De ce majoritatea chitarelor lui Max Cavalera au doar 4 corzi

Max Cavalera-Soulfly
Max Cavalera-Soulfly

În interviul acordat revistei Brutal Planet, solistul trupei Soulfly, Max Cavalera (ex Sepultura), a vorbit despre reputația sa de riffmaster. El a spus: „Întotdeauna am fost intrigat de riff-uri. Cred că riff-urile sunt uimitoare, magice. Au ceva special. Personalitatea  se dezvăluie prin riff – mânie, disperare, fericire – toate acestea vin prin riff-uri. Iubesc riff-urile din cauza asta. Nu acesta este însă motivul pentru care am scos cele două corzi. Asta a fost cu mult timp în urmă, în Brazilia. Când am rămas fără acele corzi și s-a întâmplat să am rămân doar cu patru, asta m-a forțat să fiu mai creativ. Să mă descurc doar cu patru corzi. Nu le aveam pe celelalte două să mă ajute. Așa că am devenit un chitarist ritmic cu patru corzi. Chiar și astăzi, majoritatea chitarelor mele au patru corzi.”

Întrebat într-un interviu din 2005 ce l-a determinat să înceapă să cânte exclusiv la chitară cu patru corzi, Cavalera a spus: „Nu mă ocup de chitară lead, după cum știe toată lumea. În urmă cu mai bine de zece ani, când acele corzi s-au rupt. Un prieten mi-a spus să nu le înlocuiesc, deoarece oricum nu le folosesc, mai bine să dau banii pe bere. Nu le-am pus înapoi. De-a lungul anilor, a devenit o marcă comercială grozavă. Este ceva diferit , specific stilului meu. Îmi imaginez ca băieții care fac chitarele pe care lucrez mă cred nebun, când șefii lor le spun să nu pună celelalte două corzi pentru că nu le folosesc.”

În ceea ce privește modul în care, în opinia sa, interpretarea cu doar patru corzi i-a schimbat sunetul general, Max a afirmă: „Cred că s-a schimbat într-un sens în care m-a transformat într-un ciudat al riff-urilor. Când scriu o piesă, totul este orientat spre riff, care este fundamentul sunetului meu. Îl iubesc pe chitaristul Black Sabbath, Tony Iommi… Stilul lui de a cânta… deși el cântă și chitară lead… Riff-urile sale, secțiunea solidă de ritm creată, asta mă inspiră! Nu mă tentează partea de lead, rămân complet obsedat de riff-uri. Pe fiecare album, încerc să cânt cât mai multe riff-uri mai bune, mai solide, mai grozave”

La începutul acestei luni, Soulfly l-a recrutat pe Mike DeLeon ca nou chitarist de turneu. Înainte, DeLeon a fost membru al trupei Philip H. Anselmo & The Illegals, din 2015, înlocuindu-l pe Marzi Montazeri. În august 2021, Soulfly s-a despărțit de chitaristul Marc Rizzo din cauza diferențelor personale. Dino Cazares de la Fear Factory a cântat la chitară cu Soulfly în cele mai recente spectacole.

Max Cavalera va porni cu Soulfly într-un lung turneu în SUA la sfârșitul acestei luni. Cele 57 de concerte se vor desfășura de la sfârșitul lunii ianuarie până la începutul lunii aprilie. În deschidere vor urca pe scenă Bodybox, Half Heard Voices Drift și Skinflint. Soulfly continuă să efectueze turnee pentru a susține cel de-al doisprezecelea album, Totem, lansat în august, prin Nuclear Blast. Produs de Max alături de Arthur Rizk, LP-ul are ca invitați pe John Powers, Chris Ulsh și John Tardy (Obituary). Rizk a înregistrat chitara lead, de asemenea. Artwork-ul albumului a fost creat de James Bousema.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*