Castelul Bran este de vanzare. Va ajunge cel mai „rock” monument pe mana strainilor?

302 vizualizări

Castelul Bran este de vanzare, informeaza numeroase publicatii internationale de renume, intre care Times, Huffington Post si Daily Mail.

Asdar, locul unde ar putea fi filmate superbe videoclipuri de gothic-metal, precum si salasul indragitului Dracula, unul dintre cei mai rock monstri din istoria umanitatii, va ajunge pe maini straine.

Faptul ca romanilor nu le pasa de patrimoniul lor cultural nu este ceva uimitor, dar vestea ca Branul va fi, din nou, vandut, nu este una prea imbucuratoare.

„Castelul, situat in varful unei stanci, in centrul Romaniei, ar putea fi vandut contra sumei de 135 de milioane de dolari, alaturi de istoria sa bogata si de legende. Singura problema? Nu are bai! Castelul din secolul XIV a fost detinut de tot felul de persoane de-a lungul vremii si este cunoscut pentru legaturile sale cu romanul lui Bram Stoker, ‘Dracula’, scris in 1897. Potrivit folclorului, printul Vlad Tepes, un razboinic care a inspirat povestea, si-a petrecut timpul inchis in castel. Acesta are 57 de camere si 22 acri de teren iar vanzarile vor fi supervizate de firma din New York Herzfeld and Rubin”, scrie IB Times.

„Daca vine cineva cu o oferta rezonabila, vom cerceta cine sunt, ce vor sa faca si cat de seriosi sunt. Trebuie sa aveti in minte faptul ca acest castel este real. Nu avem nevoie de oameni imbracati in haine caraghioase pentru a face ca totul sa para autentic. Locul vorbeste de la sine”, a declarat Mark Meyer, proprietarul firmei H&R.

Omul de afaceri a punctat faptul ca oricine va procura castelul va avea de furca, deoarece acesta nu are canalizare sau bai. Meyer a explicat ca vanzarea se va face doar in scopuri turistice.

In clipa de fata, la Bran vin aproximativ 560.000 de oameni anual, potrivit IB Times.

„Scopul este sa ducem totul la un nou nivel, sa facem o noua ruta, un nou drum, si sa transformam Branul intr-o destinatie turistica in care oamenii sa vrea sa petreaca cel putin trei zile. De aceea cumparatorul trebuie sa vrea sa investeasca in aceasta transformare. Nu este doar un monument national, ci atractia principala a Romaniei„, a explicat mai departe Meyer.

Desi pretul final nu a fost dezvaluit, acesta este undeva intre 80 de milioane de dolari – bani oferiti de Guvernul Romaniei – si 140 de milioane de dolari, oferiti de o companie care a vrut sa achizitioneze monumentul in trecut.

„In mainile potrivite, acest monument poate aduce foarte mult venit”, a declarat Meyer.

Proprietarii actuali sunt trei descendenti ai Reginei Victoria a Angliei. Fratii au peste 70 de ani si poarta numele de Habsburg.

Ca sa vedeti si voi cam cati bani este dispus Guvernul sa „investeasca” in patrimoniul nostru cultural. Ce parere aveti? Este o idee buna ca Branul sa fie cumparat de straini?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*