Grimus: „Suntem prin excelență o trupă cu o personalitate ambivalentă” (Interviu)

870 vizualizări

Are un deceniu de muzică și povești în spate, însă GRIMUS a intrat mai bine în atenția mea abia în urmă cu vreo trei ani, când a cântat în deschiderea unei alte trupe dragi mie, Hurts. Shame on me, căci uite așa am realizat ce pierdusem până în acel moment. De la versurile pasionale până la pura energie transmisă, piesele Grimus știu cum să-ți ofere o călătorie prin propriul univers interior,  o călătorie pe care o poți parcurge de la concert la concert tot mai intens.

Și pentru că We Are The Alternative se apropie, iar Grimus va urca din nou pe scena de la Arenele Romane, am prins un moment pentru a discuta cu chitaristul Vali Rauca despre piesele trupei, noi colaborări, dar și alte experiențe…

———————————————————————————————————————————————————————————————————-

Acum aproximativ 3 luni ați lansat piesa „Culoare” alături de Alexandra Ungureanu, o colaborare destul de interesantă, aș spune.  A cui a fost această inițiativă?

Am cunoscut-o pe Alexandra printr-un prieten comun care a crezut in această colaborare. Compusesem piesa “Culoare” cu ceva timp în urmă și ne trecuse prin minte ideea de a introduce o voce feminină, dar nu se conturase până în acel moment nimic concret. Alexandra a ascultat macheta piesei și i-a plăcut, a fost încântată de ideea unei colaborări, deși mai în glumă mai în serios ne-a spus că se bucură că nu i-am propus piese mai „ciudate” cum ar fi „Vom Lupta” sau „Ultima oară” 🙂

Să ne așteptăm și la alți invitați surpriză pe viitor?

Dacă v-ați aștepta, unde ar mai fi surpriza? Mai mult decât din dorința de a surprinde, noi facem aceste colaborări pentru a explora noi dimensiuni și a descoperi noi valențe creative. Nu am fi în totalitate sinceri dacă am spune că nu ne-a trecut niciodată prin cap ideea ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat să facem mai mult sau mai puțin evidentă intenția noastră de a-l invita sau a nu-l invita de exemplu pe George de la Travka sau nu pe el, să accepte sau să refuze invitația sau neinvitația noastră de a cânta sau a nu cânta împreună sau separat de noi o melodie sau o nemelodie.

Într-un interviu anterior spuneați că nu v-ați fi gândit inițial că ați putea să faceți piese în limba română în care să vă regăsiți. Totuși, ați reușit să faceți asta, lucru dovedit de ultimele melodii lansate. Credeți că a schimbat acest lucru atitudinea publicului față de muzica voastră?

Ținând cont de faptul că proiectul Grimus a început acum mai mult de zece ani cu o piesă în limba română intitulată „Omul Recent – Sunt omul recent/Vă mint prudent/Am colecție de măști/Sunt cine vrei tu să fiu/Am culoarea care îți place ție/Trecutul nu-l mai știu/Reinventez istoria ce îmi convine’’, nu vreau să știu care dintre noi spunea că nu s-ar fi gândit inițial la asta. Noile piese în română au fost foarte bine primite, dar noi suntem prin excelență o trupă cu o personalitate ambivalentă, așa că am decis ca următorul album să fie în engleză, dar nu înainte de a mai lansa câteva piese în română.

Ultimul concert Grimus la care am participat a fost cel de la Electric Castle de anul acesta și mi-au rămas întipărite în minte momentele în care Bogdan coboară de pe scenă ca să fie cât mai aproape de public.
Personal, eu văd această apropiere ca pe o încredere în cei care vă ascultă. Vi se pare totuși, cumva, că se simte altfel comunicarea cu ei când cântați într-un club, de exemplu, față de prestația la un festival?

Da, de multe ori simțim mai vie comunicarea într-un club, unde oamenii sunt aproape și le putem vedea în detaliu expresiile și reacțiile, dar uneori, pe scene mari, când publicul e în mare formă, ne e dat să simțim și un alt fel de apropiere, mai intensă, în ciuda distanței fizice considerabile dintre noi și voi.

Având deja 3 albume în limba engleză lansate și o experiență de un deceniu în spate, v-ați gândit vreodată că poate lucrurile ar merge mai bine dacă v-ați orienta către altă țară? Dacă da, ce v-a ținut, totuși, să continuați totul aici?

Dacă s-ar inversa rolurile și aceeași întrebare am putea să ți-o adresăm noi ție, ce te-a ținut în țara aceasta până acum, probabil că multe dintre răspunsurile tale ar coincide cu unele dintre motivele pentru care noi nu ne vom orienta complet către o altă țară.

Fără a generaliza acest lucru și vorbind din ceea ce am observat în ultimul timp, se pare că trupele rock/metal sunt văzute ca fiind „nișate” și nu foarte de înțeles pentru oricine.  Cum credeți că ar trebui procedat ca oamenii să iasă de sub acest văl al ignoranței pus de societatea românească pe muzica de acest gen?

Din păcate, vălul ignoranței pus de societatea românească nu acoperă doar muzica de acest gen. La fel cum numărul ciorilor dintr-un oraș e un indicator al gradului poluării și mizeriei acestuia, ignoranța mass-media față de genurile muzicale și artistice care promovează libera exprimare și creativitatea e un indicator al lipsei de identitate și al stadiului avansat de mediocritate de care suferă o societate.

Cântând în deschiderea unor trupe internaționale cunoscute, printre altele RHCP, Hurts, Placebo și mai nou, Queen +Adam Lambert, credeți că v-a ajutat acest lucru să priviți muzica și din altă perspectivă? Mă refer aici în ideea că „da, măi, uite că se poate să trăiești și doar din cântat ca alții”.

Brian May e astrofizician, deci teoretic nici măcar el nu trăiește “numai din cântat”. Deschiderile pentru toate aceste trupe internaționale ne-au dat în primul rând mai multă încredere în noi și ne-au sudat ca și grup. Ne-au făcut să ne dăm seama că toate trupele mari muncesc enorm pentru succesul lor.

Vă veți întâlni din nou cu publicul bucureștean la „We Are The Alternative” pe 19 septembrie. Credeți că este necesar organizarea unui astfel de eveniment doar pe alternative rock sau ați opta mai mult pe o diversitate de genuri și trupe atunci când participați la un eveniment?

“We Are The Alternative” e exact acel gen de eveniment care își propune reconstruirea acelei societăți despre care vorbeam în răspunsul la o întrebare de mai sus. “We Are The Alternative” poate fi un antidot pentru lipsa de identitate.

Pe lângă faptul că orice concert Grimus este special în felul său, pregătiți ceva deosebit pentru acest show?

Dincolo de show-ul Grimus full electric, cu ocazia aceasta vom cânta o piesă frumoasă  pe care nu am mai cântat-o de șapte ani, e o excelentă ocazie să o readucem la lumină.


Cu GRIMUS ne întâlnim pe 19 noiembrie la Arenele Romane din București, unde va cânta în cadrul We Are The Alternative alături de URMA, LUNA AMARĂ, AEON BLANK și RUNNA.

Biletele  pot fi achizitionate de pe www.ambilet.ro și în rețeaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo și librăriile Cărturești și Humanitas) la urmatoarele prețuri:
Early bird (150 buc.) – 39 lei (SOLD OUT)
Normal – 49 lei
Respectiv 60 lei în ziua evenimentului.

Event: We Are The Alternative: Urma, Grimus, Luna Amară, Aeon Blank etc

Eveniment organizat de Maximum Rock Romania și Promusic Events.

15032138_1805738696316632_8031645236379747102_n


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*