Moebius/28.01.2014, Club Control, Bucuresti

Autor: Raluca Bicu

Pe baietii de la Moebius i-am ascultat prima data in octombrie anul trecut, in cadrul evenimentului “Propunere Radio Guerrilla”. Venisem la fata locului fara sa ma astept la mai mult decat “generic nice music” din partea formatiilor care imi erau necunoscute, asa ca prestatia lor m-a ametit in felul cel mai delicios cu putinta.

De atunci am facut tot posibilul sa nu scap niciun concert de-al lor. Si cum marti seara si-au lansat primul videoclip din cariera, la piesa “Kailash”, evident ca yours truly a semnat de prezenta in clubul Control, locul unde s-a tinut minunatul eveniment.

Din motive ce tin de logistica (a se citi “stat pana tarziu la birou plus o lupta infernala cu zapada omniprezenta zilele astea in frumoasa noastra capitala”), am ajuns in Control pe la a treia piesa a formatiei din deschidere, Ιδέα, pe care nu apucasem inca sa o ascult pana atunci.

Cateva cuvinte despre ei: se descriu pe Facebook drept “ambiental/dub/jazz”, au dat si ei pe la Guerrilla, iar solista Ana-Maria Teodorescu e tare interesanta si placuta, atat ca prezenta cat si ca voce. Asa, la prima auditie, nu pot sa zic ca am vazut cerurile deschizandu-se deasupra mea si coruri de heruvimi inganandu-mi in urechi (cel mai probabil au platit tribut dorintei mele de a vedea mai repede Moebius), dar cert e ca potentialul exista. YouTube it, s-ar prea putea sa va placa. Ah, si au avut niste proiectii misto.

Fast forward peste inevitabila pauza, necesara pentru schimbarea instrumentelor, pana la concertul protagonistilor principali ai serii. “Nu va punem acum clipul, ca o sa plecati”, a motivat in gluma solistul decizia formatiei de a pastra proiectia videoclipului pentru mai tarziu, si, implicit, de a ne fierbe in suc propriu un pic mai mult (desi, trebuie sa zic, fiertul in suc propriu la un concert Moebius e de-a dreptul un privilegiu).

Formatia s-a prezentat bine, desi sunetul a fost cam haotic spre inceputul concertului (mi s-a confirmat ca asta a fost valabil inclusiv pentru cei care stateau mai in spate). Ce e drept, lucrurile s-au mai atenuat spre final. Am beneficiat de cateva piese pe care le cunosteam din concertele anterioare (inclusiv primul lor single dat la radio, “G”, cu care au si deschis concertul).

Mentiune speciala pentru deosebit de energica si simpatica “Roboti japonezi”, singura lor melodie in limba romana, dupa spusele lor, si pe care mi-o pot imagina destul de usor pe post de catalizator al publicului la concertele viitoare.

Cantarea s-a intrerupt la un moment dat pentru a permite vizionarea videoclipului (absolut fabulos, o sa va povestesc cate ceva despre el la sfarsit). Dupa proiectie, baietii au multumit tuturor celor implicati in filmari si productie, apoi au inceput sa cante iarasi, parca cu si mai multa energie ca inainte. Spre bucuria mea, imediat dupa pauza a intrat “Lorelei”, preferata mea personala (imi lipsesc cuvintele necesare sa descriu cat de genial suna tobele pe piesa aia).

Inca doua piese, apoi formatia a disparut iar de pe scena, intorcandu-se insa la scurt timp pentru un bis cerut cu mare insistenta de aplauzele si strigatele din partea celor prezenti (ultima piesa interpretata a fost chiar “Kailash”, vedeta serii).

Per total, concertul a fost fain, desi sunetul ar fi putut fi ceva mai bun, dupa parerea mea. Precizez insa ca ceea ce m-a impresionat foarte tare la Moebius intotdeauna, in afara de muzica, a fost siguranta cu care au cantat. Imi amintesc ca prima oara cand i-am auzit m-am gandit “uau, oamenii astia sunt fix ce trebuie”.

Impresia asta nu a facut decat sa mi se accentueze si mai mult cu fiecare concert la care asistam (treaba valabila si pentru cel de marti seara). Desi Moebius e o formatie foarte tanara, cantand in formula actuala de abia de anul trecut, suna de parca ar avea ani de experienta in spate si armate intregi de fani devotati care se bat sa intre la concertele lor. Si au devenit, fara discutie, una dintre trupele pe care m-as duce sa le vad indiferent ca ploua, ninge, e viscol sau canicula.

In concluzie, viitorul e roz si suna a indie rock psihedelic.

SETLIST
G
Dustbowl
Roboti japonezi
Late Night
Kings of Jinx
Stranger
(proiectie videoclip Kailash)
Lorelei
Bloodback
Westie
BIS
Smiles in Bars
Kailash

Moebius sunt: Stefan Eremia (voce, clape, chitara), Andrei Erdei (chitara), Gabriel Kirmaier (chitara), Bogdan Stavarache (bas, voce), Andrei Tirca (tobe).

Videoclipul “Kailash” a fost regizat de Gabriel Kirmaier si o are ca protagonista principala pe actrita Iulia Verdes. Printre invitatii care apar in clip se numara Bogdan Serban (Radio Guerrilla), Mihai Dinu (eclecticfm.ro) si Alex Moise.

Mai multe despre Raluca AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*