Documentare rock must-see pentru fani

De curand, Maximum Rock Magazin a facut o lista cu filme rock pe care trebuie sa le vedeti.

Inca de pe atunci v-am promis si un articol cu documentare rock – o categorie foarte diferita de precedenta.

Mai jos gasiti cateva nume de astfel de creatii la care este bine sa va uitati.

Lista nu se vrea a fi exhaustiva si stim ca mai exista o multime de astfel de documentare.

Tocmai de aceea, daca stiti unul interesant, chiar va rugam sa vorbiti despre el in sectiunea de comentarii.

„The Filth & The Fury – Sex Pistols”

Este un documentar despre infama trupa de punk, Sex Pistols, care a schimbat complet cursul istoriei muzicii alternative. Filmul contine foarte multe momente tari, ca acela in care Johnny Rotten, frontmanul grupului, are o cadere nervoasa in timp ce vorbeste despre legendarul Sid Vicious.

„The Decline of Western Civilization – Part 2: The Metal Years”

Acesta este un documentar realizat de Penelope Spheeris. Contine 3 parti: prima vorbeste despre scena punk rock din Los Angeles intre anii 1979 – 1980. A doua dezvaluie cele mai intime ascunzisuri ale heavy-metalului american, intre 1986 – 1988, iar ultima arata felul in care traiesc adolescentii adepti ai „gutter punk-ului” in anii ’90. Partea a doua contine filmari si interviuri cu Aerosmith, Alice Cooper, Kiss, Megadeth, Motorhead, Ozzy Osbourne si WASP, aflati, la momentul respectiv, in perioada de glorie.

„End of the Century – The Story of The Ramones”

Rar se intampla ca o trupa atat de neapreciata in timpul ei sa ajunga sa marcheze, peste ani, aproape toate formatiile semnificative. The Ramones, originari din Queens, se chinuiau sa vanda bilete la concerte iar acum pana si lantul „H&M” are tricouri cu emblema lor. Din pacate, baietii au avut o istorie tumultoasa, afectata de neintelegeri si certuri. Chiar si asa, au lasat in urma o mostenire copiata de sute de trupe.

„Some Kind of Monster – Metallica”

Baietilor din trupa nu le-a fost usor sa fie filmati in timpul crizei prin care au trecut odata cu plecarea solistului James Hetfield la rehab. La intoarcere, muzicianul avea un album de facut si foarte multe probleme personale ramase de rezolvat. Documentarul urmareste aceasta perioada dificila a formatiei Metallica, continand foarte multe momente intense, de cearta.

„No Direction Home – Bob Dylan”

Filmul a fost regizat de Martin Scorsese care a reusit sa schiteze un portret aproape suprearealist al celebrului muzician american. Materialul combina filmari vechi cu filmari noi si creeaza un colaj fantastic. Se urmareste transformarea lui Dylan dintr-un om obisnuit in „zeu” al muzicii.

„Iron Maiden: Flight 666”

Documentarul vorbeste despre turneul sustinut de legendara trupa in 2008, cand formatia s-a deplasat intr-un avion pilotat de nimeni altul decat Bruce Dickinson, genialul solist al IM. Interviuri cu muzicienii, echipa lor, fanii, dar si imagini din concerte. Iata cam ce se poate gasi pe documentar. Acesta a fost regizat de Sam Dunn.

„Jimi Hendrix”

Este vorba despre documentarul din 1973, care a fost unul dintre primele exemple ale unei biografii video reusite. Regizat de Joe Boyd si de John Head, el a aparut la trei ani dupa moartea timpurie a lui Hendrix si reprezinta si acum un must-see pentru fanii acelei generatii, si nu numai.

„Led Zeppelin – Celebration Day”

Aparut cu surle si trambite in 2012, documentarul este unul de concert, prezentand highlight-urile show-ului de reuniune sustinut de formatie in 2007.

„Gimme Shelter”

Un documentar din 1970 despre turneul trupei The Rolling Stones din 1969. Accentul este pus pe show-ul din Altamont, cunoscut in istoria rock drept unul dintre cele mai violente festivaluri. In timpul evenimentului s-au raportat 4 nasteri, 4 decese, furturi, proprietati distruse, batai si multe alte incidente care au facut o reputatie proasta muzicii rock.

„Lemmy”

In 2010 s-a lansat acest documentar despre cariera si viata personala a maretului vocalist al formatiei Motorhead. Un must-see absolut pentru toti fanii devotati ai grupului, care pare sa treaca prin niste momente dificile din cauza starii de sanatate a lui Lemmy Kilmister.

„Edgeplay: A Film About The Runaways”

Este vorba despre un documentar din 2004 despre formatia The Runaways, una dintre primele trupe cu o componenta exclusiv feminina. Trupa intemeiata in 1970 a atins culmile succesului apoi a cazut din gratii dupa cativa ani de excese.

„Anvil – The Story of Anvil”

Anvil, ca The Ramones, desi in genuri diferite, a fost una dintre cele mai influente, dar nepopulare formatii. Documentarul realizat in 2008 arata procesul de inregistrare al celui de-al 13-lea album al grupului, realizat in ciuda insucceselor inregistrate an dupa an. Un documentar induiosator despre eforturile unei formatii de a-si continua visul, in ciuda loviturilor sortii.

„Joy Division”

Un must-see pentru toti adeptii muzicii alternative, acest documentar spune in ordine cronologica povestea influentei trupe britanice Joy Division. Realizat in 2007 de catre Grant Gee si Anton Corbjin.

„Let It Be”

Documentarul din 1970 spune povestea incercarii formatiei The Beatles de a reinnoda legaturile prin crearea unui nou album. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la niciun consens si trupa s-a indepartat si mai mult.

„The Clash: Westway to the World”

Realizat in 2000, documentarul vorbeste despre legandara trupa britanica The Clash.

„Rush: Beyond the Lighted Stage”

In 2010 a vazut lumina „peliculei” acest film care spune povestea uneia dintre cele mai influente trupe de rock progresiv, „Rush”.

Asteptam si sugestiile tale!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*