Grimus: „Artistii care doresc sa faca rock in Romania sa o faca din pasiune!”

Formatia clujeana de rock GRIMUS reprezinta o poveste de succes intr-o industrie muzicala neprietenoasa cu „alternativele”.

Pionieri ai unui gen avangardist care imbina cu succes elemente electronice cu art rock si pe alocuri trip-hop, Grimus au strans o baza solida de fani si au castigat atat aprecierea celor care gusta underground-ul cat si a exponentilor mainstream-ului.

Valoarea formatiei a fost confirmata si prin alegerea ei ca opening act pentru artisti ca RHCP, Placebo, Roxette, Eros Ramazotti, Sophie Ellis Bextor si, cel mai recent, Hurts.

Bineinteles ca pe langa aceste gig-uri, Grimus a sustinut in 2013 si concerte individuale, unde s-au strans admiratorii devotati ai grupului. Mai mult, baietii au lansat si videoclipul „High”, in care apare celebra Laura Cosoi, ea insasi fana a trupei.

Am luat legatura cu Vali Rauca, chitaristul formatiei, iar el a fost de acord sa ne ofere un interviu foarte deschis si „fun” despre viitorul album Grimus, despre planurile pentru 2014 si despre starea industriei muzicale alternative in Romania.  

Grimuss

Cum se prefigureaza anul 2014 pentru una dintre cele mai bune formatii romanesti de rock alternativ? Care va sunt planurile?
Cel mai important pentru noi va fi sa lansam la inceputul anului albumul al treilea intitulat „Emergence”, de pe care cunoasteti deja single-urile „Priveste-ma” si „High”. In afara de asta ne propunem sa ne intalnim cu fanii nostri din cat mai multe orase din Romania, dar sa continuam si seria concertelor din afara tarii, iar mai spre toamna sa concepem o varianta acustica a pieselor de pe noul album pentru cateva sesiuni unplugged. Intre toate acestea speram sa si gasim timpul de a evada pentru o perioada intr-o zona izolata si inconjurata doar de natura pentru o sesiune creativa ce va pregati noi materiale.

Ati avut un an plin de reusite si de concerte. Cel mai recent gig a fost in deschidere la Hurts. Cum v-ati simtit deschizand pentru o trupa de renume international, considerata o adevarata revelatie?
Ne-am simtit excelent, mai ales ca ne si place muzica celor de la Hurts, iar publicul ne-a ajutat foarte mult in aceasta privinta, pentru ca ne-a sustinut la fiecare piesa. Putem  aseza amintirea acestui concert in galeria amintirilor placute, alaturi de concertele din deschidere de la Red Hot Chilli Peppers, Placebo, Roxette, Eros Ramazotti, Sophie Ellis Bextor etc.

Cu ocazia acestui concert, ati lansat videoclipul piesei „High”, in care apare celebra Laura Cosoi. De ce tocmai o personalitate „mondena” intr-un clip rock?
In ceea ce priveste aparitia Laurei Cosoi in videoclipul nostru, asa a fost sa fie, s-au aliniat planetele in acest sens. Laura postase de mai multe ori piese de-ale noastre si vorbise despre noi in aparitiile ei televizate sau pe blogul sau personal inainte sa ne cunoastem. In acest context, invitatia noastra ca ea sa apara intr-unul dintre videoclipurile noastre a venit firesc si ea a acceptat imediat. Modul profesionist in care a colaborat cu noi si implicarea ei totala in realizarea acestui plan ne-au facut sa ne dam seama inca o data cat e de important sa lucrezi cu oameni pasionati intr-un proiect.

Stilul vostru si prezenta scenica va fac o trupa cu un cert aer de sofisticare. Exista un element transgresiv in optiunea voastra de a arata foarte „high-class” in timp ce cantati rock cu atitudine?
In niciun caz acest ”aer de sofisticare” despre care vorbesti nu e ceva ce ne-am propus, si  dupa parerea mea e prea mult spus ”high-class”, dar multumim pentru apreciere, cred…Probabil ca la un nivel subconstient, folosirea de tinute uneori atipice pentru rock’n roll vrea sa sfideze la modul elegant aceasta asociere intre costume – sistem – corporatie – bariera – limitare – ingradirea expresiei si a libertatii. Pe de alta parte insa aceasta combinatie dintre muzica noastra si aparitia noastra scenica e parca mai reala si subliniaza mai bine ambivalenta de care orice persoana care performeaza pe scena ”sufera”.

Daca v-ati intalni cu Grimus de acum cativa ani, cand inca nu deveniserati atat de populari, ce sfat le-ati da variantelor voastre din trecut?
Interesante intrebari, bulina rosie din partea noastra…Mai tin minte cum eram cand ne-au invitat prima oara cei de la Kumm sa le cantam in deschidere la Cluj cu ocazia lansarii albumului Different Parties. Aceea e imaginea care imi vine in minte cand vorbesti despre variantele noastre din trecut. Eram mult mai nesiguri pe noi, asta e clar, ne puneam prea multe intrebari si uneori uitam sa ne simtim bine in timpul concertului din cauza concentrarii de a nu gresi note sau acorduri. Cred ca fiecare trupa are nevoie sa simta pe pielea proprie aceste lucruri, se numeste evolutie si e benefica pe termen lung, pentru ca filtreaza, caleste, schimba formula trupei pana in momentul in care trupa e cea mai adaptata sa suporte presiunile mediului exterior si functioneaza ca un intreg. Degeaba as fi venit eu din viitor sa-i explic lui Vali din trecut aceste lucruri, era prea in lumea lui si nu vedea ”the big picture”.  Totusi, poate singurul lucru pe care l-as recomanda oricarei trupe la inceput, ar fi sa nu uite sa se simta bine pe scena, oricat de perfectionisti ar fi.

Grimus este o poveste de succes intr-o industrie foarte neprietenoasa cu „alternativele”. Care credeti ca au fost lucrurile care v-au indreptat spre reusita si cum ii „consiliati” pe artistii care isi doresc sa faca rock in Romania?
In primul rand, Grimus este inca o poveste in plina desfasurare, iar succesul depinde la ce il raportezi, pentru ca cel putin din punctul de vedere al radiourilor ultra-main-stream de la noi din tara, Grimus nu exista, desi cunosc multe cazuri de oameni angajati ai acestor tipuri de radiouri sau trusturi de televiziune care vin la concertele noastre si se declara fani infocati. E aproape comica situatia dar ne da certitudinea ca facem bine ceea ce facem si ca nu au cum sa ignore la nesfarsit trupe ca noi, mai ales ca oameni de-ai lor deja ”dezerteaza” si vin la concertele noastre. Artistii care doresc sa faca rock in Romania sa o faca din pasiune, pentru ca ceea ce se naste din pasiune are mult mai multe sanse de a avea succes pe termen lung decat un proiect nascut din interese de moment.

Highlight-urile anului 2013 pentru Grimus, in opinia voastra.
Cele mai importante momente pana au fost participarea la Festivalul Eurosonic din Olanda, Festivalul Arezzo din Italia, Festivalul B’estfest Romania, Festivalul Waves Viena, aparitia piesei „In Your Eyes” pe coloana sonora a filmului „Love Building” si concertele surpriza in cinema de la premiera filmului atat in Cluj cat si in Bucuresti, lansarea piesei „Priveste-ma” si filmarea clipului la piesa „High” alaturi de Laura Cosoi, deschiderea concertului Hurts cu lansarea de clip.

Care au fost albumele lansate de curand care v-au marcat si v-au inspirat?
Pentru ca si in zilele acestea e in topul ascultarilor mele voi spune in primul rand „Like Clockwork” de la Queens of the Stone Age, dar tin aproape si The National – „Trouble Will Find Me”, The XX – „Coexist”,  Atoms for Peace – „Amok”, Placebo – „Loud Like Love”.

Un spoiler, ceva, legat de activitatile voastre recente inca „secrete”? 😀
Hai sa fie un mic spoiler, weekendul trecut am filmat in secret un nou clip intr-o locatie de mare inspiratie ;).

Multumim Grimus!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*