Avantasia – The Mystery Of Time

369 vizualizări

Read the review in ENGLISH here. Citeste aici versiunea in engleza

„The Mystery of Time” este cel de-al saselea album al formatiei AVANTASIA. Materialul a fost lansat pe data de 29 martie 2013 si a fost inregistrat cu ajutorul Orchestrei Germane de Film Babelsberg. Discul reuneste un numar mare de artisti metal renumiti, cum ar fi Joe Lynn Turner, Biff Byford, Michael Kiske, Cloudy Tang, Ronnie Atkins, Eric Martin si Bob Catley.

Ca de obicei, albumul este unul concept si urmeaza o poveste. De data aceasta, protagonistul discului este Aaron Blackwell, un om de stiinta tanar si agnostic care este obligat sa exploreze natura timpului, cea a lui Dumnezeu, dar si cea a stiintei in sine. Barbatul trebuie sa faca pace intre credinta in mestesugul sau, intuitia spirituala si iubire, confruntand, in acelasi timp, un numar mare de „avocati” ai ocultismului.

Primul lucru care iese in evidenta este productia absolut impecabila. De alta, aceasta este una dintre calitatile constante ale albumelor semnate Avantasia. Discul „suna” ireprosabil, transformand experienta ascultarii lui in ceva cu adevarat epic. Ideal ar fi ca toate formatiile care canta in acest „idiom” al metalului simfonic  sa beneficieze de un sound la fel de curat. Din acest punct de vedere, „The Mystery of Time” este o lectie de productie pe care trebuie sa o invete cat mai multi adepti ai genului profesat de Avantasia.

Albumul este unul foarte rapid, ritmul alert fiind intrerupt doar de doua balade (Sleepwalking, What’s Left Of Me)si de piesa de la final (The Great Mystery), care variaza foarte mult in tempo. Compozitiile complexe si sofisticate reprezinta o dovada didactica de virtuozitate muzicala (Black Orchid).

„The Mystery of Time” este un mars dinamic prin maruntaiele unei lumi misterioase. Piesele schiteaza un peisaj grandios, atat din punct de vedere muzical, cat si imaginar. „Spectres” deschide albumul intr-un mod dinamic, care il face pe ascultator sa intre direct in paine.

„The Watchmaker’s Dream” are un vibe in stilul Iron Maiden si continua calatoria spre miezul povestii, adus mai aproape de „Black Orchid”, care combina complexitatea stilului de metal abordat de Avantasia cu natura digerabila (dar intoxicanta) a pop-ului.

Where Clock Hands Freeze” incepe intr-un mod baladesc, pentru a escalada intr-un mars simfonic. „Sleepwalking” este prima balada adevarata de pe album, reprezentand latura emotionala a ciudatului protagonist. „Savior In The Clockwork” si „Invoke The Machine” se intorc la chitarele „tunatoare” regasite in piesele de inceput.

„What’s Left Of Me” vine sa incetineasca iarasi calatoria lui Aaron cu elementul sensibil, de balada rock clasica, patrunsa pana in maduva de sentimentalismul unei Whitesnake. „Dweller In A Dream” ajunge fix la timp ca sa ne curete „motorul” de reziduurile emotionale cu precizia aproape masinala a instrumentelor.

„The Great Machine” este cea mai versatila melodie de pe album, reunind inima albastra a unei balade, cu marsurile metal si cu acea complexitate operatica a orchestratiei, pentru care Avantasia este atat de cunoscuta. Piesa ofera un final epic unui album de foarte buna calitate, narativ si produs la perfectie.

In concluzie, „The Mystery of Time”, chiar daca nu aduce neaparat ceva foarte nou si nu se diferentiaza prea mult de creatiile precedente ale trupei, este un „must-listen” pentru toti cei care savureaza metalul cu o doza puternica de complexitate orchestrala alaturi. Mai mult, recomandam acest album drept material didactic pentru cei pasionati de productie.

Tracklisting:

Spectres’
‘The Watchmakers’ Dream’
‘Black Orchid’
‘Where Clock Hands Freeze’
‘Sleepwalking’
‘Savior In The Clockwork’
‘Invoke The Machine’
‘What’s Left Of Me’
‘Dweller In A Dream’
‘The Great Mystery’


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*