Luna Amara, Greenish/10 mai 2014 – Club Scena, Galati

Ziua de 10 mai 2014 a fost una speciala pentru subsemnatul: LUNA AMARA, probabil formatia mea preferata din tara, s-a intors pe meleagurile dezolante si aprige galatene dupa o pauza de aproape un an. In paralel, la cateva strazi distanta, Vita de Vie sustinea un concert aniversar in cinstea celui mai cunoscut album al trupei intr-un club exclusivist cu putin public alaturi.

Acest concert Luna Amara este cel de-al patrulea la care am fost in ultimii trei ani de cand i-am descoperit pe clujeni; am fost si la un concert Luna Amara pe care trupa l-a sustinut in cadrul unui festival (Rock The City – 2012) dar mi-am pastrat si de data aceasta aceeasi opinie: Luna Amara este o formatie de club pentru ca ea are mai multe de zis in fata unui public strans intr-un loc mai mic. De asemenea, fiecare piesa Luna Amara transmite o anumita stare, un anumit mesaj, de savurat, mai mult sau mai putin, intr-o oarecare intimitate.

Luna Amara a sustinut acest concert cu ocazia lansarii unui album special, „Live la Conti”, scos la inceputul acestui an. Totodata, pe langa inregistrarile care au avut loc la Hotelul Continental din Cluj Napoca, formatia a filmat si un DVD pe care il va distribui spre sfarsitul acestui an. Din cate am auzit din vorba in vorba dar si intr-un interviu cu Mihnea Blidariu, acest album a fost realizat in acest format din cauza faptului ca fosta casa de discuri a trupei (Roton) nu mai doreste sa relanseze primele doua albume, „Asfalt” si „Loc Lipsa”, motiv pentru care proaspatul disc contine si material mai vechi. Trebuie adaugat si faptul ca noul disc pregateste venirea urmatorului material de studio Luna Amara care va aparea in anul 2015. O mostra din acesta o reprezinta piesa „Prea Tarziu”.

In deschidere a cantat o trupa consacrata din Galati: Greenish. Tanara trupa formatie din Andrei Busila (voce), Daniel Busila (chitara), Adrian Popescu (chitara bas), Dragos Pisaroc (clape) si Razvan Gheorghiu (tobe) continua ascensiunea pe care a construit-o in ultimul an odata cu venirea noului baterist. Greenish abordeaza un stil care prinde la public: un alternativ metal cu influnte majore de Breaking Benjamin sau 30 Seconds to Mars.

Greenish's photo.
Galatenii au inceput la ora 22.30 cu piesa „Devil” o melodie cu niste riff-uri care poarta o mica amprenta de djent si are un refren catchy. A urmat „Ploi”, cea mai populara piesa Greenish, numarul de vizionari de pe Youtube fiind o dovada concreta pentru necunoscatori; mi-a placut cum solistul Andrei a alternat versurile de la „Jump Around” pe masurile de la refren dar si cum tobele s-au incandrat in peisaj. Atmosfera destul de relaxanta s-a schimbat odata cu scurtele growluri din piesa „Fall” iar publicul s-a trezit in sfarsit din aparenta amorteala. Bas-ul si cu clapa si-au facut simtita si mai mult prezenta in piesa „Tonight” si tin sa mentionez iar ca refrenul mi-a placut la nebunie, fiind bine conceput pe scurtele ruperi de ritmuri. Pe cand in piesa „2012” se simte mult influenta 30 Seconds to Mars, piesa „Insane”, care a fost cantata in premiera absoluta, suna mult mai autohton, mai original. Astept mai multe vesti noi de la aceasta formatie si astept cu nerabdare si treaba cu infanta melodie „Asta e” (cunoscatorii stiu).

Dupa o pauza in care am luat o gura de aer afara pentru ca in fata ventilatoarele nu faceau fata publicului numeros (cred ca in jur de 200 de persoane), Luna Amara si-a facut aparitia. Desi ma asteptam sa se inceapa cu „In Gol”, formatia a cantat „Asfalt”, o piesa foarte iubita de fani iar cei prezenti au fredonat versurile alaturi de Nick, aflat intr-o forma foarte buna. A urmat o alta piesa foarte cunoscuta si usoara, „Somn”. A urmat o scurta pauza in care s-au rezolvat niste probleme minore la sunet iar Mihnea, mai bronzat fata de ultimul concert din oras, a luat microfonul in mana; ma asteptam din nou la o piesa precum „Cand Totul A Murit Tacut” sau „Versus”, dar surpriza a fost si mai mare: au inceput acordurile de la „Ego nr.4”, melodie de pe primul album al trupei. In secunda urmatoare, un moshpit a luat prin surprindere unele persoane din fata, in special multe fete au iesit panicate din invalmaseala creata.

Piesa „Oras” a cazut apoi numai bine apoi, fiind o satira directa la imaginea tulburatoare si indurerata a mediilor urbane din Romania, Galati potrivindu-se in acest tablou cumplit; publicul a cantat versurile atunci cand era indemnat si sper, in acelasi timp, ca a inteles mesajul. Deliciul a fost si mai mare in momentul in care formatia a cantat o piesa noua, „Prea Tarziu”; o parte din public s-a oprit pentru a acorda atentie melodiei; au existat si unii care credeau ca ritmurile sunt mai alerte si se putea face niste moshpit, dar mai mult au nascocit un show comic in toata splendoarea sa.

Au urmat cateva piese mai lente precum „Lume Oarba”, „Albastru”, si preferata multora, „Rosu Aprins”. Moshpit-ul s-a amplificat la „Dizident” si la „Intunecare” si mi-a placut cum de unele persoane au inceput sa scandeze sloganul arhicunoscut legat de „Rosia Montana”, desi Mihnea a dat apoi de inteles ca toata nebunia aproape s-a terminat si ca sunt alte probleme care se intampla sub nasul nostru in acest moment. Dupa „In Tine Tu”, chitaristul Serban a avut niste probleme cu chitara deoarece a ajuns la performanta de a rupe doua corzi. In timp ce acesta isi rezolva impedimentul, colegii sai au cantat „Mara” (piesa mea preferata de la ei) si ma simt mandru ca la cel de-al patrulea concert la care am fost prezent am putut asculta aceasta frumoasa elegie. Punctul culminant al serii a fost atins la piesa „Happiness Provider” atunci cand Nick a interpretat intr-un alt mod melodia fata de cum eram noi obisnuiti, scream-urile sale fiind mai mult decat incredibile. Dupa aceea, publicul si-a demonstrat puterile la ultimele doua piese: „Loc Lipsa” si „Folclor”.

Pe langa aceste fapte, trebuie sa mentionez faptul ca multi dintre cei prezenti, banuiesc ca si trupa, au fost amuzati de cei doi gardieni din fata scenei micute care nu aveau nicio tangenta cu ceea ce se intampla: au injurat in gura mare atunci cand s-a facut putin crowdsurfing, au avut o incercare puerila de a face headbang si la un moment, unul dintre ei, putin mai turmentat, a sarit in carca colegului. Rar mai vezi astfel de specimene penibile.

Luna Amară - Live la Conti (audio CD) out on Mar. 7! Tracklist: 1. Asfalt 2. Somn 3. În cercuri 4. Ego nr. 4 5. Oraș 6. Luni de fiere  7. Prea târziu (new song) 8. Lume oarbă 9. Albastru 10. Roșu aprins 11. Ciudat (feat. Kaleidonescu) 12. Dizident 13. Întunecare 14. Happiness Provider 15. Folclor


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*