Firma: intre „Descantece”, lupta cu alienarea artistica si ambitia unui nou inceput (Interviu)

446 vizualizări

Ma indoiesc ca exista rocker in Romania care sa nu cunoasca piesa „Nimeni”, a celor de la FIRMA.

Aceasta melodie a marcat o generatie si s-a intiparit in inconstientul colectiv al zonei alternative autohtone, reusind sa ramana un exemplu al puterii pe care o poate avea un hit non-mainstream.

10 ani mai tarziu, dupa doua albume, concerte peste concerte si o pauza impusa de circumstante explicabile in contextul unei industrii muzicale alternative apatice si, deci, incapabila de sustinere, Firma isi face comeback-ul printr-un nou disc, intitulat „Descantece. Volumul 1”.

Materialul va fi lansat cat de curand iar baietii sunt foarte ocupati, cum este si firesc pentru o formatie in plin proces creativ si de promovare. Chiar si asa, muzicienii si-au facut timp sa stea de vorba cu Maximum Rock Magazin despre planurile lor de viitor.

Cititi mai jos un interviu cu FIRMA.

Firma poza 1
(Foto: Naluca)

Care sunt sentimentele pe care le incearca o formatie atunci cand isi face comeback-ul? Cat din aceasta experienta este entuziasm si cat anxietate?
Daca este sa ne rezumam doar la aceste stari, ignorand altele precum inconstienta si disperarea, entuziasmul se manifesta intr-o proportie ceva mai mare. Spre deosebire de debut, singurele nuante de anxietate sunt legate de lipsa de activitate in lumina reflectoarelor din ultimii 3 ani. Insa sentimentul dominant care ne incearca odata cu acest comeback este bucuria de a face ce stim mai bine si de a comunica cu cei care ne inteleg si indragesc.

Cum ati caracteriza receptia publicului, traita la concertul din Control, „Comeback Live Special”?
Pe scurt, coplesitoare. Am zarit priviri pe care le stiam dar si oameni care au venit pentru prima data la un concert Firma. Impreuna au trecut peste senzatia ca urmareau o trupa care se presupunea ca disparuse, si au cantat impreuna cu noi ca la inceput.

„Descantece” este numele viitorului vostru disc. De ce ati ales acest titlu?
Procesul prin care au aparut aceste piese, si in cele din urma albumul, a fost mai degraba unul de revitalizare, decat de creatie. Pe masura ce avansam, fiecare piesa in parte ne-a ajutat sa scapam de apasarile personale si sociale, intarindu-ne sentimentul acela pe care l-am descoperit prima data cand ne-am apucat de muzica. Am reusit astfel sa rascolim memoria celulara creativa.

Ce schimbari a suferit stilul vostru in ultimii ani si cum se reflecta acestea in noua muzica?
Intre timp am continuat sa ne autoeducam, luptandu-ne constant cu alienarea artistica si am studiat teorie muzicala, instrumente noi si metode de productie inovatoare. Toate acestea ne dau acum o libertate mai mare de exprimare si posibilitatea de a exprima cu si mai multa acuratete ceea ce ne dorim sa transmitem muzical.

Ce s-a intamplat, de fapt, cu Firma in perioada in care nu a activat? Care este motivul din spatele acestei pauze?
In afara de studiul mentionat anterior, fiecare membru al trupei a colaborat cu alti artisti pe partea de audio-video si am petrecut mai mult timp alaturi de cei dragi. Unii dintre noi s-au manifestat social incercand sa schimbe, alaturi de mediul civic, ceea ce politicul continua sa strice cu perseverenta.

Care este planul vostru de bataie pentru acest comeback? Turneu, videoclipuri, ce pregatiti?
Ne dorim si se pregateste cate un concert in fiecare oras din tara, prin care sa promovam albumul nou, dar si pe cele anterioare. ”Descantece” va fi sustinut online de 5 videoclipuri si alte materiale video.

Puteti numi cateva formatii noi a caror activitate va place? Cum vi se pare ca s-a schimbat scena si ce aveti de oferit scenei, in 2014?
Din noul val romanesc underground catre mainstream, printre altii, vi-i recomandam pe Harlequin Jack, Fine It’s Pink si Crowd Control.

Albumele recente care v-au atins, miscat, induiosat, impresionat etc?
Jack White cu-al lui ”Lazaretto” reuseste sa spuna lucrurilor pe nume si-n 2014.

„Cine” este FIRMA in 2014?
Firma suntem noi.

  • Firma poza 2Foto: Naluca
  • Firma poza 1
  • Firma poza 3

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*