Luna Amara a cantat in cadrul evenimentului aparat_02

Cinema-ul politic s-a întâlnit cu muzica cu mesaj politic la aparat_02, eveniment ce a avut loc pe 11 noiembrie 2014 la Teatrul Cub din Iași.

În cadrul proiectului .aparat,ajuns la cea de-a doua ediție la începutul lunii noiembrie, Luna Amară a performat o variantă acustică a piesei „Oameni noi” după proiecția versiunii în lucru a filmului lui Tudor Giurgiu, „De ce eu?”în cadrul unui nou concept de eveniment. Performance-ul live al lui Răzvan, Mihnea și Șerban de la Luna Amară poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/112807574

Varianta originală a compoziției semnată Luna Amară se regăsește pe coloana sonoră a filmului lui Tudor Giurgiu – film ce va avea lansarea oficială în primăvara lui 2015. „De ce eu?” e un film de ficțiune elaborat pornind de la un caz real:sinuciderea procurorului Panait, ulterior pusă pe seama presiunilor politice survenite în urma anchetărilor pe care le coordona.

În cadrul aparat_02 au fost prezenți regizorul filmului, Tudor Giurgiu, alături de actorul ce a interpretat rolul principal – Emilian Oprea. După proiecția specială a versiunii în lucru a filmului, cei doi s-au angajat într-o discuție alături de publicul prezent la eveniment. La finalul sesiunii de întrebări și răspunsuri, Răzvan, Mihnea și Șerban de la Luna Amară au urcat pe scenă pentru un live performance acustic al piesei „Oameni noi”.

Aparat 02 luna-amara006

În contextul evenimentului, Mihnea Blidariu ne povestește că ”Mesajul muzicii Luna Amară vorbește despre experiențele personale pe care le avem în România, despre lumea în care trăim, despre felul în care vedem noi lumea, despre felul în care e condusă sau nu o societate, despre politica ei, despre bucuriile acestei societăți, despre fericirile, angoasele, frustrările și așa mai departe. […] Am avut multe probleme cu cenzura din cauza textelor politice și social-politice, dar în același timp cred eu că ne-a atras și respectul fanilor, și al celor care vor să înțeleagă mai mult, și a celor care vor să schimbe ceva cu felul în care se întâmplă lucrurile în țara asta, și cred că muzica noastră se potrivește foarte bine cu ultimul film al lui Tudor Giurgiu,«De ce eu?», pentru că așa cum a spus și pe scenă în seara asta, e un moment în care e un pic de istorie, și ne bucurăm să fim parte din ea – pentru că e primul moment în care muzica cu substrat politic din România se întâlnește cu cinema-ul politic din România, și acesta e un moment important și merită punctat, atât în ceea ce ne privește pe noi, Luna Amară, cât și în ceea ce privește pe formațiile Grimus și Robin And The Backstabbers, cu care suntem colegi de coloană sonoră. Ne bucurăm foarte mult că s-a întâmplat lucrul acesta, și sperăm că în continuare oamenii de artă, fie că-s din muzică, cinema sau teatru, sau din artele plastice, vor continua să facă artă cu mesaj, să caute adevărul sau interpretări ale adevărului care sunt cât mai aproape de realitate.”.

Activitatea muzicală a formației Luna Amară menține încă de la debutul lor această constantă a mesajului angajat politic și social care le-a adus recunoaștere națională și internațională pe scena rock-ului alternativ. Interpretarea acustică a piesei „Oameni noi” extrase din coloana sonoră a filmului distorsionează originalul rock agresiv într-o atitudine reflexivă, iar această formă prezentată în cadrul aparat_02 îi filtrează caracterul politic și îl disociază de privat.

aparat_02a avut loc înSala Teatru³ (Teatrul CUB) pe data de 10 și 11 noiembrie 2014, începând cu orele 20:00, și a propus observații critice și reflexii asupra ideologiilor, dar și asupra idealurilor personale care construiesc limitele acțiunilor de zi cu zi. Programul manifestării ce s-a desfășurat în cele două zile a cuprins momente performative, proiecții de film, discuții cu artiștii, experimente muzicale și live performance-uri, propunând astfel un format hibrid pentru proiectele ce vizează practicile artistice contemporane și formele de gândire critică.

Proiectul .aparat este organizat de către LUNO, în colaborare cu Institutul Francez Iași și Centrul de Fotografie Contemporană, și susține producția și promovarea proiectelor artistice, filmele experimentale, documentare și de ficțiune, proiectele coregrafice contemporane și performance art-ul în cadrul unei platforme experimentale ce are o dimensiune artistică, experimentală, educațional-formativă, social-culturală și de cercetare.

Producător: LUNO

Partenerii proiectului: Institutul Francez Iași, Centrul de Fotografie Contemporană

Partenerul evenimentului:Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași

Sursa: Comunicat de presa


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*