Dan Petean (Dirty Shirt): „Dirtylicious va fi cel mai tare album metal scos in Romania”

Formatia DIRTY SHIRT a avut un an exceptional, in care a inregistrat succes dupa succes. Trupa a castigat locul 2 la concursul Wacken Metal Battle, a terminat un turneu european masiv si se munceste fara orpire la viitorul disc, „Dirtylicious”, follow-up-ul lui „Freak Show”.

Deoarece nu vrem sa lasam ca anul 2015 sa ne prinda fara sa-i fi intervievat cum se cuvine pe trupeti, am stat de vorba cu Dan Petean, chitarist si mezin al formatiei. Am privit prin ochii sai cele mai recente realizari ale trupei : noul album, participarea la cel mai mare festival de metal din lume, concertele din Europa, si i-am cerut niste spoilere referitoare la planurile Dirty Shirt.

Va invitam sa aflati mai multe despre Dirtylicious, ceea ce ne asteapta de-acum incolo din partea formatiei si, nu in ultimul rand, despre Dan insusi, caruia i se deschide o cariera stralucita in fata !

Dan, la varsta de 21 de ani, esti deja pe cale sa devii rockstar cu acte in regula. Cum te simti in aceasta ipostaza?
Simt ca sunt pe drumul ce bun. Gandul ca as putea sa reusesc in muzica in adevaratul sens, ma ambitioneaza si ma face sa ma simt de neoprit.

Esti cel mai nou membru Dirty Shirt, si cel mai tanar. Povesteste-ne cum te-ai alaturat trupei.
Intrarea mea in Dirty Shirt a fost pana la un punct aproape accidentala. Tour managerul nostru actual, Dragos, imi e prieten din copilarie. El ne-a facut „lipeala” sa zicem asa: mi-a povestit mie de ei si lor de mine. Mi-a zis sa ma duc la Seini la Dirty Fest sa ma vad cu Tivadar (sefu’) si sa discut cu el. Cred ca am vorbit in total 5 minute. M-a intrebat daca vreau sa cant, am raspuns afirmativ si a zis sa fac o filmare cu mine in care cant o piesa Dirty Shirt. Am facut, am trimis, si au zis „da”. Dirty Shirt este ceva unic. Eu asta am simtit cand am venit in trupa. O adunatura de prieteni care au continuat sa faca muzica impreuna indiferent de schimbarile pe plan personal. E un lucru special, pretios si se simte. Muzica este autentica, la fel ca oamenii din trupa. Ma bucur si sunt recunoscator ca m-au primit in familia lor.

Alaturi de Dirty Shirt, ai calatorit deja in toata Europa. Care este, in viziunea ta, highlight-ul turneului european al trupei?
Clar concertul de la Grenoble, Franta. Multa lume, club super smecher, sunet bun, atmosfera excelenta si un backstage ca in filme. Eu acolo m-am simtit cel mai bine si pe scena si inafara ei.

Dan Petean copy
(Dan Petean)


Vorbeste-ne despre noul album Dirty Shirt, „Dirtylicious”. Cum merge munca la el si ce parere ai despre acesta?

Noul album va fi unul cu foarte multe influente folclorice romanesti. O sa fie cel putin interesant. Munca merge incet datorita faptului ca productia este mare (multi instrumentisti implicati) si nu stam toti in acelasi oras sau in aceasi tara. Dar merge bine, s-au inregistrat instrumentele folclorice si tobele pana in momentul de fata si suna demential. Parerea mea? O sa fie cel mai tare album metal scos in Romania.

De ce ati ales numele „Dirtylicious”, dupa ce discul precedent s-a numit „Freak Show”?
Numele reprezinta fuziunea dintre metal si traditional. Dirty-metal si delicious folclor. Sincer eu am votat da pentru acest nume pentru ca imi place la nebunie cum suna .

Ai o melodie preferata pe care ne-o poti dezvalui ca „spoiler”? Dar, in general, o melodie preferata Dirty Shirt, pe care adori sa o canti live?
Hmmmm. Grea intrebare. De pe Dirtylicious imi place foarte multa “Mental Csardas”. O nebunie de piesa, cu foarte multa energie, foarte fain de cantat si live. Iar de pe albumele precedente imi place cel mai mult sa cant “East West” si “Bad apples”, clar.

Cum v-a venit ideea sa colaborati cu muzicienii traditionali, regrupati sub numele „Transylvanian Folkcore Orchestra”?
Mihai a fost cu ideea. Aveam nevoie de o echipa de « veterani » in folclor pentru albumul asta. In primul rand deoarece este un album comlplex, greu de cantat. Iar in al doilea rand aveam nevoie de autenticitate, nu puteam sa luam orice instrumentisti.  Alegerea a fost simpla muzicienii din „Transylvanian Folkore Orchestra” sunt cei mai buni „folkcore-isti” din zona.  

Clipuletul postat de voi, slujba de vot, a avut un impact urias, devenind rapid viral. Carui fapt crezi ca i se datoreaza acest lucru, si cum v-a venit ideea sa il faceti?
A devenit viral deoarece este amuzant, se leaga de politica si a fost lansat in momntul perfect. A fost facut spontan. Luam micul dejun in Olanda, iar la un moment dat baietii au inceput sa cante asa de distractie. L-am urcat pe net in graba si pe urma am luat-o la drum. Nu ne-am gandit nici un moment ca ar putea sa ajunga viral.

Ai mai activat in cateva trupe, cum ar fi 13Rituals, Band for Rent, Blood Print. Mai continui vreo colaborare cu acestea?
Din pacate Blood Print nu mai exista iar Band for Rent este pe standby deocamdata. In schimb 13Rituals s-a transformat intr-o trupa super tare. Vom lasnsa un EP prin Februarie-Martie 2015 sub numele “For The Wicked”. O sa fie ceva nou pentru Romania.

Wacken Open Air Metal Festival – o experienta de capatai pentru orice formatie! Vorbeste-ne despre aceasta: cum te-ai simtit, ce ai vazut acolo, ce ai invatat etc.
Wacken Open Air a fost “altceva”. Alt nivel din toate punctele de vedere fata de orice am vazut pana acum. M-am simtit excelent, am fost foarte bine tratati de organizatori, iar cand au anuntat premiile de la Battle am fost poate cel mai fericit moment din tot anul. Am vazut profesionalism dus la extrem, organizare de nota 10, de la WC-uri pana la scene. Am invatat ca se poate si daca esti din Romania, ca pe scena suntem toti la fel, liberi sa aratam ceea ce simtit si putem.

Apareti si pe discul-compilatie aniversar special, care sarbatoreste 25 de ani de Wacken. De ce credeti ca v-au ales tocmai pe voi, din sute de alte trupe care au cantat la fest de-a lungul anilor?
Cred ca ne-au ales pentru ca suntem diferiti. Dupa cum ziceam si cu baietii din trupa, am fost o pata de culoare intre atata piele neagra si bocanci cu tinte.

Ce crezi ca diferentiaza formatia Dirty Shirt de restul trupelor de metal din Romania?
Tot. Muzica, atitudinea, oamenii, tot. Felul in care se combina stilurile muzicale, showul. Daca vezi Dirty Shirt live intelegi.

Cum arata viitorul formatiei Dirty Shirt? Ce se va mai intampla in lunile care urmeaza?
Dirty Shirt este intr-o crestere continua de cativa ani. Sper ca in 5 ani sa fim undeva in L.A. cantand pe stadion imnul national al Romaniei la 100.000 de oameni :). In lunile urmatoare urmeaza sa lansam albumul Dirtylicious si sa facem un turneu de promovare. Daca vom avea bugetul necesar vom organiza o serie de concerte impreuna cu Transylvanian Folcklore Orchestra in Nord Vestul Romananiei (adica „acasa”) dar si in orasele mari din tara. O sa fie tare. Abia astept.

Un mesaj din partea ta si Dirty Shirt pentru fani si pentru rockeri, in general!
Multumim fanilor pentru sustinere in primul rand. Iar pentru rockeri in general: iesiti din casa si mergeti la concerte !

Facebook DIRTY SHIRT


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*