Celelalte Cuvinte / 14.12.2012, Chaos Venue, Bucuresti

„Uneori, cuvintele pe care ne-am obisnuit sa le rostim ni se par prea putine pentru a exprima ceea ce simtim cu adevarat” (Celelalte Cuvinte)… o maxima ce se potriveste perfect daca ar fi sa extrapolez la concertul de vineri, 14 decembrie, din clubul de pe strada Turturelelor. Destul de scumpi la vedere, membrii formatiei nascute acum 31 de ani in Oradea, au avut grija sa ofere publicului o seara calduroasa cu o prestatie care a depasit 3 ore daca iau in calcul si pauza din mijlocul acesteia. Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca Pop Calin & Co. se remarca prin longevitatea spectacolelor si daruirea de care dau dovada atunci cand se afla pe scena. Sunetul a fost bun pe tot parcursul recitalului, lucru de care s-a asigurat domnul Rosu care este alaturi de ei inca de la inceputuri. Din pacate, publicul a fost in numar destul de mic din diverse motive pe care le voi mentiona mai incolo. Daca la inceput pot aproxima ca erau undeva la 250 de suflete in perimetrul clubului, numarul avea sa scada pana la 1 dimineata cand urma sa se incheie spectacolul. 
 
Trebuie sa recunosc ca a fost o intreaga aventura sa bifezi concertul Celelalte Cuvinte programat la jumatatea lunii decembrie. Gerul de afara, ora inaintata la care trupa a parasit scena dar si costurile aferente intregii seri au constituit factori importanti in luarea deciziei de a vedea pe viu una din putinele romanesti cu o istorie de peste trei decenii. Cu mici exceptii, audienta a fost formata preponderent din oameni de varsta a doua, oameni ce au crescut pe muzica formatiei iar faptul ca locatia, care poate gazdui undeva la 1000 de persoane, parea mai mult goala, iti lasa impresia unui concert intim. Fericiti cei ce au reusit sa ajunga! Oricum, daca nu era primul concert Celelalte Cuvinte la care luai parte, puteai trage usor concluzia ca spectacolul se va termina undeva dupa miezul noptii insa aceasta chestiune nu ramane in picioare pentru ca urma weekend-ul. Vorbeam mai sus despre costurile, inevitabile pana la urma, si lipsa tineretului… facand un simplu calcul de aritmetica de baza, am ajuns la rezultatul ca aceasta iesire costa cel putin 60 lei, o suma din care unii studenti traiesc poate o saptamana. 30 lei – biletul de intrare, 12/16 lei – 2 sticle cu apa/bere pentru ca nu poti rezista de la 21:00 pana la 01:00 pe sec, 15 lei – CD-ul trupei plus inca 10 lei taxi-ul avand in vedere cancerul de afara. Nu mai vorbesc de cei care fumeaza! Motive, chiar si intemeiate, care sa scuze absenta de la un concert se  vor gasi intotdeauna. 

Ajuns in club pe la noua si un sfert aflu ca trupa ce avea sa ne indulceasca seara va incepe cantarea in circa treizeci de minute, destul timp cat sa intri in atmosfera degajata de fani. Printre altele, descopar ca locatia se va redenumi, din nou, in Why Not? Destul de ciudat avand in vedere ca numele a fost schimbat din Becker Brau in Jukebox ca mai apoi sa fie Chaos. In fine, timpul se scurge si promo-ul derulat in spatele salii anunta startul evenimentului. Calin Pop (voce/chitara), Marcel Breazu (bas), Tiberiu Pop (clape) si Leontin Iovan (tobe) isi fac simtita prezenta prin intermediul primei piese „Oglinda”, aducand zambetele pe fetele celor prezenti. Dezinvoltul Calin, meticulosul Marcel, linistitul Tiberiu si agitatul Leontin ofera un exemplu de maiestrie in ceea ce priveste rolul fiecaruia in acest film. Urmeaza „Zmeie”, o melodie ce pune in valoare vocea si profunzimea lirica unice ce l-au urcat pe Calin pe piedestalul rockului romanesc.


„Intre Vise” il pune in evidenta pe basistul grupului, un tip serios, calculat care nu ridica prea mult privirea de la instrumentul sau. Marcel foloseste un bas fretless sa altfel spus „fara taste” daca imi pot permite o exprimare mai triviala, neacademica, lucru destul de rar prin Romania. La polul opus avem un vocal ce nu a incetat niciun moment sa zambeasca… un studiu spunea ca daca cineva iti zambeste, exista 90% sanse sa zambesti inapoi. In continuare, baietii canta „Neam Blestemat” unde se pot recunoaste puternice influente doom, raspandind astfel o apasatoare stare de melancolie cu atat mai mult cu cat media varstei publicului este undeva peste 30 de ani. Dupa „Ispita” urmeaza „Lupii”, cantec pe care se pot distinge usor clapele lui Tiberiu care nu se avanta prea mult la extravagante scenice, preferand sa-si pastreze latura sobra. Piesa „Boala De Ganduri” avea sa puna punct primei parti a cantarii, moment numai bun pentru public de a-si arata dragostea si compasiunea vizavi de formatia oradeana prin intonarea la unison a binecunoscutului „La Multi Ani!”
 
Pauza a constituit un moment de respiro atat pentru artisti, cat si pentru multimea ce putea viziona din nou acel clip/promo proiectat la inceputul concertului. Dupa 15 minute, Celelalte Cuvinte revin pe scena cu „Stem” si „Se Inchid”, doua melodii destul de noi lansate in toamna anului 2008, cunoscute insa parca de un veac… Involuntar sau nu, Calin si camarazii lui ne reamintesc de sfarsitul lumii cu „Armaghedon”, una dintre cele mai lungi opere din discografia trupei, discografie ce insumeaza 9 materiale si multi ani de munca si dedicare. Dupa alte doua piese, incepe „Asa E Viata Mea” al carui refren este fredonat de toata suflarea insa toate gandurile se indreapta catre „Daca Vrei” si „Iarba Prin Par” ce vor constitui desertul acestui festin. Si fiindca se apropie sarbatorile, baietii ne propun un 3 in 1 la pachet cu „Scrisori Iubite”, „Ramai” si „Gong” cantate fara pauza. 

Nu puteau lipsi doua dintre cele mai cunoscute melodii de dragoste si aici ma refer la „Fantana Suspinelor” si „Despartire” insa fiecare poate avea slagarul sau in care sa se retraga atunci cand e mai greu. „La Ceas Tarziu” si „Un Sfarsit E Un Inceput” aveau sa fie ultimele piese cu caracter heavy metal pentru ca urmau cele doua melodii celebre amintite mai sus, melodii pe care orice roman infestat de microbul rock ar trebui sa le recunoasca instant. Duetul cu fanii pe versurile „Iarba Prin Par” avea sa anunte sfarsitul bisului si multumirile reciproce dintre cele doua entitati. Ca sa trag linie, spun doar ca a fost o seara extraordinara, atat din punct de vedere organizatoric, cat si din punct de vedere al trairilor de-a lungul intregului spectacol si fac un apel catre toti amatorii de acestui gen de muzica sa vina in numar cat mai mare la concerte… acum trece timpul si implinesc 50 de ani ca Phoenix si totul va ramane doar o amintire placuta! 
 
Setlist Celelalte Cuvinte:
01. „Oglinda”
02. „Zmeie”
03. „Intre Vise”
04. „Neam Blestemat”
05. „Ispita”
06. „Lupii”
07. „Boala De Ganduri”
08. „Stem”
09. „Se Inchid”
10. „Armaghedon”
11. „Sfarsit”
12. „Balanta”
13. „Asa E Viata Mea”
14. „Scrisori Iubite”
15. „Ramai”
16. „Gong”
17. „Fantana Suspinelor”
18. „Despartire”
19. „La Ceas Tarziu”
20. „Daca Vrei”
21. „Un Sfarsit E Un Inceput”
22. „Iarba Prin Par”
 
(Text: Andrei-Ciprian Iliescu, Foto: Nelu Brindusan)

O ampla galerie foto de la acest concert se poate viziona AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*