson

Preot in Biserica Satanista, Antichrist Superstar, Nascut Raufacator si multe altele, Brian Warner este profund afectat de cele intunecate. „Posedat” de muzele sale sinistre, Manson a creat cu inteligenta un personaj unic care ii confera un mijloc perfect de exprimare. De la angoasele declansate de superficialitatea culturii pop pana la natura devastatoare a iubirii, Manson diseca fiecare latura a veacului actual.

Gerard Way

Vocalistul trupei My Chemical Romance a creat un gen de muzica numit de critici „emo-rock”, tocmai din cauza sensibilitatii intense a muzicii si a versurilor. Gerard insusi este o figura tulburata, suferind de depresie, exacerbata de consumul de droguri. Acum, artistul este „curat”, dar a renuntat la My Chemical Romance pentru ca simtea ca nu mai are nimic de oferit fanilor, cel putin nu pentru moment.

Robert Smith

Versurile formatiei The Cure iti ajung direct la suflet si te fac sa suferi ca un caine (vezi „To Wish Impossible Things” sau „Pictures Of You”). Robert Smith, inima din spatele lor, a fost numit de revista Rolling Stone „probabil cel mai sensibil solist al tuturor timpurilor”, tocmai datorita intensitatii emotionale a muzicii prestate, dar si a modului sau de a fi. Suficient de afectat de idiomul gotic incat sa-si machieze chipul in stilul trademark The Cure – ten alb, ruj rosu, mult negru in jurul ochilor, plus coafura nebuneasca, Smith reprezinta versiunea glam-goth a poetului damnat.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*