Adam Darski (Behemoth), condamnat pentru ofensă adusă sentimentelor religioase

Adam "Nergal" Darski / Photo: Viktor Wallström
542 vizualizări

Adam „Nergal” Darski, solistul și chitaristul formației poloneze Behemoth a fost condamnat marți, de către un tribunal din Varșovia, la o amendă pentru ofensă adusă sentimentelor religioase, în valoare de de 15.000 de zloți (aproximativ 4.000 $) și cheltuieli de judecată de aproape 3.500 zloty (aproximativ 942 $), după ce artistul a publicat pe Facebook o fotografie cu piciorul său plasat pe chipul Fecioarei Maria.

Avocatul lui Adam „Nergal” Darski a precizat că artistul contestă decizia, astfel că dosarul va ajunge din nou în instanță.

După ce Darski a postat imaginea pe pagina de Facebook, în septembrie 2019, un grup juridic ultraconservator, Ordo Iuris, și o organizație numită Societatea Patriotică (Towarzystwo Patriotyczne) au notificat procurorii susținând că Darski „a jignit sentimentele religioase a patru persoane”.

Art. 196 din codul penal al Poloniei menționează: „Oricine ofensează sentimentele religioase ale altor persoane prin insultarea publică a unui obiect de cult religios sau a unui loc desemnat pentru ceremonii religioase publice, este obligat să plătească o amendă, are libertatea limitată sau să fie privat de libertatea sa pentru o perioadă de până la doi ani. „

Amnesty International a cerut anterior autorităților poloneze să abroge sau să modifice dispoziții legale, precum articolul 196 din Codul penal, care incriminează declarațiile protejate de dreptul la libertatea de exprimare.

Din păcate, Human Rights Watch, legislația internațională în domeniul drepturilor omului permite statelor să impună anumite restricții asupra exercitării dreptului la libertatea de exprimare numai dacă aceste restricții sunt prevăzute de lege și sunt demonstrabil necesare și proporționale pentru protecția anumitor interese publice specificate (național). securitate, ordine publică, protecția sănătății sau moralei) sau pentru protecția drepturilor altora (inclusiv dreptul la protecție împotriva discriminării).

În trecut, Nergal a mai fost în atenția justiției, după ce a rupt un exemplar al Bibliei, într-un concert.

De reținut este și faptul că Polonia, este o țară cu o puternică tradiție catolică, condusă în prezent de partidul conservator-naționalist PiS, foarte apropiat de Biserică.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*