Godsmack, Terrana, Dirty Shirt/27.06.2015, Arenele Romane, Bucuresti

Autor: Alin Motogna

După anularea show-ului de acum trei ani, din cadrul festivalului Tuborg GreenFest, fanii trupei Godsmack i-au putut vedea pe artisti, pentru prima dată, prestând live în ţara noastră. Concertul a avut loc la Arenele Romane din Bucureşti, iar în deschidere au cântat maramureşenii de la Dirty Shirt şi Terrana – formaţia legendarului toboşar american Mike Terrana.
    
Veniţi din timp pentru a participa la eveniment, metaliştii s-au aşezat civilizaţi la rând, aşteptând să intre în locaţie. Deşi accesul era programat pentru ora 19:00, organizatorii prelungesc nerăbdarea fanilor pentru încă 15-20 de minute. Nicio problemă. Entuziasmul poate fi potolit, ţinând cont că în momentul în care cei de la serviciul de pază au înlăturat gardurile mobile, rândul se întindea binişor pe aleile Parcului Carol. Să fi fost 1500-2000 de oameni. Jandarmii prezenţi la datorie compară puhoiul de rockeri cu coada la moaşte de la Patriarhie. Extazul este, deci, unanim.
    
La intrare, am fost întâmpinaţi de standuri cu mâncare chinezească şi libaneză, semn că organizatorii se gândeau de la început la faptul că trebuia să ne hrănim şi să acumulăm energie pentru concert. Trecând de culoarul de acces în Arene, metaliştii însetaţi iau cu asalt cabinele de unde îşi puteau procura jetoane, pentru a le schimba, apoi, cu pahare cu băutură. În tot acest timp, membrii Dirty Shirt fac sound-check-ul de rigoare şi iau câte o gură de „horincă”, pentru curaj.
    
Respectând orarul stabilit, maramureşenii îşi încep prestaţia în jurul orei 20:00. După ce mulţumeşte publicului pentru prezenţă, Rini, unul dintre vocaliştii trupei, ne împărtăşeşte cum s-a hotărât să-şi înceapă activitatea muzicală, după ce a asistat la un concert Uriah Heep, organizat tot la Arenele Romane.
    
Încă de la primele acorduri, fanii le răspund cu strigăte şi ropote de aplauze, în semn de admiraţie pentru cei de pe scenă. Se cântă Freak Show, Moneyocracy şi Maramu’. La piesa Dulce-i vinu’, Rini ia sticla de horincă şi o înfăşoară în cravata de la gâtul său, performând, parcă, un ritual bahic din Ţara Maramureşului. Hoţii  este melodia care a dat publicului şansa să-şi împărtăşească opiniile în legătură cu conducătorii ţării. Crezul a fost unanim şi, bineînţeles, deloc pozitiv. Dirty Shirt îşi încheie concertul cu piesa Pitbull, care provoacă mişcare printre amatorii de mosh. Trecând peste micile probleme tehnice la unul dintre microfoane, trupa s-a ridicat la aşteptările celor de faţă.
    
La 21:30, setul impozant de tobe inscripţionat cu numele celor de la Terrana începe să zguduie atmosfera Arenelor. În spatele acestora se află nimeni altul decât Mike Terrana – zeul-percuţionist din Buffalo. Alături de el, pe scenă urcă basistul Alberto Bollati şi chitaristul Fabri Kiarelli. Cei doi îşi dispută supremaţia şi ca vocalişti.
    
Show-ul este unul plin de energie. Se cântă, printre altele, One Way, Riding the Rails şi Shake Me. Deşi formaţia a fost înfiinţată recent (2013), a fost limpede faptul că cei prezenţi pe scenă erau muzicieni profesionişti, cu experienţă serioasă în spate.

Aceştia suprind prin virtuozitate şi precizie, demonstrându-le fanilor că se pot sincroniza în orice context, chiar şi sub forma momentelor comice pe care le-au produs. Unul dintre acestea îl are ca personaj principal pe Mike, care îl interpreteză pe Mozart. Alături de colegii lui pune în scenă Mica Serenadă, într-o variantă ceva mai heavy, ce-i drept.

După două solo-uri formidabile, unul de tobe (al maestrului Terrana) şi celălalt de bas (al lui Bollati), percuţionistul demonstrează că îşi poate face meseria sub orice formă: cântă la bas cu beţele, ajutat de colegii săi de trupă. Alte exemple de aptitudini artistice nu cred că mai erau necesare.

Aşa cum s-a promis, în jurul orei 23:00 i-am avut pe scenă pe Godsmack. Aceştia apar pe rând, începând cu toboşarul Shannon Larkin şi terminând, în uralele fanilor, cu solistul Sully Erna. În fundal se aude For those about to rock (we salute you) de la AC/DC. Era clar că publicul îi aştepta de ceva vreme la noi în ţară.

Americanii au început show-ul cu piese de pe noul album, 1000hp, promiţând că vor cânta şi melodii mai vechi. Zis şi făcut. Am auzit Something Different, 1000hp, What’s Next?, dar şi Voodoo, Straight Out of Line şi Awake. Energie de la început până la sfârşit. De pe scenă, Sully ţine fanii în priză, îndemnându-i să cânte alături de el hiturile formaţiei. Concertul este filmat integral de Paris, care a înregistrat şi celelalte show-uri ale formaţiei. Ni se spune că vom face parte dintr-un film Godsmack.

Una dintre cele mai interesante părţi ale concertului a fost duelul la tobe între Sully Erna şi Shannon Larkin. Alături de ceilalţi doi membrii ai formaţiei au interpretat în sincron piese celebre precum Moby Dick de la Led Zeppelin, Back in Black (AC/DC) sau Walk This Way a celor de la Aerosmith.

La final, mulţimea din faţa scenei se dezlănţuie pe I Stand Alone, aşa cum doar la concertele Godsmack se mai întâmplă. Trupa îndeamnă fanii să se adune în număr cât mai mare în faţa scenei, spunându-le că vor reveni cu siguranţă şi anul viitor în România. Concertul se încheie după mai bine de o oră şi jumătate.

Una peste alta, am asistat la un eveniment reuşit. Organizatorii au ţinut seama de nevoile publicului, iar acesta a fost pe cât se poate de civilizat. Sonorizarea a fost bună, vremea a ţinut cu noi, iar formaţiile s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Au fost, probabil, în jur de 3000 de oameni şi cred că toată lumea s-a simţit bine. Fiecare în felul său.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*